Cumhurbaşkanı Nikos Christodoulides, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin sözlerle değil girişimlerle, bu bölgede karşılaşılan birçok krizin ve zorluğun çözümü olduğunu vurguladı.
Salı günü öğleden sonra Limasol limanında ABD 6’ncı Filosuna ait USS Indiana denizaltısını ziyaretinin ardından açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Christodoulides, Amerikan denizaltısının, savunma ve güvenliği teşvik etmeyi ve güçlendirmeyi amaçlayan ikili iş birliği bağlamında özellikle Doğu Akdeniz ve Orta Doğu’nun önemli bir bölgesi olan Kıbrıs’ta birkaç günlüğüne kalmaya karar verilmesinin önemli olduğuna dikkat çekti.
Cumhurbaşkanı, Kıbrıs’ın, kendisinin, Dışişleri Bakanı Konstantinos Kombos’un, Savunma Bakanı Vasilis Palmas’ın ve Millî Muhafız Ordusu Komutanı Korgeneral Georgios Tsitsikostas’ın, bir yandan bu eşsiz deneyimi yaşamak ama aynı zamanda özellikle savunma ve güvenlik konularında Amerika Birleşik Devletleri ile iş birliğine teşekkür ve takdir göstergesi olarak derhâl yanıt verdiklerini söyledi.
Bu iş birliğinin hedefinin, her iki tarafın iradesiyle her zaman olumlu bir yaklaşımla, sürekli olarak güçlenmek sürekli olarak yükselmek olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Christodoulides, bunlar sadece halka açıklamalarla değil pratikte de görüleceğini, amaçlarının Kıbrıs Cumhuriyeti’nin caydırıcı gücünü güçlendirmek, bölge için birlikte çalışarak güvenlik ve savunma koşullarını teşvik etmek, koşulları yaratmak olduğunu kaydetti.
Sadece denizaltının değil, Limasol limanındaki diğer savaş gemilerinin varlığının bazı mesajlar gönderip göndermediği sorusuna Cumhurbaşkanı Christodoulides, “Mesaj, sorunun Kıbrıs Cumhuriyeti olmadığıdır” dedi ve şöyle devam etti:
“Kıbrıs Cumhuriyeti, sözlerle değil girişimlerle, bu bölgede karşılaşılan birçok krizin ve zorluğun çözümüdür. Tekrar ediyorum, bunu somut girişimlerle kanıtladık, özellikle de uluslararası toplum tarafından kabul edilmesinden mutluluk duyuyorum.”
“Kabul etmekle ülkemizin uluslararası etkisini güçlendiriyorlar. Bir de başka bir boyut var, tekrarlamak istiyorum, bu ortaklıklar aracılığıyla bizim için Millî Muhafız Ordusu’nun, Ordunun personelinin güçlendirilip yükseltilmesi, ayrıca ülkemizin caydırıcı gücünün güçlendirilmesi var ki bu bizim ana önceliklerimizden biridir.”
Denizaltıyı ziyaretinde hissettikleri sorulduğunda Cumhurbaşkanı, “Eşsiz bir deneyimdi. Daha önce de bir başka bir Amerikan denizaltısını gezme şansını elde etmiştim. Bu denizaltı daha modern, yeni. Görme şansı elde ettik. Denizaltıyı gezdik, böyle bir denizaltıda yaşama ve çalışma olasılıklarını ve özel koşullarını gördük” şeklinde konuştu.
Genelde denizaltının bölgedeki varlığının ne mesajlar gönderdiği sorusuna Nikos Christodoulides hem ikili iş birliği hem de bölge açısından birçok mesaj gönderdiğini söyledi.
Cumhurbaşkanı şöyle dedi:
“Tekrarlamak istiyorum. Olumlu bir yaklaşım temelinde çalışıyoruz. ABD ve diğer ülkelerle olan iş birliğimiz, ülkemizin bölgedeki rolünü vurgulamaktadır. Gemiyi ziyaretin ekonomik boyutu da vardır. Limasol’da birkaç gün boyunca ağırlanacak önemli sayıda insan vardır. Bunun gerektirdiği her şeyle birlikte, denizaltının kendisi için malzemeler ve çok daha fazlası vardır. Her zaman ekonomik bir boyut vardır.”
ABD’nin Kıbrıs Büyükelçisi Julie Fisher de açıklamasında, “Bu, 2024’ü kapatmamız için harika bir yol, savunma ve güvenlik ortaklığımız da dâhil olmak üzere birçok alanda bu ilişkiyi büyüttüğümüz bir yılın ardından burada birlikte olma fırsatı” dedi.
Büyükelçi Fisher, Doğu Akdeniz’de güvenliği ve istikrarı teşvik etmek için birlikte yapılan şeylerin çok önemli olduğunu, USS Indiana’nın 2024’ün son gününde ve 2025’in ilk gününde adada olmasının ve diğer gemi USS Oscar Austin’in de burada olması gerçekten inanılmaz olduğunu söyledi.
Büyükelçi Julie Fisher, yüzlerce ABD denizcisi, deniz subayının Kıbrıs’taki meslektaşlarıyla tanıştıklarını, birlikte çalışırken, daha fazlasını nasıl yapabileceklerini, nasıl iş birliği yapabileceklerini birlikte öğrenirken görmenin harika olduğunu ifade etti.
ABD tarafının USS Indiana aracılığıyla Akdeniz’de daha ne yapmak istediği sorusuna Büyükelçi Fisher, sürekli olarak daha yakın bir şekilde iş birliği yapmanın yollarını aradıklarını, çünkü bu bölgenin güvenliği ve istikrarının Kıbrıs için Amerika Birleşik Devletleri için transatlantik aile için önemli olduğunu belirtti.
ABD Büyükelçisi Fisher, “bu konularda birlikte çalışacağız, birlikte çalışarak nasıl başaracağımızı göreceğiz” şeklinde konuştu. (KHA)