Mahkemenin kararı kendilerini bağlamazmış

Dışişleri Bakanı Constantinos Kombos, Hukuk Dairesi’nin Akan Kürşat davasına ilişkin perşembe günü aldığı karar “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin yaklaşımını etkilemiyor” dedi.

Bakan cuma günü eski Lefkoşa Belediyesinde UNFICYP’in Kıbrıs’taki varlığının 60’ıncı yıldönümü vesilesiyle düzenlenen özel bir etkinliğe katıldı.

Bakan etkinliğe katılmadan önce açıklamada bulunarak “devam edilen bir süreç; hükûmet ve Hukuk Dairesi’nin işgal altındaki topraklarda mülk gaspı konusuna yönelik hazırladığı planın uygulanmasında atılacak bir sonraki adımlar hakkında Cumhurbaşkanı’na bilgi verilecek” dedi.

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Konusundaki Kişisel Temsilcisi María Ángela Holguín Cuéllar’ın gelecek günlerde Ada’daki temasları hakkında resmî bir bilgilendirme olup olmadığıyla ilgili bir soruya Bakan Kombos, programla ilgili bir bilgilendirme yapıldığını ancak nihaî programın oluşumunun ön aşamalarda olduğunu belirtti.

Bakan, ilk olarak Cumhurbaşkanı Nikos Christodoulides ile bir görüşme yapılacağını ifade ederek “ilk aşamada planlanan görüşmeler hakkında bilgimiz var; ardından programın mantıksal olarak devamı varsa nasıl şekilleneceğini, başka kimlerle görüşeceğini göreceğiz” dedi.

Holguín’in yakın gelecekte Ankara’yı da ziyaret edip etmeyeceğiyle ilgili başka bir soruya Kombos, şu anki bilgilere göre Bayan Holguín’in Ada’da temaslarda bulunacağı yönünde olduğunu söyledi.

Lefkoşa’nın ilerleme kaydedilmesi amacıyla öneriler hazırlayıp hazırlamadığıyla ilgili bir soruya ise Bakan Kıbrıs hükûmetinin her türlü olasılığa karşı hazırlıklı olduğunu ama aynı zamanda sürecin ilerlemesine nasıl yardımcı olabileceğini görmek için sürekli hazırlık hâlinde bulunduğunu belirtti.

Hukuk Dairesi’nin Kıbrıslı Türk Avukat Akan Kürşat hakkında verilen takipsizlik kararını yorumlayan Dışişleri Bakanı Hukuk Dairesi’nin açıklaması ve gerekçesi “kendi adına konuşuyor” dedi ve kararın gerekçelerini “açık ve net” olarak nitelendirdi.

Kıbrıs Cumhuriyeti’nin yaklaşımı hakkında konuşan Bakan Hukuk Dairesi’nin kararının Kıbrıs’ın gelecek adımlarını etkilemediğini vurguladı.

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi ve UNFICYP Misyon Şefi Colin Stewart ise yaptığı açıklamada María Ángela Holguín Cuéllar’ın Ada’daki temaslarına devam edileceğini ifade ederek başlayan prosedüre yönelik desteğini teyit etti. (KHA)

About the author