Josep Borell: AB ülkeleri Uluslararası Ceza Mahkemesi kararlarını uygulamak zorunda

Lefkoşa’da İsrailli ve Filistinli sivil toplum kuruluşu “İki Devletli Çözüm İttifakı” tarafından düzenlenen etkinlikte konuşan Avrupa Birliği (AB) Dış Politika ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Uluslararası Ceza Mahkemesine (UCM) üye AB ülkelerinin, Mahkemenin kararlarını uygulamak zorunda olduğunu belirtti.

Borrell, bir gazetecinin, AB’nin UCM’nin İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve eski Savunma Bakanı Yoav Gallant hakkında tutuklama kararı çıkarma kararına tepkisiyle ilgili hayal kırıklığını dile getirip getirmediği sorusuna, “Nasıl böyle olmayabilir ki?” yanıtını verdi. ABD’den gelen bazı seslerden daha da büyük hayal kırıklığı duyduğunu ekleyen Borrell, “Bir ABD senatörünün Uluslararası Ceza Mahkemesini destekleyen herkese yaptırım uygulayan bir yasa talep ettiğini duyduğumda gerçekten şaşırıyorum” dedi.

Borrell, UCM’nin desteklenmesi gerektiğini vurgulayarak, “Bu Mahkemenin kararlarının uygulanması isteğe bağlı bir şey değildir. Bu bir seçenek değil. UCM’ye üye olan ve Roma Statüsü’nü destekleyen AB üyeleri, Mahkemenin kararlarını uygulamak zorundadır” diye konuştu.

Macaristan Başbakanı Viktor Orban’ın, UCM kararı sonrası Netanyahu’yu Macaristan’a davet etmek istediği yönündeki açıklamasına ilişkin soruya Borrell, bunun bir AB üyesinin yükümlülüğüne aykırı olduğunu belirterek, “Eğer AB üyesiyseniz, Mahkemenin kararlarını uygulamakla yükümlüsünüz” dedi.

Borrell, toplantının mesajıyla ilgili bir soruya, “Barış isteyen insanların barış için çalışmak üzere bir araya gelebilmesinin önemli olduğu” yanıtını verdi. “Barışı inşa etmek istiyoruz. Barış isteyen insanlara ihtiyacımız var. Ve bu insanlar barış istiyor. Bu insanlar risk alıyor. Kendi toplumlarında belki de tam olarak anlaşılmıyorlar” diye ekledi.

Filistinlilerin ve İsraillilerin bir araya gelerek mevcut durumun üstesinden nasıl gelineceğini düşünmeye çalışmasının büyük bir değer taşıdığını belirten Borrell, “Biz Avrupalılar bu insanları desteklemeliyiz” dedi. AB, Komisyon ve kendisi tarafından hem maddi hem de siyasi destek sağlamak için çaba gösterildiğini ekledi. “Barış için tek umut, barış isteyen insanları desteklemek ve barış düşmanlarıyla mücadele etmektir” diye tamamladı.

Borrell, önümüzdeki aylarda Orta Doğu’da barışın gerçekçi olup olmadığı sorusuna, “Ateşkesin sağlanması gerekiyor ve bu kesinlikle gerekli. İnsanların hâlâ ateşkes sağlamak için çalıştığını biliyorum” yanıtını verdi.

Kıbrıs’taki “donmuş çatışma” ve BM kararlarına uyulması gerektiği konusundaki görüşü sorulduğunda ise Borrell, “Endişelerinizi anlıyorum, ancak (yanıt vermememe) izin verin. Kıbrıs’tayım ve bu toplantının gerçekleşmesini sağlayan Kıbrıs makamlarına çok teşekkür ediyorum” dedi. (KHA)

About the author