Şener Levent

Şener Levent, 1948 yılında Lefkoşa’da doğmuştur. İlk ve orta öğrenimimi Lefkoşa’da tamamlarken, gazeteciliğe ortaokul yıllarında abisinin yayınladığı günlük “Akın” gazetesinde başlamıştır. Lise sıralarında ise haftalık “Öğrencinin Sesi” gazetesini üç yıl süreyle yayınlamıştır. 1968 yılında Kıbrıs Yayın Kurumu (RIK) bünyesinde Türkçe Yayınlar Servisi’nde çalışmıştır. 1969 yılında yüksek öğrenimi için Sovyetler Birliği’ne giderek, Moskova Lomonosof Devlet Üniversitesi, Gazetecilik Fakültesi’nden master ünvanı ile mezun olmuştur.

1979 yılında Kıbrıs’a dönüşü sonrasında “Söz”, “Kıbrıs Postası” ve “Ortam” gazetelerinde yazı işleri sorumlusu olarak çalışmıştır. Kısa bir süre “Demokrasi” isimli günlük bir gazete çıkarma deneyimini yaşamıştır. 1990 yılında Türkiye’deki “Güneş” gazetesinin akredite muhabiri olarak Moskova’ya gitmiştir. Kıbrıs’a 1997 yılında dönmesiyle beraber “Avrupa” gazetesini yayınlamaya başlamıştır. Avrupa gazetesi iki kez bombalanmış, kendisi hakkında sayısız ceza davası açılmış ve 2002 yılında 6 ay hapse mahkum edilmiştir. “Avrupa” gazetesinin 2001 yılında kapatılmasından sonra yoluna “Afrika” gazetesini açarak devam etmiştir.

“Afrika” 2011 yılında iki kez silahlı saldırıya uğramıştır. 22 Ocak 2018’de ise Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın televizyonlardan canlı yayın ile verdiği direktif neticesinde Afrika gazetesi linçe uğratılmıştır. Bugün Şener Levent mahkemede Erdoğan’a hakaret iddiasıyla yargılanmaya devam etmektedir.

2018 yılında Avrupa Birliği tarafından kendisine “Avrupa Vatandaşlık Ödülü” takdim edilmiştir. Aynı zamanda POLITICO tarafından 2019 yılında Avrupa’yı etkileyecek 28 kişiden biri seçilmiştir.

Kendisi “Politis” gazetesine de 17 yıldan beri günlük yazı yazmaktadır. Yayınlanmış üç kitabı bulunup, son kitabı “Yurdum İşgal Altında” Türkçe, Yunanca ve İngilizce olarak üç dilde okuyucuyla buluşmuştur.

About the author