Dışişleri: Erdoğan’ın açıklaması işgalcinin gerçek niyetidir

Dışişleri Bakanlığı, Türkiye Cumhurbaşkanı’nın Kıbrıs’ın 1974’teki yasa dışı işgaline ilişkin yeni provokatif açıklamalarını “kesin bir dille kınadığını” belirterek, Birleşmiş Milletler (BM) ve Avrupa Birliği (AB) de dâhil olmak üzere uluslararası toplumu bilgilendirmek için gerekli tüm adımları attığını açıkladı.

Bakanlık açıklamasında “Türkiye Cumhurbaşkanı’nın Kıbrıs’ın 1974’teki yasa dışı işgaline ilişkin yeni provokatif açıklamalarını kesin bir dille kınadığını” ifade etti.

Açıklamada, 50 yıllık işgalin sürmesi ve Kıbrıslıların temel özgürlüklerinin ve temel insan haklarının ihlâl edilmeye devam edilmesiyle birlikte, “Türkiye Cumhurbaşkanı’nın açıklamaları Türk zulmünün kurbanlarına bir hakarettir ve uluslararası topluma işgalcinin gerçek niyetlerini hatırlatmaktadır” denildi.

“Tehdit, saldırganlık ve alaycı yayılmacılığa dayanan bu söylem, Avrupa Birliği (AB) ilke ve değerleri, Birleşmiş Milletler Tüzüğü ve uluslararası meşruiyetle tamamen çelişmektedir.”

Türkiye Cumhurbaşkanı’nın açıklamalarının “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin toprak bütünlüğü ve güvenliğine yönelik devam eden tehdidin kanıtını teşkil ettiği, sahada devam eden ihlâlleri ve işgal altındaki Kıbrıs’ta Türk askeri varlığının pekiştirilmesini yansıttığı” belirtildi.

Bu eylemlerin, Kıbrıs’ın yeniden birleşmesini amaçlayan müzakerelerin yeniden başlatılması çabalarını baltalamaya yönelik Türk yöntemlerinin bir parçası olduğu belirtilen açıklamada “Ancak, bizi Kıbrıs sorununu çözme, Türk işgalini sona erdirme ve anakronik garantileri kaldırma hedefimizden uzaklaştırmayı hiçbir şekilde başaramayacaklar” ifadesine yer verildi.

Son olarak Bakanlık, Birleşmiş Milletler (BM) ve AB dâhil olmak üzere uluslararası aktörleri bilgilendirmek için gerekli tüm adımları attığı bilgisini paylaştı. (KHA)

About the author