Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) salı günü, Kıbrıs’ın sığınma başvurusunda bulunmak isteyen iki Suriye vatandaşını Lübnan’a geri göndererek Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ni ihlal ettiğine karar verdi.
İki Suriye uyruklu, Kıbrıs makamları tarafından denizde yakalanmış, Suriye’deki iç savaş, sivillerin hedef alınması ve evlerinin yıkılması nedeniyle Suriye’den kaçtıktan sonra dört yıl bir mülteci kampında kalmış ve Lübnan’a geri gönderilmişlerdi.
M.A. ve Z.R. v. Kıbrıs başvuru no. 39090/20 davasıyla ilgili oybirliğiyle alınan kararda, Suriyeli iki başvurucu sahibi, sığınmacı olduklarını ve Kıbrıs’a sığınma talebinde bulunmak istediklerini belirtmelerine rağmen Kıbrıs Hükûmetinin bu iki sığınmacıya ekonomik göçmenler gibi davrandığı kaydedildi.
AİHM, başvuranların Lübnan’a geri gönderilmesi nedeniyle Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin insanlık dışı veya aşağılayıcı muamele yasağıyla ilgili 3’üncü maddesinin, 4’üncü Protokol’ün yabancıların toplu sınır dışı edilmesi yasağıyla ilgili 4’üncü maddesi ve etkili başvuru hakkıyla ilgili 13’üncü maddesinin, başvuranların Kıbrıslı yetkililer tarafından gördüğü muamele nedeniyle Avrupa Sözleşmesinin 3’üncü. maddesinin ihlal edildiğini tespit etti.
AİHM’ye göre, Kıbrıslı yetkililer, M.A. ve Z.R.’yi, sığınma taleplerini işleme koymadan ve Mülteci Yasası uyarınca gerekli tüm adımları atmadan Lübnan’a geri gönderdi.
AİHM’in kararında, Kıbrıs Hükûmetinin yaptığı açıklamalarda, ulusal yetkililerin Lübnan’da etkili bir sığınma sürecine erişim eksikliği riski veya oradaki sığınmacıların yaşam koşulları hakkında herhangi bir değerlendirme yapmadığının ve geri gönderme riskini, yani mültecilerin zulme maruz kalabilecekleri bir ülkeye zorla geri gönderilmesini değerlendirmediğinin, ayrıca bu kişilerin özel durumlarının da incelemediğinin de açık olduğu ifade edildi. (KHA)