Cumhurbaşkanı Nikos Christodoulides, Kıbrıs sorununa çözüm için müzakerelere bugün bile başlamaya hazır olduğunu söyledi.
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu dolayısıyla bulunduğu New York’ta çarşamba günü Reuters Haber Ajansına bir demeç veren Cumhurbaşkanı Christodoulides, “Coğrafyayı değiştiremeyiz. Türkiye her zaman Kıbrıs’ın komşusu olacaktır. BM Güvenlik Konseyi kararları çerçevesinde Kıbrıs sorununun çözümüne yol açacak müzakerelere mümkün olan en kısa sürede başlamaya hazırız” dedi.
Ukrayna ilgili bir soruyu yanıtlayan Cumhurbaşkanı Christodoulides, istilâ ve işgalin ne anlama geldiğini çok iyi bilen bir ülke olarak Kıbrıs’ın Ukrayna’daki savaşı sona erdirebilecek her türlü girişimi desteklemeye hazır olduğunu bildirdi.
Cumhurbaşkanı, ABD ve Fransa’nın İsrail ile Lübnan’daki Hizbullah arasındaki düşmanlıkları durdurmak ve daha geniş diplomatik görüşmeler başlatmak amacıyla geçici bir anlaşma yapmaya çalıştığını belirtti.
Kıbrıs’ın bölgeden yabancı uyrukluların tahliyesine yardımcı olmak için “ahlaki bir yükümlülüğü” olduğunu ve bu rolü tekrar oynamaya hazır olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Christodoulides, “Daha fazla tırmanışı önlemek için kapsamlı bir anlaşmaya varabileceğimizi düşünmüyorum ancak bir tür geçici anlaşmaya varabiliriz. Şu anda özellikle ABD ve Fransa’nın çabası budur” dedi.
Reuters Haber Ajansı haberinde, Akdeniz’deki Kıbrıs adasının Lübnan’a yaklaşık 264 km (164 mil) uzaklıkta en yakın Avrupa Birliği üye devleti olduğunu, Gazze için deniz yardımı çabalarının ön saflarında yer aldığını ve yabancı uyrukluların tahliyesi gerekirse Lübnan’daki gelişmelerle ilgili önemli bir ilgisi olduğunu belirtti.
Nicos Christodoulides, New York’ta Lübnan Başbakanı Najib Mikati, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile baş başa İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ile de telefonda görüştüğünü bildirdi; “Son günlerde özellikle Lübnan ile daha fazla tırmanmayı önlemek için çok fazla müzakere var. ABD ve Fransa’dan diplomatik bir girişim var” şeklinde konuştu.
Cumhurbaşkanı Christodoulides, bölgedeki tüm ülkelerle mükemmel ilişkilere sahip, en yakın AB üyesi Kıbrıs’ın, üçüncü ülke vatandaşlarının bölgeden tahliyesine yardımcı olmaya hazır olduğunu bildirdi.
“Ancak kalıcı bir çözüm bulmak için diplomasiye zaman tanımak için daha fazla tırmanmadan kaçınılması gerektiğine işaret eden Cumhurbaşkanı, olası tahliyeler konusunda, Lefkoşa’nın hem AB’dan hem de üçüncü ülkelerden talep aldığını, ihtiyaç hâlinde bu rolü oynamaya hazır olduklarını, bazı ülkelerin bölgeden, özellikle diplomatik personel olmak üzere insanları tahliye ettiklerini kaydetti. (KHA)