Hristodulidis’e göre yasadışı Navtex’ler olmayan müzakerelere zarar veriyor

Cumhurbaşkanı Nikos Christodoulides, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin, Türkiye’nin Kıbrıs Cumhuriyeti’nin yetki alanına giren deniz alanı için Navtex’ine karşı derhâl bir karşı Navtex yayımladığına, bu tür eylemlerin müzakerelerin sürdürülmesine yardımcı olmadığına dikkat çekti.

EOKA kahramanı Gregori Afxentiou’nun anma töreni sonrasında bir gazetecinin sorusunu yanıtlayan Christodoulides, “Türkiye’nin yasa dışı Navtex’ine Kıbrıs Cumhuriyeti’nin yetki alanına giren alanla ilgili olduğu için karşı Navtex’le yanıt verdiklerini, her zaman böyle tepki verdiklerini belirtti.

Bu eylemlerin Kıbrıs müzakerelerine olumsuz etkisi olup olmadığı sorusuna Cumhurbaşkanı, “Kesinlikle olumsuz. Bu Türkiye’nin olağan bir taktiği, bunu hafife almıyorum. Bu yüzden hemen tepki gösterdik” yanıtını verdi.

Cumhurbaşkanı Christodoulides, bazı kişilerin adaya yasa dışı yollardan gelip gelmediğine bakılmaksızın, Türk işgali altındaki bölgelerden Cumhuriyet’in hükûmet kontrolündeki bölgelerine geçiş noktalarından geçip geçemeyecekleri sorusuna da yanıtında, kontrollerin yapıldığını, İçişleri Bakanlığıyla Adalet Bakanlığının sistemlerinin birleştirildiğini söyledi.

Nikos Christodoulides, “Bu bir zayıflıktı ve kısa süre önce Bakanlar Kurulu konuyla ilgili karar aldı” dedi. (KHA)

About the author