Avrupa Konseyi’nde: İşgal altındaki topraklarda ‘Taşınmaz Mal Komisyonu’ etkili bir iç hukuk yolu değil

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) üyesi milletvekilleri, Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarına, özellikle Kıbrıslı bireylerin Türkiye aleyhine açtığı davalardaki kararlara ve Kıbrıs’ın Türkiye aleyhine açtığı 4. Devletlerarası Başvuru kararının tam olarak uygulanması gerektiğine vurgu yaptı. Bu açıklamalar, AKPM’nin AİHM kararlarının uygulanmasına ilişkin 13. Raporu’nun hazırlanması sürecinde yapıldı.

Raporun raportörü olan Kıbrıslı Milletvekili Kostis Efstathiou, Türkiye’nin mahkeme kararlarına uyum düzeyini değerlendiren bir oturuma başkanlık etti. AKPM Hukuk ve İnsan Hakları Komitesi Başkanı, Kıbrıs’ın işgal altındaki bölümündeki durum ve insan hakları ihlâllerinden sorumlu tarafın, Türkiye olduğunu belirtti.

Efstathiou, 13. Raporun, mahkemede bekleyen önemli davalara, devletlerarası davalara ve demokratik ilkeleri baltalayan davalara odaklanacağını ifade etti. Türkiye ile ilgili davaların, bu üç kategoriyi de kapsadığını ve AİHM önünde en çok uygulanmamış kararın Türkiye’ye ait olduğunu belirtti.

Milletvekilleri, Türkiye’nin ifade özgürlüğü, toplanma özgürlüğü ve yargı bağımsızlığı gibi temel demokratik ilkelere ilişkin davalarda AİHM kararlarına uymadığını vurguladı. Ayrıca, Türkiye’nin Kıbrıs’ın 4. Devletlerarası Başvurusu gibi önemli davalarda da kararları uygulamadığı ifade edildi.

Efstathiou, Türkiye’nin AİHM kararlarına uyum konusunda yetersiz kaldığını ve işgal altındaki topraklardaki “taşınmaz mal komisyonunun” etkili bir iç hukuk yolu olmadığını belirtti. 

AKPM üyeleri, Türkiye’ye yönelik çağrılarını yineleyerek, AİHM’in verdiği kararlara, özellikle de iş insanı Osman Kavala ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile ilgili kararlara uyulmasını ve bu kişilerin gecikmeksizin serbest bırakılmasını talep ettiler. (KHA)

About the author