Cumhurbaşkanı Nikos Christodoulides, Yerel Yönetim reformunun değerlendirmesinin, vatandaşların günlük yaşamlarını iyileştirmek amacıyla hükûmet tarafından sürekli olarak yapılacağını belirtti.
Cumhurbaşkanı Christodoulides, pazartesi günü CYTA Genel Merkezi Amfi Tiyatrosu’nda düzenlenen Kıbrıs Belediyeler Birliğinin 44. Yıllık Genel Kurulunda yaptığı konuşmada, hükûmetin mali sorumluluğunun ülke ekonomisinin 13 yıl sonra A kategorisine yükseltilmesi gibi sonuçlar getirdiğini vurguladı. Bu mali sorumluluğun, karşılaşılan birçok zorluğa yanıt vermeyi, yedi konut projesini hayata geçirmeyi, elektrik fiyatlarındaki artışla mücadele için somut planlar geliştirmeyi ve kamu hastaneleri için 120 milyon avrodan fazla kaynak ayırmayı mümkün kıldığını belirtti. Ayrıca, tam gün okulların sayısının iki katına çıkarıldığını ve tam gün eğitimin yaygınlaştırılacağını da sözlerine ekledi.
Cumhurbaşkanı Christodoulides, önceliğin vatandaşların günlük yaşamlarını iyileştirmek olduğunu vurgulayarak, “Kıbrıs halkına karşı sorumluyuz. Önceliğimiz, günlük yaşamlarını iyileştiren kararlar almak” dedi. Genel Kurulda gündeme getirilen şehirlerdeki temizlik ve yol ağı gibi konuların vatandaşların günlük yaşamlarını doğrudan etkilediğini ve bu nedenle öncelikli olduklarını belirtti.
Cumhurbaşkanı, bu yılki Genel Kurul toplantısının Kıbrıs’taki yerel yönetimler için özel bir öneme sahip olduğunu, çünkü 2024’ün 1 Temmuz 2024’ten itibaren yürürlüğe giren reformla yeni bir döneme girildiğini ve bunun en önemli öncelik olduğunu, ancak zorlukların ve ciddi sıkıntıların da göz ardı edilmediğini belirtti.
Düzeltilmesi gereken çarpıtmalara değinen Cumhurbaşkanı Christodoulides, reformun sürekli olarak değerlendirilmesi ve gerekli değişikliklerin yapılması gerektiğini, işe yaramayan veya amacına hizmet etmeyen hükümlerin üzerinde durulmaması gerektiğini vurguladı.
Cumhurbaşkanı Christodoulides, yeni yasal çerçevenin önemli olmasına rağmen zayıflıklar ve çarpıtmalar içerdiğini kabul ederek, hükûmetin göreve geldiği ilk aydan itibaren İçişleri Bakanı’nın girişimiyle bu tür sorunları düzeltmek amacıyla yasa değişikliklerine gidildiğini belirtti. Hâlâ önemli iyileştirme alanları olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Christodoulides, İçişleri Bakanı’nın pratik çözümler uygulamak ve yasal çerçeveyi mevcut ihtiyaçlara ve verilere uyarlamak için Yasama Meclisi ve belediyelerle temas hâlinde olduğunu söyledi.
Hükûmetin, reformun etkin bir şekilde uygulanması ve gerekli değişikliklerin yapılması için belediyelere destek vermeye kararlı olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Christodoulides, “Tek amacımız ve hedefimiz, vatandaşlara yüksek kaliteli hizmetler sunan, günlük yaşamlarını iyileştiren işlevsel ve sürdürülebilir bir sistemin varlığını sağlamaktır” dedi.
Bu bağlamda, yeni belediyelerin kaynaklarını yerel toplulukların yararına daha etkin bir şekilde yönetmeleri için gerekli olan mali ve idari özerkliğe sahip olmalarının temel bir koşul olduğunu vurguladı. Cumhurbaşkanı Christodoulides, Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı’nın hükümlerini içeren ve diğer AB üye devletlerindeki uygulamalarla uyumlu olan yerel yönetimlerin özerkliğini tamamen desteklediğini belirterek, “Trend, yerel yönetimlere daha fazla yetki ve sorumluluk vermektir ve biz de buna katılıyoruz” dedi.
Mali sürdürülebilirlik konusunda Cumhurbaşkanı Christodoulides, yeni belediyelere sağlanan 117 milyon avroluk devlet hibesinin geçmişe göre 47 milyon avroluk önemli bir artış olduğunu ve hükûmetin somut desteğini gösterdiğini belirtti. Bu kaynağın objektif kriterlere göre dağıtılmasının şeffaflığı, hesap verebilirliği ve etkinliği artıracağını kaydetti.
Cumhurbaşkanı, belediyelerin üstlendikleri yeni sorumlulukların maliyetlendirilmesi konusundaki endişelerinin farkında olduklarını ve bu konuyu yeniden değerlendirmek ve en iyi çözümleri bulmak için diyalog hâlinde olacaklarını belirterek, “Bu konuyu nasıl çözebileceğimiz konusunda bazı yaklaşımlarımız ve fikirlerimiz var” dedi.
Cumhurbaşkanı Christodoulides, hükûmetin belediyeleri meşgul eden ve uzun süredir devam eden sorunların farkında olduğunu belirterek, 1984-2016 yılları arasında emlak vergi sorunu, belediyelerin %15’lik katkısının karşılanma yöntemi ve “Ne kadar tüketirsen o kadar ödersin” planının uygulanmasını örnek olarak gösterdi.
Ayrıca, reformun aynı zamanda artık Kamu Hukuku Kurumu hâline gelen Belediyeler Birliğinin rolünün güçlendirilmesini gerektirdiğini de sözlerine ekledi. Birliğin devlet ortağı olarak kurumsallaşmasının, belediyeleri ulusal ve Avrupa düzeyinde etkili bir şekilde temsil etme kapasitesini artıracağını belirtti.
Cumhurbaşkanı Christodoulides, “Ortak çabamızın aynı şevk ve özveriyle devam etmesi ve büyük iddiayı kazanmamız açık siyasi irademizdir. En önemlisi, zor konulardan veya örneğin çok sayıda belediye başkan yardımcısı gibi işe yaramayan konulardan korkmadan veya bunları tabu hâline getirmeden uygulamaktır” dedi.
Yerel yönetim reformunun nasıl yasalaştırıldığına bakılmaksızın ele alınması gereken bazı konular olduğunu ve bunlardan korkulmaması gerektiğini sözlerine ekleyen Cumhurbaşkanı Christodoulides, “Sonuçta, hedefimiz ortaktır: her zaman vatandaşın yararına, her zaman vatandaşın günlük yaşamının iyileştirilmesi amacıyla yükseltilmiş hizmetler sunmaktır” dedi. (KHA)