Dışişleri Bakanı Dr. Konstantinos Kombos, Londra’da Birleşik Krallık mevkidaşı David Lammy ile gerçekleştirdiği çalışma kahvaltısının ardından yaptığı açıklamada, “son derece verimli bir toplantı” geçirdiklerini belirtti. Bakan Kombos, stratejik diyalogdan olumlu sonuçlar almayı umduğunu ifade etti.
Dr. Kombos, “Birleşik Krallık ile tarihî derinliği, çok boyutluluğu ve özü olan köklü bir ilişkimiz var” diyerek, toplantının iki ülkenin genişletilmiş heyetlerine gerekli yönlendirmeyi yapma fırsatı sunduğunu dile getirdi. İki ülke heyeti, bu sabah Stratejik Diyaloğun ikinci yıllık değerlendirme toplantısını gerçekleştirdi.
“Stratejik diyaloğun her iki taraf için de olumlu sonuçlar doğurmasını bekliyoruz,” diyen Dr. Kombos, “İlişkilerimizin derinleştirilmesi, güçlendirilmesi ve stratejik bir boyuta taşınması konusunda samimi bir iradeye sahibiz ve bu iradeyi İngiltere tarafında da görüyoruz. Bu durum, her iki ülkenin de çıkarına olacaktır,” şeklinde konuştu.
Dışişleri Bakanı, daha yakın ikili iş birliğine yönelik bu somut iradenin, bölgesel zorlukların üstesinden gelmek için uygun bir zemin oluşturup oluşturamayacağı sorusuna ise Suriye, Gazze, Lübnan ve Kızıldeniz’deki gelişmelere atıfta bulunarak, “bölgemizde son derece tehlikeli bir durum yaşanıyor” yanıtını verdi.
Dr. Kombos, “Kıbrıs, coğrafî konumu itibarıyla krizlerin merkezinde yer alıyor. Güvenilir, öngörülebilir ve özellikle de vaatlerini yerine getirebileceğini kanıtlamış bir ortak olabileceğimizi gösterdik. Bu durum, stratejik vizyona ve algıya sahip üçüncü ülkeler tarafından da fark ediliyor. Birleşik Krallık da özellikle uzun yıllara dayanan ilişkilerimiz göz önüne alındığında bu ülkelerden biri. Cumhurbaşkanımızın da belirttiği gibi, Birleşik Krallık ile ilişkilerimizde yeni bir sayfa açma fırsatımız var,” ifadelerini kullandı.
Ayrıca, Brüksel’deki Dışişleri Konseyi toplantısında Kıbrıs Cumhuriyeti’nin, AB’ye Suriye’deki gelecekteki rolü ve bu rolde nasıl bir yaklaşım sergilemesi gerektiği konusunda bir dizi öneri sunduğunu hatırlattı.
Kıbrıs tarafının, Kıbrıs sorununda atılacak sonraki adımlarla ilgili Birleşik Krallık’ın niyet beyanlarından memnun olup olmadığı sorusuna Dışişleri Bakanı, Londra’nın ulusal sorunla ilgili çeşitli sıfatları altında “belirleyici bir rolü” olduğunu belirtti.
Dr. Kombos, “( Birleşik Krallık ) varlığının beşli toplantıda özel bir ağırlığı var. Tarafımız, başından beri arzu ettiği gibi, bu toplantının gerekli ve önemli bir siyasi düzeyde gerçekleşmesini bekliyor. Beşli toplantıya ulaşmadan önce durumun nasıl gelişeceğini ve özellikle de bu toplantıda tam olarak nelerin konuşulacağını görmeyi umuyoruz. Birleşik Krallık’ın rolü açık. Güvenlik Konseyi’nin herkesi bağlayan kararları var ve bu kararlar, özellikle Güvenlik Konseyi’nin daimî üyesi olan bir devlet için geçerli” dedi.
Kıbrıs Cumhuriyeti için çözümün temelinin, bu kararlarda tanımlandığı şekliyle siyasî eşitliğe sahip iki bölgeli, iki toplumlu bir federasyon olduğunu vurgulayarak sözlerini tamamladı.
Bakanlar toplantısının ardından, tüm sabah sürecek olan Stratejik Diyalog çalışmaları başladı.
İkili iş birliğinin güçlendirilmesinin ele alınacağı alanlar şu şekilde sıralandı: dış politika, savunma ve güvenlik, ticaret ve refah, eğitim, kültür, bilim ve inovasyon, denizcilik işleri, iklim değişikliğiyle mücadele, hukuk ve ciddi organize suçlarla ve terörizmle mücadele, hukuki iş birliği ve konsolosluk hizmetleri.
Diyaloğu yürüten iki genişletilmiş heyete, Kıbrıs Dışişleri Bakanlığı Genel Müdürü Andreas S. Kakouris ve Birleşik Krallık Dışişleri Bakanlığı Avrupa Genel Müdürü Dame Deborah Bronnert başkanlık ediyor.
“KIBRIS VE BRİTANYA ARASINDAKİ İLİŞKİLER MÜKEMMEL VE SICAK”
Britanya Dışişleri Bakanı David Lammy, Dışişleri Bakanı Konstandinos Kombos ile görüşmeden önce Kıbrıs ve Britanya arasındaki ilişkilerin “mükemmel ve sıcak” olarak niteledi.
Lammy ve Bakan Kombos Londra’da bir çalışma kahvaltısında bir araya geldiler. Bu görüşme Kıbrıs ve Britanya arasında üst düzeyde yer alan üçüncü görüşme oluyor.
Bakanlar arası görüşmenin ardından iki ülkenin heyetlerinin katılımıyla Kıbrıs ve Britanya arasındaki Stratejik Diyalog toplantısı yer alacak.
Lammy, görüşmeden önce yaptığı açıklamada, Kıbrıs’ın Orta Doğu’daki kriz döneminde uluslararası topluluğa yönelik sağladığı yardım; Ukrayna halkına gösterdiği destek ve kara para aklamaya karşı sürdürdüğü mücadeleden dolayı tebriklerini ifade etti.
Kombos ise, görüşmenin, iki ülke liderleri arasında 60 günlük bir süre içinde yapılan iki görüşmenin ardından gerçekleştiğine dikkat çekti. (KHA)