Temsilciler Meclisi Başkanı Annita Demetriou, Pyroi köyü Muhtarlığı ve “Pyroi” Mülteci Derneği temsilcilerini kabul etti. Temsilciler, 50 yıl önce köyün işgalci güçler tarafından ele geçirilmesinin yıl dönümü vesilesiyle Demetriou’ya mektup sundular. Mektupta, 14. yüzyıldan kalma köy kilisesinin korunması ve Pyroi geçiş noktasının açılması için Demetriou’nun katkı sağlaması istendi.
Meclisteki ofisinde heyeti kabul eden Demetriou, Pyroi’nin açılmasının Kıbrıs Rum tarafının pozisyonu olduğunu belirterek, Kıbrıs sorunundaki gelişmelerle birlikte “işlerin nasıl ilerleyeceğini göreceğiz” dedi.
Demetriou, “Tek çözüm, Kıbrıs sorununun çözümüdür. Tüm bunların durması için Kıbrıs sorunu çözülmeli. Çünkü ancak bu şekilde, her zamankinden daha fazla kışkırtıcı olan Türkiye gerçekten durdurulabilir” şeklinde konuştu.
Pyroi Muhtarı Georgia İoannou, görüşmede yaptığı açıklamada, karar tasarısında Lefkoşa- Athienou/Larnaka yolunun açılmasının talep edildiğini söyledi.
Ayrıca, UNESCO tarafından korunan ve Aziz Antipas’a adanmış köy kilisesi konusunu da gündeme getiren İoannou, kiliseye gidip durumunu görmelerine izin verilmediğini ve edindikleri bilgilere göre eski yapının çökmeye başladığını aktardı.
“Pyroi” Göçmenler Derneği Başkanı Panagiotis Savvides, Demetriou’ya Andreas Botsaris tarafından yazılan “Pyroi, Yanmış Toprak” adlı köy hakkındaki bir kitabı hediye etti. Savvides, Pyroi’nin 17 Ağustos 1974’te, ateşkes sırasında, Türklerin ele geçirdikleri diğer bölgeleri Lurucina ile birleştirmek istemeleri nedeniyle işgal edildiğini söyledi.
Savvides ayrıca, çökmek üzere olan 14. yüzyıldan kalma kilise konusunda “çok endişeli” olduklarını söyledi. “Ziyaretimize izin vermiyorlar” diyen Savvides, Demetriou’dan kilisenin bir uzman tarafından denetlenmesi için müdahalede bulunmasını talep etti.
Meclis Başkanı, Türkiye’nin sadece bu olayda değil, korunan anıtlar ve kiliseler konusunda da tavizsiz olduğunu söyledi.
Demetriou, Temsilciler Meclisi olarak, Parlamento diplomasisi aracılığıyla ister karar tasarıları ile ister katıldıkları forumlarda bu konuların gündeme getirilmesiyle isterse de kültür diplomasisi çerçevesindeki faaliyetlerle, bu konulara özel önem verdiklerini belirtti.
Demetriou ayrıca, “Çıkmazın aşılmasını ve tüm bunları müzakere masasına koyabilmeyi umuyoruz” dedi.
Demetriou, bunun “kendi tarafımıza bağlı olmadığını” ancak baskı yapmak için ne yapılması gerekiyorsa “yapmamız gerektiğini” ifade ederek Meclisin ve kendisinin şahsen, işlerin çözülmesi için hangi adımları atabileceklerini göreceklerini söyledi.
Mektupta, diğer şeylerin yanı sıra, Pyroi halkının, Lefkoşa’nın trafik sorununa büyük ölçüde yardımcı olacak ve Lefkoşa ve Larnaka illerini Pyroi üzerinden birleştirecek olan Lefkoşa-Larnaka yolunun açılması amacıyla Pyroi’den tüm birliklerin geri çekilmesini talep ettiği belirtiliyor.
Heyet, mektubunu dün Hükûmet Sözcüsü Konstantinos Letymbiotis’e de sundu. Kıbrıs Haber Ajansına yaptıkları açıklamada, heyet temsilcileri 23 Ağustos’ta Cumhurbaşkanı ile bir görüşme gerçekleştirecekleri bilgisini paylaştılar. (KHA)