Hristodulidis: İşgal, yerinden edilmiş kişiler ve kayıplar Kıbrıs’ın gerçeğidir

Cumhurbaşkanı Nikos Christodoulides, Kıbrıs sorunuyla ilgili müzakerelerinin yeniden başlaması için temellerin atılacağını umduğunu, bu hedefe ulaşmak için Yunanistan ile iş birliği hâlinde yoğun şekilde çalıştığını ifade etti.

Pazar günü New York’ta Kıbrıslı Amerikan Örgütleri Federasyonunun düzenlediği etkinlikte konuşan Cumhurbaşkanı Christodoulides, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun toplanacağı bu hafta Kıbrıs sorunuyla ilgili belirli gelişmeler olmasını beklediğini söyledi.

Azim ve kararlılıkla ve federasyonun yardımıyla 18 ay boyunca Kıbrıs sorununda uluslararası ilgiyi yeniden canlandırmayı başardıklarını belirten Cumhurbaşkanı Christodoulides konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Bu hafta New York’ta müzakerelerin mümkün olan en kısa sürede yeniden başlaması için temellerin atılacağını gerçekten umuyorum.”

“Gerçekten öyle umuyorum. Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu hafta sonunda, Dışişleri Bakanı’nın ve benim temaslarımla, müzakerelerin yeniden başlaması için somut duyurular yapmayı veya en azından müzakerelerin yeniden başlamasına yol açabilecek ortak bir toplantı yapmayı hedefliyoruz.”

Nikos Christodoulides konuşmasında, Kıbrıs diasporasını desteklemenin önemine dikkat çekti; özellikle ABD’de yaşayan Kıbrıslıların, Kıbrıs için siyasi düzeyde çok önemli olduğunu, Türkiye üzerindeki uluslararası baskıyı sürdürmede ve Kıbrıs sorununa bir çözüm bulmada katkılarının belirleyici olmaya devam ettiğini belirtti.

Diaspora toplantılarının bir gelenek hâline gelmesini istediğini, Kıbrıs ile yurt dışında yaşayan Kıbrıslılar arasındaki yakın ilişkiyi sürdürmede önemli olduğunu düşündüğünü vurgulayan Christodoulides, Kıbrıs’ın işgalinin üzerinden 50 yıl geçtiğini, zorluklara, acılara, sorunlara rağmen ülkeyi yeniden birleştirme çabasından vazgeçmediklerini vurguladı ve bu çabalarda diasporanın desteğini övdü.

Cumhurbaşkanı, “Türkiye’nin acımasız işgalinden elli yıl sonra ülkemiz bölünmüş durumda, askerler tarafından kuşatılmış işgal edilmiş, işgal altında olmaya devam ediyor, binlerce kişi yerinden edilmiş, kayıp kişiler var. Bu, bir ülkenin, bir Avrupa Birliği (AB) üyesi devletin gerçeğidir” şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Christodoulides konuşmasında, ABD ile ilişkilerin güçlendirilmesi gerektiğinden de söz etti; hükûmetin göreve geldikten sonra Stratejik Ortaklık Çerçevesini imzalayarak ABD ile ikili ilişkilerini önemli ölçüde güçlendirdiğini, ABD’nin bu çerçeveyi yalnızca 40’tan az ülkeyle imzaladığını, bunların çoğunun NATO üyesi ülke olduğunu hatırlattı.

Kıbrıs’ın Avrupa Birliği’ndeki rolünden bahseden ve bu rolün önemli ölçüde güçlendiğine dikkat çeken Cumhurbaşkanı, Kıbrıs’ın Avrupa Birliği, diğer üye devletler ve karşı karşıya oldukları zorluklarda bu rolün önemine işaret etti.

Geçen ekim ayında bölgede kriz başladığında Kıbrıs’ın Gazze’ye deniz yoluyla insani yardım koridorunu açmasının ardından AB ülkeleri ve üçüncü ülkelerin adayı bir geçiş merkezi olarak kullandığını hatırlattı.

Nikos Christodoulides, “İlk günden belirli bir planla hazırdık ve belirli yükümlülüğümüzü yerine getirdik” dedi. Şimdi bile bölgedeki durumun zor olmasına rağmen Kıbrıs’ın yardıma hazır olduğunu taahhüt etti.

Cumhurbaşkanı, Kıbrıs’ın uluslararası konumunun ve ekonomik gelişiminin Kıbrıs sorununu çözme çabalarını güçlendiren faktörler olarak öneminin de altını çizdi.

Gazze’de insani yardım için deniz koridorunun oluşturulması gibi Kıbrıs tarafından gerçekleştirilen belirli girişimlere değinen ve bunun Kıbrıs’ın dünya sahnesinde önemli bir rol oynayabileceğini gösteren başarılı bir girişim örneği olduğunu vurgulayan Christodoulides, başlangıçta bazıları tarafından sorgulansa da insani koridor girişiminin Kıbrıs Cumhuriyeti’nin uluslararası arenada daha geniş bir rol oynayabileceğini kanıtladığını vurguladı.

Kıbrıs’ın bölgedeki rolünün kabul edilmesinden, ABD ve Fransa gibi uluslararası sistemin güçlü aktörleriyle ilişkilerin sürekli güçlendirilmesinden, Kıbrıs’ın güçlü, dirençli ve rekabetçi ekonomisinden ve göçün başarılı bir şekilde ele alınmasından da söz eden Cumhurbaşkanı “Siyasi irademiz var, inisiyatif alıyoruz, diyalogdan hiç korkmuyoruz. Yukarıda bahsettiğim faktörlere önem veriyoruz ve bunları Kıbrıs sorununun çözümü için kullanıyoruz. Özellikle jeo-stratejik öneme sahip bir bölgede, işgal altında bulunan küçük bir ülkenin bugünün zorluklarıyla başa çıkabilmesinin başka bir yolu yok” dedi.

Etkinlikte Kıbrıslı Amerikan Örgütleri Federasyonu Başkanı Kyriakos Papastylianou, Uluslararası Kıbrıs Adalet Koordinasyon Komitesi (PSEKA) Başkanı Philip Christopher, Amerikan Helen Eğitim İlerici Derneği (AHEPA) Başkanı Savvas Tsivikos ve Kıbrıs – ABD Ticaret Odası Başkanı Maria Pappas da birer konuşma yaptılar.

Cumhurbaşkanı Kıbrıslı Amerikan Örgütleri Federasyonunun düzenlediği etkinlikten önce de diaspora liderleriyle bir araya gelerek Kıbrıs sorunundaki son gelişmeleri aktardı. (KHA)

About the author