
Dışişleri Bakanı Constantinos Kombos, Suriye’ye yönelik herhangi bir olumlu yaklaşımın koşullar ve geri döndürülebilirlik ilkelerine göre yönetilmesi gerektiğine dikkat çekti.
Kombos, pazartesi günü Brüksel’de düzenlenen Dışişleri Konseyi’nde, Esad rejiminin devrilmesinden sonra Şam’a uygulanan yaptırımların kademeli olarak kaldırılmasıyla ilgili bir görüşme sırasında basına açıklamalarda bulundu.
Kombos, Suriye’nin bölgenin istikrarı ve güvenliği ile Avrupa Birliği’nin (AB) güvenliği için önemini vurguladı; Suriye’nin geleceğinin Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nin 2254 sayılı Kararının hükümleri doğrultusunda, azınlık haklarına saygılı, tüm etnik ve dini grupları içeren kapsayıcı bir siyasi geçiş süreciyle belirlenmesi gerektiğinin altını çizdi.
Dışişleri Bakanı, herhangi olumlu bir yaklaşımın koşullar ve geri döndürülebilirlik ilkelerine göre yönetilmesi gerektiğine işaret etti.
Kombos Gazze Şeridi’ndeki durumla ilgili olarak da ateşkes anlaşmasını ve rehinelerin serbest bırakılmasını ve insani yardımlardaki artışı memnuniyetle karşıladığını ifade etti; Kıbrıs’ın anlaşmaya varılmasında oynadıkları merkezi rol için ABD, Mısır ve Katar’a minnettar olduğunu belirtti.
Anlaşmanın tam olarak uygulanmasının hayati önem taşıdığını ve Orta Doğu’da düşmanlıklara son vererek olumlu bir etki yaratacağını kaydeden Kombos, Lübnan’daki gelişmeler ve Cumhurbaşkanı Aoun’un seçilmesiyle ilgili olarak AB’ni Lübnan için ülkede istikrarı sağlamak için artırılmış mali yardımla, yeni bir anlaşma yoluyla önemli bir destekleyici rol oynamaya davet etti.
Brüksel’deki Dışişleri Konseyi toplantısında ABD ile ilişkiler, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali, Gürcistan ve Moldova’daki gelişmeler, çalışma kahvaltısında da hibrit tehditler ele alındı.
ABD ile ilişkiler konusunda Constantinos Kombos, güçlü transatlantik bağların sürdürülmesinin öneminin altını çizdi; özellikle AB için özel önem taşıyan konularda Birlik içinde birlik olma gereğinden söz etti.
Ukrayna ile ilgili görüşme sırasında Dışişleri Bakanı, transatlantik birliği göstermenin önemini ve savaşı sona erdirmek için diplomatik çabaları yoğunlaştırma gereğini vurguladı.
Kombos oturum aralarında Eşitlik, Hazırlık ve Kriz Yönetimi Komiseri Hadja Lahbib ve Genişleme Komiseri Marta Kos ile ayrı görüşmeler yaptı.
Dışişleri Bakanı salı günü (bugün) Akdeniz Komiseri Dubravka Šuica ve Balıkçılık ve Okyanuslar Komiseri Costas Kadis ile ayrı ayrı görüşmelerde bulunacak.
Constantinos Kombos, Avrupa İşleri Müsteşarı Marilena Raouna ile birlikte, 2026’da AB Konseyi’nin Kıbrıs Başkanlığı öncesinde Kıbrıslı Avrupa Parlamentosu üyeleriyle ortak bir görüşme yapacak. (KHA)