Dışişleri Bakanı Kombos: ABD’nin Doğu Akdeniz’de Kıbrıs’ın oynadığı rolü takdir etmesi önemli

Dışişleri Bakanı Konstantinos Kombos, dış politikada tutarlılığın önemini vurgulayarak, Kıbrıs’ın tarihin doğru tarafında olduğunu ve bu duruşun, “Kıbrıs sorununun çözümünün, bizim için varoluşsal bir mesele olmaya devam ettiğini” ve bu yöndeki çabaları güçlendirdiğini belirtti.

Fileleftheros gazetesine verdiği röportajda Kombos, Kıbrıs Cumhurbaşkanı Nikos Christodoulides’in ABD Başkanı Joe Biden ile Beyaz Saray’da gerçekleştirdiği görüşmeyi değerlendirdi. Bu görüşmenin, “ABD ile ilişkilerimizin stratejik niteliğini daha da geliştirme yönündeki açık siyasi tercihimizin bir tezahürü” olduğunu ifade etti.

Kombos, Oval Ofis’teki görüşmeyi “tarihi bir an ve Cumhurbaşkanı için bir başarı” olarak nitelendirdi.  Görüşmenin öncesinde yapılan yoğun hazırlık çalışmalarına da değinen Kombos, “Kıbrıs’ın, özellikle mevcut jeopolitik konjonktürde, bölgede istikrar ve güvenilirlik sağlayan bir ortak olarak Washington tarafından tam anlamıyla kabul gördüğünü” söyledi.

Kombos, “Dış politikamızın temel hedefi, Stratejik Diyalog ve iki ülke arasındaki çok yönlü iş birliği çerçevesinde somut sonuçlar elde etmektir” diye ekledi.

Biden-Christodoulides görüşmesine ilişkin değerlendirmesinde Kombos, “ABD’nin, jeopolitik öneme sahip bir bölge olan Doğu Akdeniz’de Kıbrıs’ın oynadığı rolü takdir etmesinin önemli olduğunu” vurguladı.

“Stratejimiz meyvelerini veriyor ve uluslararası toplum tarafından kabul görüyor. Dış politikada tutarlılık esastır.  Yönelimimiz net, tarihin doğru tarafındayız ve bu duruşumuz, bizim için hayati önem taşıyan Kıbrıs sorununa çözüm bulma çabalarımızı destekliyor. Bu, Cumhurbaşkanı Christodoulides’in göreve başladığı ilk günden beri önceliklendirdiği bir hedeftir.”

Bir soru üzerine Kombos, BM Genel Sekreteri’nin ev sahipliği yaptığı üçlü gayriresmî toplantının ardından ve Kıbrıs sorununun bir sonraki aşamalarına ilişkin müzakereler sürerken, ABD’nin BM Güvenlik Konseyi kararları temelinde iki bölgeli, iki toplumlu bir federasyon çözümüne olan desteğini açıkça yinelemesinin önemini vurguladı.

Kombos ayrıca, BM’nin Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik bir sonraki adımları planlamak üzere bir yetkili ataması gerektiğini ve bu görevin Siyasî ve Barış İnşası İşlerinden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Rosemary DiCarlo’ya verilmesinin beklendiğini belirtti.

“Bizim önceliğimiz, bir sonraki adımlara bir an önce geçmektir.  Genel Sekreter Guterres, beş taraflı bir formatta gerçekleşmesini desteklediğimiz daha geniş kapsamlı bir toplantı önerdi” diyen Kombos, bu görüşün Birleşik Krallık  tarafından da paylaşıldığını ekledi. Ayrıca, bu konunun Cumhurbaşkanı’nın New York’taki gayriresmî akşam yemeğinden bir gün önce Londra’ya yaptığı ziyarette netleştirildiğini hatırlattı.

Avrupa Komisyonu’nun Türkiye ile ilgili ilerleme raporuna da değinen Kombos, bu yılki rapordaki önemli yeniliğin, Nisan 2024’te Avrupa Konseyi tarafından kararlaştırıldığı üzere, Türkiye ile aşamalı, orantılı ve tersine çevrilebilir bir AB etkileşimine atıfta bulunulması olduğunu söyledi.

Kombos ayrıca, “Türkiye’nin, ilgili BM Güvenlik Konseyi kararları doğrultusunda, BM öncülüğündeki Kıbrıs müzakerelerine olan bağlılığını teyit etmesi ve Ada’da gerilimi tırmandırabilecek ve müzakerelerin yeniden başlamasını engelleyebilecek tek taraflı eylemlerden kaçınması önemlidir” dedi. (KHA)

About the author