Hristodulidis: Britanya ile aynı görüşteyiz

Cumhurbaşkanı Nikos Hristodulidis, New York’a gitmeden önce pazartesi günü (14.10) Londra’da Britanya Başbakanı Keir Starmer ile görüştü.

Nikos Christodoulides’e Londra ziyaretine Dışişleri Bakanı Konstandinos Kombos, Hükûmet Sözcüsü Konstandinos Letymbiotis, Avrupa İşlerinden Sorumlu Müsteşar Marilena Raouna ve Cumhurbaşkanı’nın Diplomatik Ofisi Müdürü Doros Venezis eşlik etti.

Britanya Başbakanı  Keir Starmer görüşmede, Cumhurbaşkanı Christodoulides’e Kıbrıs’ın savunma ve güvenlik konusundaki güçlü işbirliği için teşekkür etti.

Britanya Başbakanlık Ofisi tarafından Downing Caddesi’nde Cumhurbaşkanı ile görüşmenin ardından yayınlanan basın açıklamasında, “Başbakan görüşmeye, iki ülke arasındaki güçlü bağlara dikkat çekerek başladı ve Kıbrıs toplumunun Britanya kültürünün canlı ve önemli bir parçası olduğunu belirtti” denildi.

Daha sonra Orta Doğu’daki duruma dönüldüğü ve Başbakan’ın, Cumhurbaşkanı Christodoulides’e Kıbrıs’ın savunma ve güvenlik konusundaki güçlü iş birliği için teşekkür ettiği ifade edilen basın açıklamasında, Nikos Christodoulides’in de Başbakana, Britanya’nın Gazze’ye insani koridor oluşturma çabalarına verdiği erken destek için teşekkür ettiği, Başbakan’ın da bölgede gerginliğin azaltılmasını görmek ve ileriye dönük güvenilir, siyasi bir çözüm bulmak hayati önem taşıdığını söylediği vurgulandı.

Basın bülteninde, Britanya ile Kıbrıs arasındaki kapsamlı ilişkiye yeniden dönüldüğü, Christodoulides ve Starmer’in refahı artırmak ve ortak zorluklarla başa çıkmak için her düzeyde ilişkileri derinleştirme konusunda anlaştıkları duyuruldu.

Ticaret, göç ve yenilenebilir enerji, iki ülkenin birlikte daha fazlasını yapabileceği alanlar arasında olduğu üzerinde görüş birliğine varıldığı da ifade edildi.

“EGEMEN EŞİTLİK” YERİNE “DOĞRUDAN UÇUŞ, DOĞRUDAN TİCARET VE DOĞRUDAN TEMAS”

Britanya Dışişleri Bakanlığından bir kaynak Kıbrıs Haber Ajansına (KHA) yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Nikos Christodoulides’in temmuz ayında Blenheim Sarayı’nda yapılan Avrupa Siyasî Topluluğu Zirvesi’ne katılmamasından dolayı Britanya Başbakanı Keir Starmer ile görüşemediğini belirtilerek bu ziyaretle Cumhurbaşkanı Christodoulides’in Başbakan Keir Starmer ile 10 Downing Street olarak bilinen Başbakanlık konutunda görüşme fırsatı olduğunu kaydetti.

Bu görüşme, Starmer’in seçilmesinin ardından Britanya Başbakanı ile Cumhurbaşkanı Christodoulides arasında yapılan ilk görüşme oldu.

Aynı kaynak KHA’nın, New York’ta 15 Ekim tarihinde yapılacak gayriresmî görüşmenin ışığında Kıbrıs sorununda ilerleme sağlanmasında gerçekçi bir beklenti olup olmadığıyla ilgili bir sorusuna, “her zaman ümit var” diye cevap verdi.

Londra’nın tüm taraflara esneklik gösterilmesi için çağrıda bulunduğunu ifade eden aynı kaynak, örneğin Kıbrıs Türk tarafının egemen eşitlikten müzakerelerin bir şartı olarak artık söz etmediğini; “3D” olarak tanımladığı “doğrudan uçuş, doğrudan ticaret ve doğrudan temas” taleplerinden söz ettiğini söyledi.

Aynı kaynak, Birleşik Krallık’ın siyasî eşitliğe sahip iki bölgeli, iki toplumlu bir federasyon temelinde, Birleşmiş Milletler parametreleri dâhilinde bir çözümü destekleme konusundaki duruşunun hiç değişmediğini vurgulayarak, Birleşik Krallık’ın gelişmeleri takip ettiğini ve tüm taraflarla temas hâlinde olduğunu da sözlerine ekledi.

HRİSTODULİDİS: KIBRIS İLE BRİTANYA AYNI GÖRÜŞTE

Cumhurbaşkanı Nicos Christodoulides, pazartesi günü Britanya Başbakanı Sir Keir Starmer ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, Kıbrıs ve Birleşik Krallık’ın  Kıbrıs sorunu konusunda “aynı görüşte” olduğunu belirtti.

Christodoulides ve Starmer arasında ilk kez yapılan görüşme 40 dakika sürdü; görüşülen konuların başında Kıbrıs sorunu yer aldı.

Nikos Christodoulides Başbakan Starmer’e, Britanya’nın Kıbrıs’ın garantör güçlerinden biri, BM Güvenlik Konseyi’nin daimî üyesi ve BM’de Kıbrıs ile ilgili kararlarda söz sahibi, “önemi tanımlama” rolüne sahip olması nedeniyle Britanya’nın desteğine güvendiğini kaydetti.

“Başbakan’dan BM Güvenlik Konseyi kararıyla belirlenen çerçevenin dışında Kıbrıs sorununa bir çözüm bulunamayacağını duyduğum için mutluyum” diyen Cumhurbaşkanı Christodoulides, Başbakanlık Konutu  önünde yaptığı açıklama sırasında, ilerleme sağlanırsa Britanya’dan daha aktif katılım isteği gözlemleyip gözlemlemediği sorulduğunda, yeni Britanya hükûmetinin ikili ilişkileri ve ortaklığı güçlendirme arzusunda olduğunu, bunun Kıbrıs’ta çözüme yönelik müzakerelerin yeniden başlatılması olasılığını da içerdiğini söyledi.

New York’a hangi düşünce ve hislerle gittiği sorulduğunda Cumhurbaşkanı şu yanıtı verdi:

“New York’a olumlu bir sonuç için mümkün olan her şeyi yapmak üzere gittiğimi gönül rahatlığıyla söyleyebilirim. Bizim için olumlu sonuç, Kıbrıs sorununu çözmek için esaslı görüşmelerin yeniden başlamasından başka bir şey değildir. Burada ne yapmak istediğimizi, hedeflerimizin ne olduğunu çok iyi biliyoruz ve görüşmeleri yeniden başlatmaya hazırız. Ancak masaya oturursak çözüm olasılıklarını daha kesin bir şekilde görebileceğiz. Bizim için statüko bir çözüm olamaz.”

“Ayrıca BM Genel Sekreteri bu toplantıyı iki savaş ortasında düzenledi. Bu durum işleri ilerletme konusunda Genel Sekreterin ‘güçlü iradesi ve kararlılığının’ açık bir işaretidir.”

Christodoulides ve Starmer, görüşmede savunma gibi alanlarda “çok iyi” ve geniş ikili ilişkileri daha da geliştirme isteklerini paylaştılar; diğer alanlarda genişleme olasılıklarını da ele aldılar.

Bölgesel zorlukların görüşüldüğü toplantıda Cumhurbaşkanı Christodoulides, Orta Doğu’daki çatışmalarla ilgili endişesini dile getirdi; Başbakan Starmer ile ilk adım olarak ateşkes için uluslararası bir girişimin gerekliliğini görüştüğünü duyurdu.

Nikos Christodoulides Sir Keir Starmer’i Kıbrıs’a davet etti ve Birleşik Krallık Başbakanı tarafından yapılan son resmî ziyaretin 1993’te gerçekleştiğini hatırlattı. (KHA)

About the author