Hristodulidis Beyaz Saray’da

Cumhurbaşkanı Nikos Christodoulides, çarşamba günü Beyaz Saray’da ABD Başkanı Joe Biden ile gerçekleştirdiği görüşmenin ardından, ülkesinin bölgesel etkisinin ABD tarafından tanındığını ve bunun Kıbrıs sorununun olası bir çözümünün hem biçimi hem de içeriğiyle bağlantılı olduğunu ifade etti.

Görüşmenin ardından açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Christodoulides, Amerikan Başkanı’nın toplantı sırasında yaptığı değerlendirmelere atıfta bulundu. Biden’ın, Orta Doğu ve insani koridorla ilgili olarak Kıbrıs Cumhuriyeti’nin rolüne teşekkür ettiğini belirtti ve “Kıbrıs sorununun çözümü yoluyla, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin bu özel rolünü sadece sürdürmekle kalmayıp, bu rolün net bir şekilde güçlendirilmesi gerektiğinin vurgulandığını” söyledi.

Cumhurbaşkanı ayrıca, Kıbrıslıların ABD’yi ziyaret ederken vize gerekliliğinin kaldırılması konusunda çok yakında olumlu gelişmeler duyacaklarına inandığını ve önümüzdeki aylarda savunma ve güvenlik konularında “daha da fazlasının” yapılacağını açıkladı.

Cumhurbaşkanı Christodoulides, “Sonuçları olan mükemmel ve verimli bir istişare gerçekleştirdik” dedi.

Cumhurbaşkanı açıklamalarında, “Amerikan Başkanı’nın Dışişleri Bakanı ve Ulusal Güvenlik Danışmanı ile birlikte olması, sadece ilişkilerimizin yükseltilmesinin bir işareti değil, aynı zamanda tüm tartıştıklarımızın öneminin bir göstergesidir” ifadelerini kullandı.

ABD’nin Kıbrıs sorunundaki kararlı duruşu için Başkan Biden’a teşekkür ettiğini belirten Cumhurbaşkanı, ülkesine verilen desteğin “özellikle Türkiye’nin alternatif çözüm biçimlerini teşvik ettiğini gördüğümüz bir dönemde” önemli olduğuna dikkat çekti.

Cumhurbaşkanı, Amerikan Başkanı’nın, “Orta Doğu, insani koridor ve bölgeden olası nüfus tahliyesi ile ilgili olarak Kıbrıs Cumhuriyeti’nin rolü için bize teşekkür ettikten sonra, Kıbrıs sorununun çözümü yoluyla Kıbrıs Cumhuriyeti’nin bu özel rolünü sadece sürdürmekle kalmayıp, bu rolün net bir şekilde güçlendirilmesi gerektiğini vurguladığını” aktardı.

Cumhurbaşkanı, “Hem ülkemizin bölgesel etkisinin tanınmasından hem de bunun Kıbrıs sorununun olası bir çözümünün biçimi ve içeriğiyle bağlantılı olmasından özellikle memnunum” dedi.

İkili İlişkilerde savunma ve güvenlik vurgusu

İkili ilişkilerle ilgili olarak Cumhurbaşkanı Christodoulides, savunma ve güvenlik konularına “özel vurgu” yapıldığını belirterek, “Son zamanlarda çok şey yapıldı, önümüzdeki aylarda daha fazlasını göreceksiniz” dedi.

ABD’den Kıbrıs’a yapılacak yatırımlar ve özellikle ABD’nin güçlü ilgi gösterdiği projeler konusunda da görüşmeler yaptıklarını söyledi.

Ayrıca, Kıbrıslıların ABD’yi ziyaret ederken vize gerekliliğinin kaldırılması konusunu da ele aldıklarını belirten Cumhurbaşkanı, “Çok yakında olumlu gelişmeler duyacağımızı düşünüyorum” dedi.

Cumhurbaşkanı Christodoulides, enerji ve teknoloji gibi tüm bu alanlarda ve diğer birçok konuda iş birliğinin kurumsallaştırılması ihtiyacını da görüştüklerini ifade etti.

Doğu Akdeniz ve Kıbrıs Sorunu

Cumhurbaşkanı Christodoulides, Doğu Akdeniz’deki gelişmeler ve Kıbrıs sorunu hakkında gazetecilerin sorularını da yanıtladı.

ABD hükûmetinden Kıbrıs sorunu ile ilgili bir beklenti olup olmadığı sorulduğunda, “Evet, ABD’den görüşmelerin yeniden başlatılmasına yönelik güçlü bir ilgi var” dedi.

Kendisinin özellikle dikkat çektiği noktanın, “ABD, Başkan Biden ve Dışişleri Bakanı Blinken tarafından Kıbrıs sorununun çözümü yoluyla Kıbrıs Cumhuriyeti’nin bölgedeki rolünün sadece sürdürülmesi değil, daha da güçlendirilmesi gerektiği konusunda yapılan vurgu” olduğunu ifade ederek “Bölgedeki gelişmeler, görüşmelerin yeniden başlatılmasına olan ihtiyaca ve Kıbrıs sorununun çözümünün içeriğine ilişkin olarak ABD’nin perspektifinde etkili veya dikkate alınıyor” diye ekledi.

Gaza ve bölgesel gelişmeler

Gaza konusundaki görüşmeleri sorulduğunda, Cumhurbaşkanı Kıbrıs’ın bölgede en yakın AB üyesi olduğunu ve “İsrail, Lübnan, Filistin, Ürdün, Mısır gibi tüm komşu ülkelerle mükemmel ilişkilere sahip olduğunu” vurguladı. ABD’nin desteğiyle Gazze’ye insanî yardım gönderdiğini belirten Cumhurbaşkanı Christodoulides, “İhtiyaç olması hâlinde bölgeden üçüncü ülke vatandaşlarının tahliyesine hazırız. Uluslararası toplumun ve özellikle ABD’nin bu soruna çözüm bulma çabalarını destekliyoruz” dedi.

“Uluslararası toplumun bir numaralı önceliği şu anda bölgede bir ateşkestir” diyen Cumhurbaşkanı, ABD’nin bu yöndeki çabaları hakkında bilgilendirildiğini ve “umarım yakında bölgede bir ateşkes hakkında konuşabiliriz” ifadelerini kullandı.

“Biz kendi açımızdan, özellikle AB içinde, ABD ile çalışıyoruz” diyen Cumhurbaşkanı Christodoulides, yakın zamanda İsrail Başbakanı, Lübnan Cumhurbaşkanı, Ürdün Kralı ve Mısır Cumhurbaşkanı ile telefon görüşmeleri yaptığını hatırlatarak “Zor bir durum, ancak bir ateşkes sağlamak için çabalarımızı koordine etmeye çalışıyoruz” diye ekledi.

Bölgeden Kıbrıs’a olası bir göçmen dalgasına hazırlıklı olup olmadıkları sorulduğunda, Cumhurbaşkanı “Endişeliyiz, çünkü Lübnan’da iki milyondan fazla Suriyeli yaşıyor ve Lübnan’daki son gelişmelerden sonra önemli sayıda Suriyeli ve Lübnanlı Suriye’ye doğru hareket etti” dedi.

Başka bir soruya yanıt olarak, bölgede kalıcı çözümün BM Güvenlik Konseyi kararlarına dayalı iki devletli bir çözümle Filistin sorununun çözülmesi olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Christodoulides, “Bölgemizde barışa ulaşmanın tek yolu budur” dedi.

Görüşmede kimler yer aldı?

Cumhurbaşkanı Christodoulides ile Başkan Biden arasındaki görüşme yaklaşık bir saat sürdü. Kıbrıs Cumhuriyeti heyetinde Dışişleri Bakanı Konstantinos Kombos, Hükûmet Sözcüsü Konstantinos Letymbiotis, Avrupa İşleri Müsteşarı Marilena Raouna, Diplomatik Ofis Direktörü Doros Venezis ve ABD Büyükelçisi Evangelos Savva yer aldı.

ABD tarafından ise toplantıya Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan başta olmak üzere üst düzey yetkililer katıldı. (KHA)

About the author