Meclis açıklamasına göre, Göçten Sorumlu Müsteşar Nikolas İoanidis, Temsilciler Meclisi Başkanı Annita Demetriou’yu, Yeşil Hattaki düzensiz göçmenlerin ortaya çıkan sorununu çözmek amacıyla Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği temsilcileriyle istişare sürecinin yakında başlayacağı konusunda bilgilendirdi.
İoanidis perşembe günü Demetriou’ya nezaket ziyaretinde bulundu. Müsteşar, Türkiye kaynaklı mülteci akışlarının Cumhuriyet tarafından etkin şekilde kontrol edilmeyen bölgelerden Yeşil Hat üzerinde özgür bölgelere ulaşmasına izin verilmediğini belirtti.
Açıklamada belirtildiği gibi, İoanidis, Meclis Başkanı’nı, Müsteşarlığın göçün etkili bir şekilde ele alınmasındaki önemli rolü ve İçişleri Bakanlığındaki mevcut yapılanmayı temel alan örgütsel ve idarî yapısı hakkında bilgilendirdi.
Görüşmede yürütme organı tarafından mevcut yasal çerçevede önerilen değişikliklere ve yeni oturumun başlamasıyla birlikte ilgili yasa tasarılarının Meclis’e sunulması konusu da ele alındı.
Demetriou, Müsteşara, Meclisin, durumun ve Kıbrıs Cumhuriyeti’nin karşı karşıya olduğu çok boyutlu sorunların, bölgedeki ciddî jeopolitik gelişmelerin gölgesinde, farkında olduğunu, kendi yetkileri çerçevesinde, Meclis huzuruna getirilecek yasa tekliflerinin incelenmesinde gecikmelerin önüne geçileceğini belirtti.
Ayrıca Müsteşarı, Meclis Başkanı olarak yürüttüğü parlamenter diplomasi çerçevesinde, Akdeniz’in güneyindeki düzensiz akışlardan etkilenen tüm ülkeler arasında sinerji oluşturmak için gösterdiği çabalar hakkında bilgilendirdi.
Demetriou, 23 Nisan’da Yunanistan, Fransa, İtalya, İspanya, Portekiz ve Malta, Avrupa Parlamentosu’nun da katılımıyla Palma de Mallorca’daki Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin Parlamento Başkanları Konferansı çerçevesinde, Meclis Başkanları/Başkan Yardımcılarının ilk ortak toplantısıyla sonuçlanan girişime atıfta bulundu.
Toplantıda, Avrupa göç politikasının dış boyutuyla ilgili olarak, sığınma ve göçün etkili bir şekilde yönetilmesi ve bu ülkeler için karşı konulmaz olan göç akışlarıyla başa çıkılması için ortak bir yaklaşımın parçası olarak Meclis adına sunulan ortak bir bildiri taslağı da görüşüldü. (KHA)