***Kıbrıslılar Birliği Korona salgınına karşı örülen küresel dayanışmanın parçası oldu. Asya, Afrika, Avrupa ve Amerika halkları ile buluştu…
Kıbrıslılar Birliği, Halkların Uluslararası Asamblesi ve Tricontinental’ın ortak olarak yayınladıkları “Küresel pandemi ışığında dikkatler insanlığa odaklanmalı” bildirisine imza atan tek Kıbrıslı kuruluş olarak diğer dünya ilerici örgütleri arasında yer aldı.
1966 yılında Küba devleti ve halkının önderliğinde Ernesto Che Guevara’nın aktif çalışması ile organize edilen Tricontinental konferansı sonrasında Asya, Afrika ve Latin Amerika Halkları Dayanışma Örgütü’nün (OSPAAAL) kuruluşu ilan edilmiştir. Anti-emperyalist mücadelenin hükümetler arası birliği Bağlantısızlar Hareketi (NAM) olurken, siyasi ve örgütsel birliği ise Afrika-Asya Halkları Dayanışma Örgütü’nün genişletilmiş hali olan ve merkezi Havana’da bulunan efsanevi OSPAAAL örgütü olmuştur.
Halkların Uluslararası Asamblesi (IPA) ise Venezüella devleti, halkı ve devlet başkanı Nicolás Maduro’nun girişimi ile OSPAAAL örnek alınarak dünya üzerindeki anti-emperyalist ve ilerici halk hareketlerinin dayanışması için kurulmuş bir asambledir.
İşte, Kıbrıslılar Birliği bu yapılarla birlikte hareket ederek Korona salgınına karşı bir yol çizilmesini önerdi. Kıbrıslılar Birliği’nin de imzacısı olduğu Halkların Uluslararası Asamblesi ve Tricontinental kuruluşları tarafından yayınlanan bildiride, pandemi ile mücadele için 16 somut eylem maddesi ile uluslararası siyasi platformda bir tartışma başlatılmasını öneriliyor. Bildiride üzerinde durulan 16 madde ise şöyle:
1. Temel tıbbi ve lojistik personel ile gıda ve ihtiyaçları üretmek ve dağıtmak için gerekli olanlar hariç tüm işler maaş kesintisi olmadan geçici olarak durdurulmalıdır. Devlet, karantina dönemi için maaşların ödenmesini üstlenmelidir.
2. Sağlık, gıda tedariki ve kamu güvenliği organize bir şekilde sürdürülmelidir. Acil tahıl stokları, yoksullar arasında dağıtım için derhal serbest bırakılmalıdır.
3. Okulların hepsi geçici olarak kapatılmalıdır.
4. Hastane ve tıp merkezleri derhal kamulaştırılmalı, böylece bunların kriz büyüdükçe kâr güdüsü ile hareket etmelerinin önüne geçilmelidir. Hastane ve tıp merkezleri hükümetlerin sağlık seferberliği kontrolü altında olmalıdır.
5. İlaç şirketleri derhal millileştirilmeli ve aşı ile daha kolay test cihazlarının bulunması için derhal uluslararası işbirliğine başlanılmalı. Tıp alanında fikri mülkiyet kaldırılmalı.
6. Tüm insanlar derhal test edilmeli. Testler ve bu salgında ön cephede yer alan tıbbi personelin desteklenmesi için acil olarak seferberlik ilan edilmelidir.
7. Krizle başa çıkmak için gerekli malzemelerin (test kitleri, maskeler, solunum cihazları) üretimleri hızlandırılmalıdır.
8. Küresel finans piyasaları derhal kapatılmalıdır.
9. Hükümetlerin iflasını önlemek için gerekli finansmanlar derhal toplanmalıdır.
10. Tüm kurumsal olmayan borçlar derhal iptal edilmelidir.
11. Tüm kira ve ipotek ödemeleri derhal sona erdirilmeli ve temel bir insan hakkı olarak yeterli barınmanın sağlanması için tahliyeler sona erdirilmeli. Vatandaşlara uygun konut hakkı tüm devletler tarafından garanti altına alınmalıdır.
12. Devlet tarafından yapılan tüm kamu hizmeti ödemelerinin derhal absorbe edilmeli – su, elektrik ve internet bir insan hakkı olarak sağlanmalı; bu hizmetlerin evrensel olarak ulaşamadığı yerlere acil olarak tedarikleri sağlanmalıdır.
13. Küba, İran ve Venezuela gibi ülkeleri etkileyen ve gerekli tıbbi malzemeleri ithal etmelerini engelleyen tek taraflı, cezai yaptırım rejimlerine ve ekonomik ablukalara derhal son verilmelidir.
14. Sağlıklı gıda üretimini artırmak ve doğrudan dağıtımı için hükümete tedarik etmek amacıyla köylüye acil destek sağlanmalıdır
15. Doların uluslararası bir para birimi olarak kullanılmasının durdurulması ve Birleşmiş Milletler’in ortak bir uluslararası para birimi önermek için acilen yeni bir uluslararası konferans çağrısı yapması talep edilmedir.
16. Her ülkede asgari ücret temin edilmelidir. Bu işsiz ve aşırı güvencesiz koşullarda çalışan veya serbest meslek sahibi milyonlarca aileye devletten destek sağlanması mümkün kılınmalıdır. Mevcut kapitalist sistem milyonlarca insanı işlerinden etmektedir. Devlet, nüfusa istihdam ve onurlu bir yaşam sağlamalıdır. Evrensel Temel Gelirin maliyeti, özellikle silah ve mühimmat masrafları olmak üzere savunma bütçeleri tarafından karşılanabilir.
Yayınlanan bildiride COVID-19 virüsünün dünyayı bu denli etkilemesinin sebeplerinin de üzerinde duruluyor. Özellikle Kıbrıs’ı ilgilendiren kısmında, pandeminin odak noktası olan Avrupa ülkelerinin sağlık sistemlerinin, onlarca yıllık yetersiz finansman ve neo-liberal kemer sıkma politikalarından neticesinde zayıfladığı belirtiliyor.