Cumhuriyet’in Hükümet Sözcüsü: KKTC’nin Kazakistan’daki toplantıya katılımını biz engelledik

Hükûmet Sözcüsü Konstantinos Letymbiotis, Avrupa Birliği’nin (AB) Kıbrıs sorununun çözümüne aktif katılımıyla ilgili diplomatik temasların devam edeceğini bildirdi.

Letymbiotis salı günü medyaya olağan brifinginde bir gazetecinin konuyla ilgili sorusuna yanıtında, Cumhurbaşkanı’nın bu konudan bahsettiğini, kendilerinin yaklaşımının bu olduğunu, olmaya devam ettiğinin iyi bilindiğini söyledi.

Sözcü, Avrupa Birliği’nin daha aktif katılımının, Kıbrıs sorununa çözüm müzakerelerinin yeniden başlaması ve çözüme yönelik çabalarda katalitik bir rol oynayabileceğine inandıklarını ifade etti.

Letymbiotis, diplomatik temaslar sonucunda bu tartışmanın ilk adımı olarak ortaya çıkan şeyin, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri’nin Kişisel Temsilcisi olarak bir kişinin atanması olduğunu, bunun kendileri ve Avrupalı ​​ortaklar tarafından memnuniyetle karşılandığını; Hükûmetin AB’nin daha aktif katılımı için diplomatik çabalarına devam ettiğini bildirdi; “Bu hiçbir zaman vazgeçmediğimiz bir projedir. Diplomatik temaslarımızın merkezinde yer almaktadır. Bu doğrultuda devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

AB’nin bu konuya herhangi bir ilgi gösterip göstermediği veya herhangi bir gelişme olup olmadığı sorusuna da Hükûmet Sözcüsü, BM Genel Sekreteri’nin Kişisel Temsilcisinin Kıbrıs’a daha ilk ziyaretini yeni yaptığını, önümüzdeki günlerde Brüksel’e gitmesinin beklendiğini hatırlattı.

Bunun müzakereler başlamadan önce ilk adım olarak beklenen bir gelişme olduğuna dikkati çeken Konstantinos Letymbiotis, “Kolay bir iş değil ancak sürecin yararına olduğuna inanıyoruz ve bu yönde kendi çabalarımıza da devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

Letymbiotis bir başka soru üzerine Cumhurbaşkanı ile BM Genel Sekreteri’nin Kişisel Temsilcisi arasında düzenli iletişim bulunduğunu, bir süre önce yapılan yazılı açıklamada belirtildiği gibi Kişisel Temsilcinin mart ayının ikinci yarısında bir sonraki adayı ziyaretinde Cumhurbaşkanı, Kıbrıs Türk lideri ve diğer gruplarla görüşmelerde bulunacağını bildirdi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı’nın Kıbrıs Türk liderini temmuz ayında Azerbaycan’da yapılacak Türk devletleri gayrıresmî zirvesine katılmaya davet etmesi ve Hükûmetin atacağı adımların neler olacağına ilişkin soruya ise Sözcü şu yanıtı verdi:

“Bir kez daha elimizden geleni yapacağız. Bu gayriresmî bir zirve olmasına rağmen elimizdeki tüm olanaklarla öngörülen müdahaleleri yerine getireceğiz. Hükûmet Kasım 2023’te Kazakistan’daki zirvede de benzer girişimler yapmıştı ve sonuçta bu girişimler nedeniyle işgalci rejim temsil edilmemişti.”

Letymbiotis son olarak bir gazetecinin Türkiye-Libya mutabakatının pazartesi günü Libya’daki Trablus Temyiz Mahkemesi tarafından iptal edilmesini hükûmetin nasıl değerlendirdiği ve bunun Türkiye’nin bölgedeki planlarını bozup bozmayacağıyla ilgili sorusuna yanıtında, bu konunun birkaç ay önce gündeme geldiğini; dün de Libya Temyiz Mahkemesi’nin doğrulayıcı açıklamasının olduğunu ifade etti.

Hükûmet Sözcüsü Konstantinos Letymbiotis, “Bu gelişmenin jeopolitik önemi var ve bir şekilde gerçekleri farklılaştırıyor. Gerçekler her zaman değerlendirilmektedir” dedi. (KHA)

About the author