
Dışişleri Bakanı Constantinos Kombos, Suriye’nin yeni liderliğinin vaat ettiklerine değil yaptıklarına göre meşrulaştırılması gerektiğini söyledi.
Pazartesi günü Brüksel’de düzenlenen AB Dış İlişkiler Konseyi toplantısına varışında Kıbrıs Haber Ajansı’nın (KHA) Suriye’deki Rus askeri üslerinin varlığına ilişkin Avrupa Birliği (AB) ve Kıbrıs’ın duruşuna ilişkin sorusunu yanıtlayan Kombos, Avrupa Birliği’nin duruşunun elbette Rusya da dâhil olmak üzere üçüncü ülkelerin etkisinin sınırlandırılmak olduğunu belirtti.
Her şeyden önce Suriye’deki mevcut durumla ilgili olarak yeni liderliğin vaat ettiklerine değil yaptıklarına göre meşrulaştırılabileceğinden emin olmaları gerektiğine işaret eden Dışişleri Bakanı şöyle dedi:
“Bu nedenle, herhangi bir üçüncü ülkenin veya üçüncü ülkeler grubunun Suriye’nin gidişatını, aşırılığı, dışlamaya veya uluslararası hukuktan sapmaya dayalı bir gidişatı belirlemesine izin vermemek son derece önemlidir. AB’nin bunu yapmak için gerekli araçlara sahiptir.”
“Üye devlet olarak Suriye konusunda olumlu bir gündem oluşturmak istiyoruz. Bunun aynı zamanda geri döndürülebilirlik ve Avrupa Birliği’nin koyacağı koşullar temelinde olması gerektiğini biliyoruz.”
“Sağlanması gereken unsurlardan biri, Suriye’nin tüm tematik tezahürleri ve ifadeleriyle özellikle komşu ülkelerle ilişkiler konusunda uluslararası kamu hukukuna tam bağlılığıdır.”
Constantinos Kombos, Brüksel’e varışında yaptığı ilk açıklamada da artık iyimserlik olasılığı ve kırılgan bir durumun olduğunu söyledi; son gelişmelerden azami yararlanmak için fırsatı değerlendirmek gerektiğini kaydetti.
Kombos, AB’nin Gazze anlaşmasının uygulanmasını tam olarak destekleyerek Lübnan’daki yeni liderlik için kapsamlı bir destek planı sağlayarak mali, teknik ve politik, Suriye konusunda pragmatik davranarak öncü bir rol üstlenmesinin önemli olduğunu vurguladı.
Dışişleri Bakanı şöyle devam etti.
“Pragmatizm vaatlere değil eylemlere odaklanmaktan oluşur.”
“Söylenen ve yapılanlar konusunda tamamen uyanık kalmaya devam ediyoruz. Aşırılığın önlenmesine, kapsayıcı bir siyasi sürecin olmasına, azınlık haklarının tam olarak korunmasına ve tüm tematik tezahürlerinde ve ifadelerinde, özellikle komşu ülkelerle ilişkiler konusunda, uluslararası hukuka tam bağlılık olmasını sağlamaya çalışıyoruz.”
“Suriye ile ilgili olarak açık fikirliyiz”. Yapıcı olmak istiyoruz. Bu yüzden Kıbrıs ‘katılıma evet’ diyor. Suriye’nin uluslararası topluma yeniden girme fırsatına sahip olmasını sağlamak istiyoruz.”
“Bir etkileşim olduğundan emin olmak istiyoruz, ancak aynı zamanda bir carte blanche (açık kart) vermek bir seçenek değildir”.
Üçüncü ülkelerin etkisine ilişkin endişeler olup olmadığına ilişkin bir soruya yanıt veren Kombos, AB’nin masada bir yeri olduğundan ve Suriye’de olacaklarla ilgili olarak mali katkıları artırmak isteyip istenmediğinden emin olmak istediğini söyledi; Suriye’ye ve egemenliğine tam saygı gösterilmesi gerektiğini vurguladı.
Dışişleri Bakanı, verilen sözlerden geri adım atılması durumunda bir geri dönüş mekanizması olması gerektiğini, bu nedenle bir yol haritasına ihtiyaç olduğunu, Avrupa Birliği bu yol haritasını ve desteği sağlamak için en iyi konumda olduğunu kaydetti.
Trump’ın Gazzelilerin komşu ülkelere taşınması gerektiği görüşünü yorumlaması istenen Kombos, AB politikasının bu konuda tamamen açık olduğunu, Filistinlilerin yerinden edilmesinin Avrupa Birliği’nin kabul edeceği veya destekleyeceği bir şey olamayacağını belirtti. (KHA)