
Maliye Bakanı Makis Keravnos, Kıbrıs Hükûmetinin amacının, üretim birimleri, alt yapı ve sürdürülebilir işler yaratarak işletmelerin gerçek ve önemli faaliyetlerine dayalı sürdürülebilir yatırımları çekmek olduğunu vurguladı.
Keravnos, 2022- 2024 döneminde Şirket Kolaylaştırma Birimi aracılığıyla Kıbrıs’ta 2.300’den fazla yeni şirketin kaydedildiğini ve 12.000’den fazla çalışanın ülkeye transfer edildiğini belirtti.
Makis Keravnos, çarşamba sabahı Atina’da düzenlenen “Yunanistan’da 3 Kıbrıs İş Sunumu” etkinliğinde konuştu; Kıbrıs ekonomisini Yunan işletmeleri için güçlü ve çekici kılan özellikleri, fırsatları ve reformları ana hatlarıyla anlattı.
Keravnos, Kıbrıs ve Yunanistan ekonomilerinin önemli zorluklar ve belirsizliklerle birlikte olumsuz jeopolitik ve jeoekonomik gelişmelere rağmen önemli bir dayanıklılık ve iyi bir ekonomik performans gösterdiğini belirtti; Kıbrıs ekonomisinin bölgedeki en hızlı büyüyen ekonomilerden biri olduğunu, turizm, finansal hizmetler ve nakliye gibi hizmet sektörünün bölgedeki büyümenin ana itici güçleri olduğunun altını çizdi.
Maliye Bakanı, Kıbrıs ekonomisinin olağanüstü performansının kredi derecelendirme kuruluşlarının derecelendirmeleriyle de teyit edildiğini; bu yönetim döneminde Kıbrıs’ın 13 yıl sonra tüm Uluslararası Derecelendirme Kuruluşları tarafından ‘A’ kategorisinde yeniden sınıflandırıldığını hatırlattı.
Keravnos şöyle dedi:
“Yatırım ve yetenek çekmek için yeni strateji, Kıbrıs’ta yeni işler yaratarak ve yerel hizmetlere olan talebi artırarak yerel ekonomiye yüksek ve sürdürülebilir katma değer sunabilen uluslararası şirketlerin kurulmasını ve işletilmesini hedefliyor.”
“Bu yeni strateji meyvelerini vermeye başladı. Önemli sayıda şirket merkezini Kıbrıs’a taşıyarak ekonomiye katkıda bulunuyor.”
“2022 – 2024 döneminde Şirket Kolaylaştırma Birimi aracılığıyla Kıbrıs’ta 2.300’den fazla yeni şirket tescil edildi ve 12.000’den fazla çalışan Kıbrıs Cumhuriyeti’ne taşındı.”
“Kıbrıslı ve yabancı iş insanları alt yapı, yeni üretim birimleri ve üretken işler yaratan yatırımlarda ortak yatırımlarını kolaylaştıran koşulların yaratılması için planlama yaptılar. İhracat yönelimi teşvik edildi.”
Konuşmasında Yunanistan’daki iş çevrelerini Kıbrıslı girişimcilerle sinerjiler dâhil Kıbrıs’ın sağladığı yatırım fırsatlarından yararlanmaya davet eden Keravnos, “Ekonomik yönetim cesaret, gerçekçilik ve zorlukların, girişimlerin ve kararların doğru anlaşılmasını gerektirir” şeklinde konuştu.
Makis Keravnos, sürdürülebilir büyümeyi sağlamanın ve ekonominin dayanıklılığını güçlendirmenin hem Yunan hem de Kıbrıs hükûmetlerinin en önemli önceliklerinden biri olduğunu belirtti; Kıbrıs ve Yunanistan’ın, her ekonominin kendine özgü özelliklerine rağmen aynı yolu paylaştıklarını kaydetti.
Kıbrıs ekonomisinin keşfedilmeye değer birçok fırsat sunduğunu ifade eden Keravnos, “Kıbrıs ve Yunanistan arasındaki iş birliği, her iki ülkenin büyümesini ve refahını artırabilir ve umutlarla dolu bir gelecek yaratabilir” dedi. (KHA)