Kıbrıs’ın ilk yerli yapım uydusu 2026’da uzaya fırlatılacak!

2026’da uzaya fırlatılması beklenen Kıbrıs’ın ilk yerli yapım uydusuyla ilgili ilerleme 11 Ekim’de Lefkoşa’da, Kıbrıs Uzay Araştırma ve Yenilik Merkezi’nde (C-SpaRC) açıklandı.

Kıbrıs Uzay Araştırmaları Örgütü Başkanı George Danos, Kıbrıs Haber Ajansına yaptığı açıklamada, uydu fırlatıldığı zaman NASA ile iş birliği içinde, NASA sensörleri kullanarak güneş fırtınalarının Dünya atmosferi ve biyolojisi üzerindeki etkisini daha iyi anlamak için uzay hava durumu konusunda deneyler yapacağını söyledi.

Uydunun, çevre ve ormanları izleyerek yangınların erken tespitinde kullanılacağını belirten Danos şöyle devam etti:

“En önemlisi, uyduyla kendi yerli bilgi birikimimizi ve mikro uydular inşa etme yeteneğimizi kazanıyoruz. Bu uluslararası alanda özellikle önemli bir alan. Birkaç yıl içinde böyle bir şey yapmazsak bu çağda yönetişimde dijitalleşme olmayan bir ülke oluruz. Bu daha başlangıç.”

 “Son teknoloji uydular 20 yıl önce çok daha büyük uyduların sahip olduğu yeteneklere sahip ve çok daha küçük. Kıbrıs’ın uydusu metalden yapılacak ve yaklaşık 30 santimetre uzunluğunda olacak.”

“3D baskılı parçalara sahip uydu, NASA ve önde gelen uluslararası uzay araştırma kuruluşu COSPAR ile iş birliği içinde geliştiriliyor.”

Kıbrıs’ın ilk yerli yapım uydusuyla ilgili ilerleme bugün açıklanırken Kıbrıs Uzay Araştırma ve Yenilik Merkezi (C-SpaRC) için yakın zamanda satın alınan son teknoloji ekipmanları da tanıtılacak.

Alüminyum, çelik, platin gibi metallerden oluşan, son derece yüksek çözünürlük, kalite ve büyük boyutlarda basabilen birkaç Avrupa Seçici Lazer Eritme (SLM) metal 3D baskı sisteminden biri olan bu sistemin benzersiz olduğu belirtiliyor.

Avrupa Seçici Lazer Eritme’nin yakında Kıbrıs Uzay Kümesi üyesi olan Kıbrıslı şirketler tarafından kullanıma sunulacağı ve uzay sektöründeki yeteneklerini önemli ölçüde artıracağı kaydediliyor.

Kıbrıs Uzay Araştırmaları Örgütünün basın açıklamasında, bu gelişmenin, Kıbrıs’ın yıllık 570 milyar avro (2023) gelir elde eden küresel uzay pazarına dinamik bir şekilde girmesinin önünü açtığına işaret edildi.

Bugünkü açıklamada, tüm alanlardaki araştırmalardan elde edilen önemli araştırma sonuçları da duyurulacak ve C-SpaRC’nin uluslararası iş birliğine köprü olan, Kıbrıs’ı uzay araştırmaları ve yeniliğin dinamik alanında lider konuma getiren dünyadaki ilk merkez olduğu anlatılacak.

Kıbrıs Uzay Araştırmaları Örgütünden (CSEO), Kıbrıs Nöroloji ve Genetik Enstitüsünden (CING), CYENS Mükemmeliyet Merkezi’nden, Kıbrıs Üniversitesinden, Aretaieio Hastanesinden ile NASA ve Sodankylä Jeofizik Gözlemevi’nden gelen proje ortakları, Uzay Hava Durumunun insan biyolojisi üzerindeki etkisi ve Uzay Hava Durumu ve Uzay Durumsal Farkındalığının (SSA) tahmini modellemesi gibi alanlarda C-SpaRC’nin önemli araştırma sonuçları üzerinde konuşacaklar.

Kıbrıs’ın Stratejik Alt Yapı (Stratejik Alt Yapı 1222) projesi olan C-SpaRC, Araştırma ve Yenilik Vakfının finansmanı, NASA’nın yardım ve iş birliğinde uygulanıyor. (KHA)

About the author