
Tarım, Kırsal Kalkınma ve Çevre Bakanı Maria Panayiotou, salı günü Brüksel’de düzenlenen AB Tarım ve Balıkçılık Konseyi toplantısında (AGRIFISH), Avrupa Birliği’nin (AB) su kıtlığıyla mücadele etmesi ve bütünsel bir su stratejisi oluşturması gerektiği konusunda Birliğin dokuz Akdeniz üyesi devletinin görüşlerini aktaracak.
Söz konusu görüşler, MED9 tarafından Avrupa Komisyonu üyelerine gönderilen ortak bir mektupta özetlendi.
Toplantıdan önce konuşan Panagiotou, Kıbrıs’ta düzenlenen ve su kıtlığının ekonominin birincil sektörü üzerindeki etkisine odaklanan son MED9 toplantısında konuşulanları aktardı.
Bakan Panayiotou, bu girişimin ardından dokuz ülkenin yeni Avrupa Komisyonu’na su dayanıklılığı konusunda yeni bir bütünsel strateji oluşturma ihtiyacına ilişkin ortak görüşleri hakkında ortak bir mektup hazırladığını söyledi.
Dokuz ülke, depolama alt yapısı, tuzdan arındırma ve üçüncül arıtma gibi alternatif kaynaklardan gelen suyun kullanımı için alt yapı ve gelirlerini azaltarak su kıtlığının etkilerini yaşayan çiftçilere destek için daha fazla fon çağrısında bulundu.
Panayiotou, Bakanlığın katılımıyla Halloumi/hellim anlaşmasının uygulanmasını izlemek üzere Komisyon çalışma grubu düzeyinde Brüksel’de gerçekleşen toplantıdan da söz etti.
Kıbrıs’ın Komisyon’a 2029’a kadar Halloumi/Hellim’i ana tarımsal gıda dış ürünü olarak tutma ve elbette ihracata özel bir dinamik kazandıran PDO’yu sağlama hedefine ulaşabilmek için atılan adımlar hakkında bilgi vereceğini söyledi.
Tarım Bakanı, koyun ve keçi sütü üretimini artırmak için alınan önlemler arasında koyun ve keçilerin verimliliğiyle ilgili esas sübvansiyonların çeşitlendirilmesi, standartları ihlal edebilecek kişilerle ilgili mevzuatın sıkılaştırılması, inek üreticilerinin faaliyetlerinin de sürdürülebilir kalması için inek sütü üretiminde daha fazla artış olmamasını sağlayacak yeni çerçeveye doğru ilerleme olduğunu anlattı.
Tarım, Kırsal Kalkınma ve Çevre Bakanı Maria Panayiotou, her birimde 800’den fazla (koyun ve keçi) yeni koyun ve keçi üretim birimleri için yeni bir basitleştirilmiş yatırım çerçevesi oluşturmanın önemine işaret etti ve “Bu da bu çerçeve sayesinde 28.000’den fazla üretken koyun ve keçiye sahip olabileceğimiz, koyun ve keçi sütü üretimine özel bir dinamik kazandıracağımız anlamına geliyor” dedi.
Bugünkü Tarım Bakanları Konseyi’nin, 2025’te Polonya ve Danimarka’yı ve 2026’nın ilk yarısında Kıbrıs’ı içeren Üçlü Başkanlıkların ilki olan AB Konseyi’nin Polonya Başkanlığı’nın ilki olduğunu belirten Panayiotou, Polonya Başkanlığı’nın önceliklerinin tarım dünyasının dayanıklılığı ve elbette hava koşullarıyla veya jeopolitik gelişmelerle ilgili olduğunu kaydetti ve karşılaşılan krizlere karşı desteği içermesinin önemini vurguladı. (KHA)