Gazeteci Helena Lins, Kıbrıs’ın Türk işgalinin ellinci yılı sebebiyle adadaki statüko ve onun Kıbrıslılar üzerinde yarattığı insani sorunlar üzerinde duran bir makale yayımladı. Makale, Kıbrıs’taki mevcut durum, Birleşmiş Milletler’in tutumu, Kıbrıs sorunu için önerilen çözümler, yasadışı Türk yerleşimciler, adada Türkiye dışında İngiltere gibi diğer NATO devletlerinin varlığı, Kıbrıslı kayıp şahıslar gibi birçok önemli konuya değinmektedir. Helena Lins, makalesinde aynı zamanda Kıbrıslılar Birliği Başkanı Oz Karahan ve Valentinos Pangalos ile gerçekleştirdiği söyleşilerin kısımlarına da yer verdi.
Yasadışı Türk yerleşimcilerin “insanlığa karşı işlenmiş suç” olduğunu söyleyen Oz Karahan, “İşgalin gerçek adı, Filistin’de olduğu gibi yasadışı yerleşimcilerdir” dedi ve “1975’te yasadışı yerleşimciler geldiğinde, Kıbrıslı Türkler için felaket o zaman başladı. Kültürel baskı, en büyük sorun bu. Kıbrıslı Türklerin çoğu Kıbrıs’ı terk etmiştir” ifadelerini kullandı.
Ayrıca konuşmasında iki bölgeli iki toplumlu federasyon hakkında, “Burada AB ve BM fonlarıyla beslenen ve Kıbrıs için bu tür 70 yıllık bir öneriyi destekleyen büyük bir sivil toplum endüstrisi var. Bu, ırkçı bir çözümdür, AB müktesebatına aykırıdır. İsimleri bile bu etnik tanımlamalardan oluşacak bir Kıbrıs Türk Devleti ve bir Kıbrıs Rum Devleti kurulmasına yönelik bir çözüm önerisidir. Her toplum için farklı seçimler olacak, başkanlık dönüşümlü olacak (…) Bir diğer devlette kaç Kıbrıslı Rum veya Kıbrıslı Türk yaşayabileceğine dair bir sınırlama olacak (…) Bu ucube bir sistemdir” şeklinde ifadeler kullanan Oz Karahan, çözüm hakkında “Kıbrıs bölünmüş değildir, işgal altındadır. Dolayısıyla yeniden birleştirilemez, ancak özgürleştirilebilir” dedi.
Kayıp yakını Mağusalı mülteci Valentinos Pangalos, “Onları öldürdükten sonra gömdüler ve yıllar sonra bulundukları yere gidip kemikleri çıkardılar. İnsanların tüm bedenlerini kimse bulamasın diye onları dağıttılar” diyerek tanıklığını aktardı.
Helena Lins’in kadrajından birçok çarpıcı fotoğrafın da yer aldığı makaleye ulaşılabilecek bağlantı buradadır: https://helenalins.substack.com/p/a-peek-into-cyprus-buffer-zone-and
Portekiz doğumlu Bulgar-Brezilyalı gazeteci Helena Lins, savaş, insani krizler ve sosyal adalet meselelerini insani bir bakış açısıyla aktarmakta ve CNN Portekiz’in başlangıç ekibinin bir parçası olarak, 2021’in sonundan bu yana dış ilişkiler ve derinlemesine hikayeler ele almaktadır.