Cumhurbaşkanı Nikos Christodoulides, pazartesi günü yaptığı açıklamada, önümüzdeki çarşamba günü Yunanistan ile yapılacak 2. Hükûmetlerarası Zirve kapsamında “Dijital Vatandaş” uygulamasının son hâlinin sunulacağını duyurdu. Ayrıca, yıl sonundan önce Kıbrıs Cumhuriyeti’nin uluslararası pazarlara odaklanan hedefli bir İletişim ve Halkla İlişkiler Stratejisi (“yeniden markalaşma”) uygulamasına başlamasının beklendiğini açıkladı.
Cumhurbaşkanı Christodoulides, pazartesi günü düzenlenen 11. KOBİ İş Lideri Ödülleri töreninde yaptığı konuşmada, bürokrasiyi ve işletmeler üzerindeki idari yükü azaltmak amacıyla “hem devlet mekanizmasının daha verimli çalışması hem de vatandaşlara ve işletmelere dijital hizmetler sunmak için devletin dijitalleşmesi konusunda kararlılıkla ilerliyoruz” dedi.
Cumhurbaşkanı Christodoulides, ilk aşamada, yeni hükûmet portalı gov.cy ile dijital vatandaşın, vatandaşların devletle etkileşim kurması için yeni bir araç ve kanal olarak kullanılacağını açıkladı. 15 Aralık 2024 tarihine kadar, Dijital Vatandaş programının bir diğer önemli eylemi olan ve yeni gov.cy aracılığıyla erişilebilecek Dijital Asistan’ın da kullanıma sunulmasının beklendiğini belirtti.
Dijital Asistan’ın, vatandaşlara sohbet yoluyla yanıtlar sunacak bir yapay zekâ aracı olduğunu söyleyen Christodoulides, “Aynı zamanda, elektronik kimlik kartı verilmesi kararımızı uygulamak için de yıl sonuna kadar yoğun bir şekilde çalışıyoruz” dedi.
Cumhurbaşkanı, istikrarlı bir iş ortamı yaratmanın olmazsa olmaz şartlarından birinin de Kıbrıs’ın güvenilirliğinin artırılması olduğunu belirterek, uluslararası bir ihale süreciyle “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin hedefli bir İletişim ve Halkla İlişkiler Stratejisi, yani uluslararası pazarlara odaklanan bir yeniden markalaşma uygulamasına yıl sonundan önce başlamasının beklendiğini” duyurdu.
Cumhurbaşkanı Christodoulides, nihaî hedefin Kıbrıs’ın uluslararası itibarını ve cazibesini artırmak, uluslararası iş ve yatırım camiasındaki imajını, turistler ve öğrenciler gibi ekonomimizin önemli sektörleriyle ilgili diğer hedef kitlelerdeki imajını iyileştirmek olduğunu söyledi.
Malî sorumluluk ve istikrarlı finansal ortam
Cumhurbaşkanı Christodoulides, “Ülkemiz için vizyonumuz, Kıbrıs’ı dünyada yaşamak, çalışmak ve iş yapmak için en iyi yerlerden biri hâline getirmektir. Bu bir slogan değil, tamamen ulaşılabilir bir hedeftir” dedi.
Bu yolda, çabaların istikrarlı ve sağlıklı bir mali ortam yaratmaya ve iş dünyasına uluslararası pazardaki zorluklarla başa çıkabilmesi, rekabet edebilmesi ve gelişebilmesi için gerekli araçları sağlamaya odaklandığını da sözlerine ekleyen Cumhurbaşkanı, Devlet tarafından hedeflere ulaşılabilmesi için malî sorumluluk, istikrarlı ve güçlü bir finansal ortam ve sürekli ve cesur reformlar yapılması gerektiğini vurguladı.
Kıbrıs’ın 2024 yılında %3,8 ile Avro Bölgesi ülkeleri arasında üçüncü en yüksek büyüme oranına sahip olmasının beklendiğini belirten Cumhurbaşkanı Christodoulides, işsizlik oranının yılın ilk yarısında 2009’dan bu yana ilk kez neredeyse tam istihdam seviyelerine, yaklaşık %5,2’ye gerilediğini ve 2025’te %5’in altına düşmesinin beklendiğini söyledi.
“Enflasyonun 2023’teki %3,5’lik seviyesinden 2024’te %2’ye düşmesinin beklenmesi de önemli.”
Cumhurbaşkanı ayrıca, 2024 için %3,9’luk önemli bir birincil bütçe fazlası öngörüldüğünü belirterek, diğer AB ülkelerine kıyasla kamu borcunun azaltılmasında kayda değer bir ilerleme kaydedildiğini söyledi. “Özellikle, 2024 yılının ikinci çeyreği sonunda Kıbrıs, AB’de ilk çeyreğe göre kamu borcunda en büyük düşüşü kaydetti ve bu oran Gayrisafi Yurt İçi Hasıla GSYİH’nın yaklaşık %69’u civarındadır. Hedefimiz, 2026 yılına kadar kamu borcunu GSYİH’nın %60’ının altına indirmektir ve bunu başaracağız” dedi.
Ayrıca, ekonominin olumlu gidişatının kredi derecelendirme kuruluşları tarafından yapılan art arda yükseltmelere de yansıdığını belirterek, cuma günü Scope Rating’in ardından Moody’s’in de Kıbrıs’ı 13 yıl sonra A notuna yükselttiğini söyledi.
Yeni yükseltmenin, diğer şeylerin yanı sıra, yeni ve nitelikli işler yaratan kaliteli yatırımların çekilmesinin, daha düşük faiz oranlarının, artan ekonomik istikrarın, iş güvenliğinin ve daha iyi ücretlerin önünü açtığını belirtti.
“Aynı şekilde, ülkenin vergi reformu için hazırlıklara yoğun bir şekilde devam ediyoruz” diyen Cumhurbaşkanı Christodoulides, “yatırımları teşvik eden ve haksız rekabeti desteklemeyen daha da rekabetçi bir vergi çerçevesi oluşturmaya odaklanıyoruz” şeklinde konuştu.
Ayrıca, hedefin, gerekli ön koşullar olan vergi sisteminin sürdürülebilirliğini sağlamak ve yeşil ekonomiyi ve dijital dönüşümü güçlendirmek olduğunu da belirtti. “Uzmanların nihai önerileri, benim de en az ayda bir kez düzenli olarak görüştüğüm uzmanların nihai önerileri, 2025 yılı başlarında sizlerle kamuoyu görüşüne açılacak” dedi. (KHA)