Kültür Müsteşarı Vasiliki Kassianidou, Kıbrıs’tan yurt dışına kaçırılan ve kaybolan tarihi eserlerin Interpol veri tabanına kaydedilmesi çalışmalarının 2025 yılına kadar tamamlanmasının hedeflendiğini açıkladı. Kassianidou, 1974 öncesinde işgal altındaki bölgelerde bulunan özel koleksiyonlara ait eserlerin de bu veri tabanına dâhil edileceğini belirtti.
Müsteşar Kassianidou, yakın zamanda duyurulan tarihî eserlerin geri getirilmesi sürecine ilişkin olarak, Londra ve Los Angeles’tan eserlerin iade edildiğini, Viyana’daki Kıbrıs Büyükelçiliği’nde bulunan eserlerin de kademeli olarak Kıbrıs Cumhuriyeti’ne teslim edileceğini ifade etti.
2025 yılı içinde başka tarihi eserlerin de geri getirilip getirilmeyeceği sorusuna Kassianidou, bu konuda şu an için somut bir açıklama yapamayacağını ancak Arkeoloji Dairesi ve tarihî eser kaçakçılığıyla mücadele komisyonunun sürekli olarak çalıştığını vurguladı.
Kassianidou, Arkeoloji Dairesi yetkilileri ve polisin, açık artırmaları yakından takip ettiğini, Kıbrıs’a ait bir tarihi eserin tespit edilmesi hâlinde, eserin mülkiyetinin ve Kıbrıs’tan yasa dışı yollarla çıkarılıp çıkarılmadığının araştırılması için derhâl harekete geçildiğini belirtti.
Müsteşar, 2025 yılı hedefi olarak, Interpol’ün kayıp tarihi eserler veri tabanının, 1974 öncesinde işgal altındaki bölgelerde bulunan özel koleksiyonlara ait bilgileri de içerecek şekilde güncellenmesinin belirlendiğini ifade etti. Kassianidou, Arkeoloji Dairesinin İsviçre ve Norveç’in mali desteğiyle arşivlerini dijitalleştirdiğini ve özel koleksiyonların dijital verilerinin Interpol veri tabanına aktarılmasıyla, bu eserlerin piyasada görülmesi hâlinde hak iddia etmenin kolaylaşacağını sözlerine ekledi. (KHA)