Brüksel’de perşembe günü düzenlenen gayriresmî Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Bakanları zirvesinde konuşan Dışişleri Bakanı Konstantinos Kombos ve Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Kıbrıs sorunundan söz ettiler.
Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan zirvedeki ilk konuşmasında Kıbrıs sorunundan bahsetmedi. Ancak Dışişleri Bakanı Kombos ve diğer üye devletlerin bakanları kendi konuşmalarında Kıbrıs sorununa değinince Fidan ikinci bir konuşma yaptı; Kıbrıs’ta eşit egemenliğe sahip iki varlık olduğunu iddia etti.
Dışişleri Bakanı Konstantinos Kombos daha sonra bir konuşma daha yaparak Kıbrıs Rum tarafının görüşünü ana hatlarıyla açıklayarak Fidan’a yanıt verdi.
Diplomatik kaynaklara göre, tartışma gergin olmadı.
Kıbrıslı kaynaklar ise, AB üyesi devletlerin, Kıbrıs’ın AB – Türkiye ilişkilerini nasıl etkilediği konusunda gerekli mesajları gönderdiğine inanıyor.
Türkiye Dışişleri Bakanı Fidan’ın ilk açıklamalarından sonra konuşan üye devletlerin birçoğu, Avrupa Birliği düzeyinde Türkiye ile ilişkiler ve Kıbrıs sorunu konusunda mutabık kalınan çerçeveden, AB-Türkiye ilişkilerinin ilerlemesini etkileyen bir unsur olarak Kıbrıs’taki ilerlemeye işaret ettiler.
27 Üye Devletin Dışişleri Bakanları tarafından yapılan açıklamalara yanıt veren Fidan, Türkiye’nin Kıbrıs Türk toplumunun izolasyonu konusundaki görüşünü yineledi ve Kıbrıs’ta eşit egemenliğe sahip iki varlık olduğunu, bunlar arasındaki ilişkilerin AB-Türkiye ilişkilerinin ilerlemesini engellememesi gerektiğini söyledi.
Fidan’ın bu açıklaması üzerine Dışişleri Bakanı Kombos tekrar söz alarak Kıbrıs sorununun çözümü için mutabık kalınan çerçeve konusunda Kıbrıs Rum tarafının görüşünü ve Kıbrıs sorunuyla ilgili ilerlemenin AB-Türkiye ilişkileriyle ilişkilendirilmesi gerektiğini anlattı.
Diplomatik kaynaklar, tartışmanın Türkiye’nin Avrupa Birliği’nin bakış açısını dinlemesi için bir fırsat olduğuna ve artık nasıl ilerleneceğine bu ülkenin karar vermesi gerektiğine inanıyor.
Ancak AB – Türkiye ilişkilerindeki sonraki adımlar, koşullu pozitif bir gündemin teşviki konusunda aynı kaynaklar, Dışişleri Bakanları toplantısının gayriresmî bir oturum olması nedeniyle herhangi bir karar beklenmediğini belirtiyorlar.
Diplomatik kaynaklar, Gümrük Birliği’nin güncellenmesi, vize serbestleştirmesi ve Avrupa Yatırım Bankasının (EIB) rolü konusunda şu anda teknik düzeyde görüşmeler yapıldığına, siyasi kararların siyasi düzeyde alınması gerekeceğini dikkat çekiyorlar. (KHA)