AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, İsrail ve Filistin arasındaki çatışmanın farklı anlatılarla dünya geneline yayıldığını ve insanlığı uçuruma sürükleyebileceği konusunda uyarıda bulundu. Lefkoşa’da “İsrail ve Filistin İçin İki Devlet Koalisyonu” adlı sivil toplum kuruluşları tarafından düzenlenen bir etkinlikte konuşan Borrell, nefret söyleminin yayılmasının, şiddete teşvik, antisemitizm ve İslam karşıtlığının artması gibi dramatik sonuçlar doğurduğunu belirtti.
Barışın Orta Doğu’da inşa edilmesi gerektiğini ve İsrail-Filistin diyaloğunun önemini vurgulayan Borrell, insanlığın sonsuza dek çatışma hâlinde kalamayacağını ve barış arzusunun insan doğasının bir parçası olduğunu söyledi. Orta Doğu’daki çatışmadan bazı kesimlerin fayda sağladığına da dikkat çekti.
İki devletli çözüme bağlılık çağrısında bulunan Borrell, İsrail ve Filistinliler arasında farklı anlatıların yayılmasının tüm dünyayı etkilediğine dikkat çekti. Nefret algoritmasının barış algoritmasından daha kârlı hâle gelmesiyle birlikte, zehirli mesajların verimli bir zemin bulduğunu vurguladı. Gazze’de yaşananların tüm dünya için tehlikeli sonuçlar doğurabileceği konusunda uyarıda bulundu.
BM Genel Kurulu’nda iki devletli çözümün uygulanması için bir koalisyon başlatıldığını hatırlatan Borrell, 28 Kasım’da Brüksel’de teknik çalışma gruplarına başkanlık edeceğini duyurdu. AB üyesi ülkelerin farklı pozisyonları nedeniyle AB’yi temsil etmenin kolay olmadığını belirten Borrell, Uluslararası Ceza Mahkemesinin (UCM) aldığı kararlara verilen tepkilerin AB içindeki farklılıkları ortaya koyduğunu söyledi. UCM kararlarının hem AB ülkeleri hem de AB’ye katılmak isteyen ülkeler tarafından uygulanması gerektiğini vurguladı.
İsrail Başbakanı’nı “hükûmetinin basın özgürlüğü tarihindeki en büyük medya karartmasını uygulamaya koyduğu” gerekçesiyle eleştiren Borrell, gerçeği ortaya çıkarmaya çalışan İsrailli ve Filistinli gazetecilere, avukatlara ve doktorlara saygı duruşunda bulundu.
Uluslararası hukukun korunması ve uygulanması ile terörizmle mücadele ihtiyacının altını çizen Borrell, UNRWA’nın rolüne de değinerek, kurum hakkındaki dezenformasyonun durdurulması gerektiğini ve Ekim 2023’ten bu yana 240 BM çalışanının öldürüldüğünü belirtti.
Borrell, AB’nin Orta Doğu’daki zorluklarla başa çıkmak ve bölgede oynaması gereken rol için birlik ve oy birliği içinde hareket etmesi gerektiğini vurguladı. (KHA)