Göçten Sorumlu Müsteşar Nikolas İoannides, perşembe günü yaptığı açıklamada, Lefkoşa bölgesindeki Aglantzia semtindeki Yeşil Hat’ta aylardır mahsur kalan üçüncü ülke vatandaşlarının önümüzdeki iki veya üç hafta içinde yer değiştireceğini duyurdu.
Temsilciler Meclisi İçişleri komitesi toplantısının ardından basına açıklamada bulunan İoannides, yetkililerin bazı devletlerin bu kişilerden bazılarını kabul edeceğine dair olumlu işaretler aldığını ve sorunun önümüzdeki haftalarda çözüleceğini söyledi.
İoannides, yetkililerin Yeşil Hat’ta geçici kamplar görmek istemediğini belirtti. Ancak, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Türkiye’nin ihmallerinin yükünü omuzlamayacağının da altını çizdi.
Bu kişilerden bazılarının adaya Türkiye’den uçak veya gemiyle geldiklerini itiraf ettiklerini belirten İoannides, bunun Ankara’nın uluslararası yükümlülüklerini yerine getirmediğini gösteren bir model olduğunu söyledi.
İoannides ayrıca, daha önce ara bölge boyunca kurulan dikenli tel çitin kaldırılacağını ve Millî Muhafız Ordusu’na veya diğer devlet ihtiyaçları için kullanılacağını söyledi.
Milletvekillerine bütünlüklü bir göç politikası planları hakkında bilgi veren Müsteşar, yürütme ve yasama organlarının yakın iş birliği içinde çalışması gerektiğini ifade etti.
Bir soruya yanıt olarak, AB düzeyinde şu anki tartışmanın Suriye’de uygun koşullar ve alt yapı oluşturmak olduğunu, böylece geri göndermek istediğimiz insanların bunu yapmak için uygun koşullara sahip olacağını söyledi.
Yetkililerin Suriyelilerden sığınma başvuruları aldığını ancak bunların incelenmediğini belirten İoannides, sığınma başvurusunun ardından başvuru sahiplerinin ilk olarak bir yardım aldıklarını ve dokuz ay sonra çalışma hakkına da sahip olduklarını açıkladı.
Müsteşar, Pournara, Kofinou ve Limnes’teki kabul merkezlerinde şu anda sığınma başvuruları incelenene kadar yaklaşık 800 kişinin geçici olarak barındırıldığını söyledi.
Limnes’te yapım aşamasında olan projenin 1.000 yataklı bir kabul merkezi ve esasen sınır dışı edilecekler için bir gözaltı merkezi olan 800 yataklı bir ayrılış öncesi merkezi içerdiğini kaydetti.
İoannides ayrıca, şu anda beklemede olan 21.800 sığınma başvurusu olduğunu söyledi. Müsteşara göre, başvuruların çoğu, başvuru sahiplerinin güvenli ülkelerden gelmesi ve uluslararası korumaya hak kazanmamaları nedeniyle reddediliyor.
Mart 2023’ten bu yana 2.400 kişinin çeşitli AB üyesi ülkelere yerleştirildiğini ve AB içinde ailelerin yeniden bir araya getirilmesi için çalışmaların devam ettiğini sözlerine ekledi.
AB Göç Paktı’na atıfta bulunan İoannides, üye devletler arasında ilk kez dayanışmanın teşvik edildiğini, ancak aynı zamanda bu paktta iyileştirmeler için girişimlerin de söz konusu olduğunu belirtti.
Kıbrıs’taki sığınmacı, tanınmış mülteci ve uluslararası koruma alanların sayısı hakkındaki bir soruya, bunların ülke nüfusunun %6’sına tekabül ettiğini söyledi. Bu rakamın AB ortalamasından yüksek olmasına rağmen, düşüş eğiliminde olduğunu kaydetti.
Ayrıca insan kaçakçılığı şebekeleriyle mücadele için çalışmaların sürdüğünü söyledi.
Kıbrıs’ın Orta Doğu’daki devam eden durum nedeniyle çok sayıda göçmen ve mülteciyi yönetmeye hazır olup olmadığı sorulduğunda İoannides, eylem planının güncellendiğini ve yetkililerin ne yapacaklarını çok iyi bildiğini söyledi.
Yemek dağıtım çalışanlarına yönelik saldırı vakalarındaki artış hakkında yorum yapması istendiğinde, bu kişilerin çalışma hakkına sahip sığınmacılar olduğunu söyledi. Müsteşarlığın önümüzdeki dönemde halkı tüm göçmenlerin yasa dışı olmadığı konusunda bilgilendirmek için bir farkındalık kampanyası başlatacağını duyurdu.
Ayrıca, Mültecilerle ilgili mevzuatı değiştiren yasa tasarılarının önümüzdeki dönemde Meclise sunulacağını duyurdu. (KHA)