20 Nisan 1975’ten 10 Ekim 2024’e: “Women Walk Home”un izinde

Aziz Şah – 20 Temmuz 1974 işgalinden 9 ay sonra “Women Walk Home” hareketinin çağrısı üzerine dünyanın dört bir tarafından kadınlar Kıbrıs’a geldi.

Kimler yoktu ki o yürüyüşte?

Honduras, Peru, Lüksemburg, Britanya, Arjantin, Hollanda, Batı Almanya, Macaristan, Jamaica, Romanya, Şili, Singapur, Malta, Portekiz, Suriye, Nepal, Madagaskar, Gambia, Avusturalya, Brundi, Yugoslavya, İran, Polonya, Afganistan, ABD, Yunanistan, Finlandiya, Bahreyn, Libya, SSCB…

72 milletten kadın geldi Türk işgaline karşı dayanışma göstermek için. İsmini yazdığım ülkeler yürüyüş fotoğraflarından ismini okuyabildiklerim. Bir o kadar da okuyamadığım var…

“Women Walk Home” hareketi çadırlarda kalan mülteci kadınların evlerine dönmek için başlattıkları mücadelenin adıydı. 1975’ten 1989’a kadar sürdü

mücadeleleri…

20 Nisan 1975’te dünyanın dört bir tarafından kızkardeşleri ile 30.000 Kıbrıslı mülteci kadın işgal altındaki Mağusa’ya doğru yürüyüşe geçti “evimize gitmek istiyoruz” diye.

İşgalciler Varoşa’yı yağmalamış ve bombalamış.  Varoşalılar çadırlarda yaşıyor, Varoşa bomboş duruyor. 30.000 Kıbrıslı mülteci kadın Varoşa’ya girmek istiyor, BM askeri müsaade etmiyor…

20 Nisan 1975’teki görkemli yürüyüşün fotoğraflarına bakarken düşündüm:

-Bütün dünya halklarının gözü Kıbrıs’taki işgalin üstündeyken herşeyi tersine çevirmeyi nasıl başardınız?

***

50 sene sonra 10 Ekim 2024’te dünyanın dört bir tarafında “Kıbrıs Halkıyla Uluslararası Dayanışma Günü” çerçevesinde eylemler gerçekleşti.

-Kendiliğinden mi oldu bu?

Kıbrıslılar Birliği senelerdir Kıbrıs’taki işgale, yerleşimci sömürgeciliğine ve NATO statükosuna karşı küresel çapta anti-emperyalist halk diplomasisi yürütür. Bu mücadelenin sonucunda 10 Ekim “Kıbrıs Halkıyla Uluslararası Dayanışma Günü” olarak kutlandı.

Tarih olarak “10 Ekim”in seçilmesinin nedeni ise 10 Ekim 1964’te Bağlantısızlar Hareketi’nin Kahire zirvesinde tarihi bir Kıbrıs Deklarasyonu yayınlandı: Kıbrıs halkı tarafından kabul edilemeyecek adaletsiz çözümlerin Kıbrıs Cumhuriyeti’ne dayatılamayacağını beyan eden Bağlantısızlar Hareketi, BM Anlaşması’na atıfta bulunarak Kıbrıs Cumhuriyeti’nin egemenliğine, birliğine, bağımsızlığına ve toprak bütünlüğüne saygı gösterilmesini talep eder. Kahire Deklarasyonu daha sonra 1965’te Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun 2077 (XX) sayılı kararıyla desteklenir.

***

1975’te “Women Walk Home”un dünya kadınlarına yaptığı çağrı gibi, 2024’te Kıbrıslılar Birliği dünya halklarının devrimci örgütlerine bir çağrı yaptı.

Çağrısında şöyle dedi:

Kıbrıslılar Birliği, Kıbrıs’ın emperyalist işgalden ve yerleşimci sömürgeciliğinden tamamen kurtarılması yönündeki kararlılığını bir kez daha teyit eder. İşgal, elli yıldır Türkçe konuşan Kıbrıslılara baskı uygulamakta ve Rumca konuşan Kıbrıslıların evlerine dönme haklarını ellerinden almaya devam etmektedir.

NATO güçleri adaya batmayan bir uçak gemisi muamelesi yapmaya devam etmekte, savaş suçlarını kolaylaştırmak için ‘iki toplumlu iki bölgeli federasyon’ veya ‘iki devletli’ çözümler gibi apartheid benzeri düzenlemeler dikte etmekte, son olarak Kıbrıs’ı ‘İsrail’in Filistin’deki eylemlerini desteklemek ve Yemen’i bombalamak için bir üs olarak kullanmakta ve tüm bunları yarattıkları statüko sayesinde yapmaktadırlar.

(…)

Kıbrıslılar Birliği olarak 10 Ekim’i Kıbrıs Halkıyla Uluslararası Dayanışma Günü olarak kutluyor ve dünya çapındaki anti-emperyalistleri Kıbrıs için dayanışma eylemlerine katılmaya veya bu eylemleri başlatmaya davet ediyoruz. İlericileri, üniter Kıbrıs Cumhuriyeti’nin toprak ve toplumsal bütünlüğünü savunmaya, Kıbrıslıların milli ve sınıfsal birliğini desteklemeye, emperyalist işgale direnmeye ve özgür bir Batı Asya ve Kuzey Afrika için daha geniş çaplı mücadeleyi ilerletmeye çağırıyoruz”…

Kıbrıslılar Birliği’nin senelerdir uluslararası çapta yürüttüğü inatçı, ilkeli ve tutarlı mücadeleye tanık olan uluslararası örgütler işgalden 50 sene sonra yapılan bu çağrıya karşılık verdi.

ABD, Almanya, Britanya, Hollanda, Rusya, Kenya, Hindistan ve Nepal’de eylemler oldu.

Kenyalı gençler “Kıbrıs Kıbrıslılarındır” pankartı taşıdılar…

Ruslar Filistin Halk Kurtuluş Cephesi’nin afişi ile Kıbrıslılar Birliği’nn afişini yan yana taşıdılar…

Women Walk Home’un çağrısıyla 20 Nisan 1975’te dünyanın dört bir tarafından kadınlar Kıbrıs’a geldi.

Aradan 50 sene geçti. 50 sene unutuldu Kıbrıs’ın haritadaki yeri…

Kıbrıslılar Birliği’nin çağrısıyla Washington’da, Berlin’de, Londra’da TC Büyükelçilikleri önünde protestolar oldu.

Tarih kendiliğinden olmaz…

(14 Ekim 2024 tarihinde Avrupa gazetesinde yayınlanmıştır)

About the author