Cumhuriyet’in Dışişleri Bakanı: Mağdurlara istatistik muamelesi yapılamaz

Dışişleri Bakanı Constantinos Kombos’un pazartesi günü Cenevre’de İnsan Hakları Konseyi 55’inci oturumu üst düzey toplantısında yaptığı temaslar ve görüştüğü konular arasında Kıbrıs’ta Türkiye tarafından gerçekleştirilen insan hakları ihlâlleri, Gazze’deki durum ve göç meselesi de yer aldı.

Yapılan açıklamada Kombos’un gerçekleştirdiği konuşmasında özellikle Ukrayna, Orta Doğu ve Dağlık Karabağ’da olduğu gibi kriz, saldırı ve silahlı çatışma dönemlerinde insan haklarının korunmasının önemine değindiği belirtildi.

Kombos ayrıca, 2024 yılının Kıbrıs’taki Türk işgalinin 50’nci yıldönümü olduğunu, Kıbrıs ve halkının 50 yıldır insan hakları ve hukuk ihlallerine maruz kaldığını belirtti.

İnsan hakları ihlallerinin kabul edilemeyeceğini, normalleştirilemeyeceğini ve mağdurlara istatistiki muamele yapılamayacağını da sözlerine ekleyen Bakan; bu ilke, Kıbrıs’ın bölünmüşlüğünü sona erdirme, barış içinde bir arada yaşama ve geçmişin yaralarını sarma umudunun temeli olduğunu söyledi.

Konuşmasında Kıbrıs’ın 2025-2027 dönemi için İnsan Hakları Konseyi’ne ilk kez sunduğu adaylığa da değinen Kombos, seçilmesi hâlinde Kıbrıs’ın insan haklarının uluslararası düzeyde savunulmasına yönelik zorlukların ele alınmasına aktif olarak katkıda bulunma kararlılığının altını çizdi.

Kombos ayrıca oturum arasında Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk ile bir görüşme gerçekleştirdi ve bu görüşmede Yüksek Komiserlik Ofisi’nin insan haklarını uluslararası düzeyde savunma çabalarında karşılaştığı güçlükler ele alındı. Bu çerçevede Dışişleri Bakanı, Türk işgali ve devam eden işgalin ihlallerine de atıfta bulundu.

Dışişleri Bakanı ayrıca, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi ile de bir araya gelerek Kıbrıs’ın karşı karşıya kaldığı yoğun göç baskısı ve bu baskının etkin bir şekilde ele alınması ihtiyacı konusunda görüş alışverişinde bulundu.

Ürdün Dışişleri Bakanı Ayman Safadi ve Mısır Dışişleri Bakanı Sameh Shoukry ile de ayrı ayrı ikili görüşmelerde bulunan Kombos, Gazze’deki insani durum başta olmak üzere Orta Doğu’daki son gelişmeleri ele aldı. (KHA)

About the author