Celladına aşık olan Kıbrıs Cumhuriyeti Hükümeti: Hedef NATO standartları ve prosedürleriyle stratejik uyum

Hükûmet Sözcüsü Konstantinos Letymbiotis salı günü yaptığı açıklamada, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin savunma caydırıcılığını güçlendirme hedefinin, ABD ve Fransa gibi ülkelerle stratejik iş birliği ve NATO gibi uluslararası kuruluşların standartları ve prosedürleriyle uyum yoluyla sürdüğünü belirtti. Gazetecilere yaptığı açıklamada, Kıbrıs sorununda müzakerelerin yeniden başlaması amacıyla genişletilmiş beşli toplantıya uygun şekilde hazırlanmanın önemini de vurguladı.

Yunanistan ile yapılacak Hükûmetlerarası Zirve’de Kıbrıs’ın NATO’ya üyeliği konusunun gündeme gelip gelmeyeceği sorusuna Sözcü, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin hedefinin, savunma programını mümkün olduğunca yükseltmek olduğunu belirtti.

Bunun, hükûmetin eylemleriyle kanıtlandığını ve Cumhurbaşkanı’nın ABD Başkanı ile yaptığı son görüşmede savunma ve güvenlik alanlarında iş birliğinin güçlendirilmesinin ele alındığını belirtti. Bu alanların stratejik diyalogda da yer aldığını ekledi.

Sözcü, “Hedef olarak belirlediğimiz şey, ülkemizin savunma planlamalarını ister personelimizin eğitimi, ister protokollerin benimsenmesi, isterse silahlanma programımızın ilerlemesi veya hazırlanması olsun, NATO gibi bir kuruluşla veya bir kuruluşun üye devletleriyle mümkün olduğunca uyumlu hale getirmektir” dedi.

Bu çabada Fransa ve ABD gibi ülkelerle tüm iş birliklerinin kullanıldığını belirten Sözcü, Türkiye’nin böyle bir olası tartışmadaki tutumunun bilindiğini ve siyasî yönler içerdiğini vurguladı.

Letymbiotis, “Caydırıcı, savunma yeteneğimizi mümkün olduğunca güçlendirmek ve aynı zamanda devletlerle bu çok önemli sinerjiler yoluyla bölgedeki çok önemli rolümüzü, bölgedeki çok önemli insani rolümüzü, ister Amalthea insani koridorunun uygulanması yoluyla isterse bölgedeki vatandaşların tahliyesi yoluyla olsun, güçlendirmeye devam edeceğiz” dedi.

Genişletilmiş beşli toplantı için tarih belirlenmedi

Sözcü, başka bir soruya yanıt olarak, Cumhurbaşkanı’nın Ersin Tatar ile BM Genel Sekreteri’nin huzurunda yaptığı görüşmenin ardından genişletilmiş beşli toplantının yapılacağı tarihin henüz belirlenmediğini söyledi.

“Aldığımız bilgi, Sayın Di Carlo’nun bölgeye gelmesinin beklendiği yönünde, tam olarak bu genişletilmiş toplantının hazırlığı için, ki biz bunu memnuniyetle karşılıyoruz” diyen Sözcü, hükûmetin bu genişletilmiş toplantının uygun şekilde hazırlanmasına odaklandığını ve genişletilmiş bir toplantı yapmanın amaç olmadığını hatırlattı. Sözcü, “Amaç, Kıbrıs sorununda daha fazla hareketlilik için bir başlangıç noktası olabilecek ve nihaî hedefi elbette müzakerelerin kesildiği noktadan yeniden başlaması olan genişletilmiş bir toplantı gerçekleştirmek” dedi.

Hükûmetin BM Genel Sekreter Yardımcılığı ile temas hâlinde olduğunu, ancak Di Carlo’nun bölgeye yapacağı ziyaretin kesin tarihlerinin kendilerine bildirilmediğini ekleyen Sözcü, yeni geçiş noktalarının açılması konusunda Ersin Tatar ile yapılacak toplantıya atıfla, iki tarafın müzakerecilerinin yerleşik toplantıları düzeyinde hazırlık çalışması yapıldığını, ancak Cumhurbaşkanı Christodoulides’in Tatar ile sadece yeni geçiş noktalarının açılmasının incelenmesi gündemiyle yapacağı toplantının belirli bir tarihinin belirlenmediğini söyledi. (KHA) 

About the author