Cumhurbaşkanı Nikos Christodoulides ve Yunanistan Başbakanı Kyriakos Mitsotakis, şimdiye kadar önemli sonuçların elde edildiği ve her iki ülke için stratejik bir tercih ve miras olduğunu söyledikleri 2’nci Hükûmetlerarası zirvenin önemini vurguladılar.
Çarşamba günü Lefkoşa’da, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda bir araya gelen Cumhurbaşkanı Christodoulides ve Başbakan Mitsotakis, görüşmelerinden sonra basına yaptıkları açıklamada, istikrar ve güvenliğin temel direkleri olan Yunanistan ve Kıbrıs’ın bölgedeki iş birliğini ve dayanışmasını övdüler; Kıbrıs sorununa ve Yunanistan ile Türkiye arasındaki ilişkilere değindiler.
Cumhurbaşkanı Christodoulides, Hükûmetlerarası Zirvenin vatandaşların günlük yaşamlarını etkileyen sektörlerde ikili iş birliğinin temel bir bileşeni olduğunu; ülkelerin koordinasyonunun bölgedeki jeopolitik ayak izini güçlendirdiğini söyledi.
Cumhurbaşkanı, her iki ülkenin de zirvedeki ulusal konuların ötesinde, özellikle iç yönetimle ilgili konularda ve vatandaşların yararına ortak hedefler konusunda ilişkilerin daha önemli şekilde derinleşmesine yol açacağına en başından dikkat çektiğini hatırlattı.
Zirvenin, günümüzün karmaşık ve istikrarsız ortamında sembolizmin ötesinde mesajlar gönderdiğini kaydeden Nikos Christodoulides şöyle devam etti:
“Uzmanlık ve profesyonellik yoluyla en iyi uygulamaların ve bilgi birikiminin değişiminden kaynaklanan faydaların, bu planı vazgeçilmez ve gerekli kıldığına kesinlikle inanıyorum.”
“Bugün her iki ülkenin bakanlarının huzurunda, eğitim, sağlık, dijital politika ve 5 Aralık’tan itibaren kullanıma sunulacak dijital vatandaş uygulamasıyla ilgili konuları görüştük.”
Cumhurbaşkanı, Ukrayna ve Orta Doğu’daki savaşlar, ABD’deki hükûmet değişikliği, Avrupa Birliği’ndeki (AB) kurumların yeni yapısı ile sürekli değişen bir dünyada hem bölgesel hem de uluslararası alanda kritik bir dönüm noktasından bahsetti; tüm bunların daha da güçlendirilmiş bir koordinasyon gerektirdiğini bildirdi.
Cumhurbaşkanı Christodoulides, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri tarafından toplanacak genişletilmiş toplantı hakkında görüş alışverişinde bulunduklarını, Kıbrıs sorunuyla ilgili görüşmelerin günlük, doğrudan ve sürekli olduğunu belirtti.
Nikos Christodoulides, Kıbrıs’taki statükonun halkın geleceği olamayacağını, sürdürülebilir olmadığını, Türk işgalinin sona ermesinin ve Avrupa Birliği’nin son bölünmüş üye devletinin yeniden birleşmesinin bir numaralı öncelikleri olduğunu ifade etti.
Yunanistan Başbakanı Kyriakos Mitsotakis de iki ülkenin ulusal özlemlerini uyumlu hâle getirmeleri, barış, kalkınma ve refah için ortak bir yol izlemeleri nedeniyle görüşmelerin çok sık yapıldığını söyledi.
Kyriakos Mitsotakis, bu zirveler sırasında yapılan görüşmelerin önemli olduğunu ve iki ülkenin iş birliğini geliştirdiği alanları anlattı.
Başbakan Mitsotakis enerji konusunda, Kıbrıs-Yunanistan bağlantı hattının Avrupa desteğine sahip stratejik bir proje olduğunu, enerji izolasyonunun kaldırılmasına yol açacağını kaydetti.
Büyük jeopolitik zorlukları görüştüklerini, Yunanistan ve Kıbrıs’ın giderek daha fazla güvenlik ve istikrarın temel unsurları hâline geldiklerini vurgulayan Başbakan Mitsotakis, Lübnan’daki ateşkesten duyduğu memnuniyeti ifade etti; Yunanistan ve Kıbrıs’ın, çıkan krizin bölgesel bir alevlenmeye yol açmaması için her zaman mücadele ettiğini vurguladı; benzer bir ateşkesin Gazze’de de sağlanabileceği umudunu dile getirdi.
Kıbrıs sorunuyla ilgili olarak uzun bir hareketsizlik döneminden sonra barış görüşmelerinin yeniden başlaması için olumlu dinamiklerden bahseden Başbakan Mitsotakis, Atina ve Lefkoşa’nın koordineli çabaları sayesinde artık “ilerleme belirtileri” görüldüğüne işaret etti.
Yunanistan’ın 2025-2026 iki yıllık dönemi boyunca BM Güvenlik Konseyi’nin daimî olmayan üyesi olacağını belirtti; bunun bölünmüş Kıbrıs için ulusal adalet davasını vurgulamak için bir fırsat daha olduğunu söyledi.
Türk-Yunan ilişkileri konusunda, Yunanistan ve Kıbrıs arasında konuya ilişkin ortak bir bakış açısı olduğunu; koşulların görüşmelerin yeniden başlamasını da destekleyebileceğine dikkat çekti.
Başbakan Mitsotakis, “Ancak bunun Türkiye’nin görüşlerinde bir değişiklik anlamına gelmediğini biliyoruz. Egemenlik, uluslararası hukuk ve deniz hukuku konularında kararlılığımızı sürdürüyoruz” dedi.
Yunanistan Başbakanı, AB-Türkiye ilişkilerinin artık Yunanistan ve Kıbrıs ile olan ilişkilerinin prizmasından incelendiğini; Avrupa Konseyi’nin bağlayıcı kararlarının olduğunu, Ankara’nın yerine getirmekle yükümlü olduğu çok katı bir çerçeve oluşturduğunu, bunların arasında Kıbrıs sorununa ilişkin tutumunun değişmesinin de bulunduğunu anlattı.
Başbakan Mitsotakis, 3’üncü Hükûmetlerarası Zirve’nin 2025’te Yunanistan’da düzenleneceğini duyurdu.
Miçotakis ve Hristodulidis Türkiye-AB diyaloğuna bel bağladılar
Cumhurbaşkanı Nikos Christodoulides ve Yunanistan Başbakanı Kyriakos Mitsotakis, Doğu Akdeniz’de istikrarı sağlamaya, Yunanistan ve Kıbrıs arasındaki ikili iş birliğini daha da güçlendirmeye katkıda bulunan hükûmetlerarası zirveler düzenleme taahhüdünü yinelediler.
Cumhurbaşkanı Christodoulides ve Başbakan Mitsotakis, Lefkoşa’da çarşamba günü düzenlenen 2. Kıbrıs-Yunanistan Hükûmetlerarası Zirve sonrası yayımlanan Ortak Bildiride, Birleşmiş Milletler çerçevesinde Kıbrıs sorununa ilişkin hareketliliği, Genel Sekreter’in 15 Ekim’de New York’ta ev sahipliği yaptığı akşam yemeğini ve yakın gelecekte çok taraflı bir konferans düzenleme niyetini memnunlukla karşıladılar; Kıbrıs sorununa çözümün yalnızca ilgili Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi kararlarıyla olabileceğini yeniden teyit ettiler.
Cumhurbaşkanı Christodoulides ve Başbakan Mitsotakis, Türkiye’nin, 17-18 Nisan tarihli Avrupa Konseyi Sonuçları uyarınca, Avrupa Birliği (AB)-Türkiye diyaloğunda ilerleme sağlanması için mutabık kalınan çerçevede müzakerelerin yeniden başlamasına ve müzakerelerin devam etmesine önemli ölçüde katkıda bulunacağı beklentisi içinde olduklarını ifade ettiler.
Ortak Bildiride, Zirvenin özellikle iki ülke vatandaşlarının günlük yaşamlarının iyileştirilmesi ve yaşam kalitelerinin yükseltilmesi için iş birliğine odaklandığı belirtildi.
Bu bağlamda, eğitim ve sağlık alanındaki mevcut iş birliği alanlarını tamamlamak amacıyla iş gücü ve sosyal politika gibi yeni alanlara iş birliğinin genişletilmesine karar verildi; savunma alanında bir Siyasi Danışma ve İş Birliği Organı kurulması görüşüldü.
Cumhurbaşkanı Nikos Christodoulides ve Yunanistan Başbakanı Kyriakos Mitsotakis, iki ülkenin Dış Politika, Savunma, Enerji, Çevre, Sağlık, Eğitim, Kültür, Dijital Politika, Araştırma-Yenilik-Teknoloji, Çalışma ve Sosyal Güvenlik, Hukukun Üstünlüğü, Adalet, Ekonomi, Sosyal Politika, Nakliye ve Hükûmet Projelerinin Koordinasyonu konularındaki yetkili Bakan ve Müsteşarlarının katıldığı 2’nci Hükûmetlerarası Zirveye eş başkanlık ettiler. Ortak Bildiride, Cumhurbaşkanı Christodoulides ve Yunanistan Başbakanı Mitsotakis’in, enerji sektöründe, iki yetkili bakanlık arasında Mutabakat Zaptının imzalanmasıyla Kıbrıs-Girit elektrik bağlantı projesinin- Büyük Deniz Bağlantısı – uygulanmasının teşvik edilmesinde kaydedilen “önemli” ilerleme ve ayrıca sonraki adımlar hakkında görüşüldüğü kaydedildi.
Çeşitli ülkelerden projeye katılım için istek gelmesinden duyulan memnuniyetin ifade edildiği Ortak Bildiride, rekabetçi piyasanın işleyişi, doğal gaz ve yenilenebilir enerji kaynakları konularında iş birliğinin güçlendirilmesine karar verildiği açıklandı.
İki ülkenin vatandaşlarının geçen Ekim ayında Lübnan’dan ülkelerine gönderilmesinde ‘mükemmel iş birliğinden’ memnuniyetle bahsedilen Ortak Bildiride, eğitim, sağlık, çalışma ve sosyal sigorta, sosyal refah, dijital politika, çevre ve iklim değişikliği, sivil koruma, adalet – yolsuzluğun ortadan kaldırılması ve hukukun üstünlüğünün güçlendirilmesi dahil – birçok alanda iş birliği, iki devlet arasında kamu yönetimi ve yönetişim, araştırma ve geliştirme, nakliye ve kültür konularında iş birliği konularının ele alındığı belirtildi.
Hristodulidis Kıbrıs-Yunanistan Hükûmetlerarası Zirveyi “tarihi” olarak niteledi
Cumhurbaşkanı Nikos Christodoulides çarşamba günü Kıbrıs’ta düzenlenen ikinci Kıbrıs- Yunanistan Hükûmetlerarası Zirveyi “tarihi” olarak niteledi.
Kıbrıs-Yunanistan Hükûmetlerarası ilk zirve Kasım 2023’te Atina’da gerçekleştirilmişti.
Cumhurbaşkanı Christodoulides, Hükûmetlerarası Zirvede Yunanistan hükûmetini toplam 14 bakanın temsil ettiğini söyledi.
Cumhurbaşkanı, “Her iki ülke de diğer ülkelerle hükûmetlerarası toplantılar yaptı; ancak birbirimizle yapmadık, bu nedenle 2023’te önemli bir boşluğu doldurma kararı aldık. En önemlisi, sonuçların olması, özellikle vatandaşın günlük yaşamıyla ilgili konularda bu toplantılardan sonuçların olması” dedi.
Atina’nın Lefkoşa’yı dijital dönüşüm konusunda uzmanlık verdiğini ifade eden Nikos Christodoulides, Kıbrıs’ın Yunanistan’a denizcilik sektörüne katkıda bulunabileceğini ve ilaç fiyatları gibi bir dizi ortak hedefler de olduğunu söyledi.
Zirve hakkında konuşan Cumhurbaşkanı Christodoulides, zirve sırasında New York’ta BM Genel Sekreteri ve Kıbrıs Türk Toplumu lideri ile yapılan gayriresmî akşam yemeğinin ardından gelişmelerin ele alınacağını ifade ederek Yunanistan Başbakanı Kyriakos Mitsotakis’in salı günü Atina’da NATO Genel Sekreteri ile yaptığı görüşmeye atıfta bulundu.
Kyriakos Mitsotakis ise yaptığı açıklamada, ikinci bir zirvenin gerçekleştirilmesinin önemine işaret etti ve “mükemmel ikili iş birliğinin doruk noktası olan farklı bir karaktere sahip olan zirve ve şu ana kadar önemli sonuçlar elde edildi” dedi.
Başbakan, devamla, Kıbrıs ve Yunanistan arasında dijital uygulamalar, sağlık, denizcilik, eğitim ve enerji alanları dâhil bir dizi alanda iş birliğine devam edileceğini beklendiğini söyledi.
Başbakan Mitsotakis, Kıbrıs’ın özellikle ekonomik performans konularında başardıklarından gurur duyması için “her türlü nedeni var” dedi ve Zirve sırasında önemli jeopolitik gelişmeler ışığında ulusal konuların ele alınacağını belirtti.
Konuk Başbakan ayrıca İsrail ve Lübnan arasında sağlanan ateşkes anlaşmasından duyduğu memnuniyeti de dile getirdi.
Kyriakos Mitsotakis, Yunanistan ve Kıbrıs’ın geniş bölgede istikrar unsuru olduğunu vurguladı.
Hristodulidis: Yunanistan ile hükûmetlerarası zirve bilinçli bir stratejik seçimin sonucu
Cumhurbaşkanı Nikos Christodoulides, Yunanistan ile Kıbrıs arasında düzenlenen 2. Hükûmetlerarası Zirve’yi bilinçli bir stratejik seçimin ve mirasın sonucu olarak nitelendirdi.
Cumhurbaşkanı, zirvenin, vatandaşların günlük yaşamını etkileyen alanlara dokunan ikili iş birliğinin gerekli bir unsuru olduğunu ve ülkelerin koordinasyonunun bölgedeki jeopolitik etkiyi güçlendirdiğini söyledi.
Cumhurbaşkanı Christodoulides ayrıca, Kıbrıs sorunundaki statükonun sürdürülebilir olmadığını yineledi.
Yunanistan Başbakanı Kyriakos Mitsotakis ise Kıbrıs sorununa değinerek, sakin Türk-Yunan ilişkilerinin Kıbrıs sorununda diyaloğun yeniden başlamasına katkıda bulunduğunu, ancak bunun Ankara’nın tutumunda bir değişiklik olacağı anlamına gelmediğini belirtti.
Başbakan Mitsotakis, iki ülke arasındaki toplantıların amaçlarını uyumlu hâle getirmek için sürekli yapıldığını ve hükûmetlerarası zirvedeki tartışmanın sadece iletişim amaçlı değil, özlü olduğunu ifade etti. (KHA)