Oz Karahan – Rumca konuşan Kıbrıslı lider Nikos Anastasiadis bu hafta gerçekleşen “Ulusal Konsey”de 1960 anayasasına dönüşü yani Kıbrıs’ta anayasal düzenin yeniden tesis edilmesi konusunu Rumca konuşan Kıbrıslı siyasi parti liderleri ile görüştü.
Başta Türkçe konuşan Kıbrıslılar olmak üzere tüm Kıbrıslılara ve “Kıbrıs masası”na gelecek özgürlüğün ilk adımı olan bu fikre konseyde en ateşli karşı çıkan taraf her zamanki gibi AKEL oldu.
Ve toplantıda AKEL lideri Stefanos Stefanu günlerden beri partisinin kamuoyuna yaptığı açıklamaların çizgisinde 1960 anayasasının Türkçe konuşan Kıbrıslılara gereğinden fazla hak ve güç verdiği üzerine şiddetli bir konuşma yaptı.
Şu anda hala kimsenin konuşmadığı ancak benim bir seneden fazladır altını çizdiğim AKEL’in önümüzdeki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde destekleyeceği aday olan DİKO lideri Nikolas Papadopulos da Stefanu’yu destekledi.
Burada “statükoculuğu” anlatmak adına sizlerin biraz hafızalarınızı tazelemek istiyorum…
Yukarıda belirttiğim AKEL-DİKO ortaklığının 2004 yılındaki Annan Planı referandumunda da “hayır” çıkmasının sebebi olduğunu ve bu referanduma bugün 1960 anayasasına dönüşü savunan DİSİ’nin “evet” dediğini aklınızın bir kenarında her zaman tutunuz.
Geçtiğimiz on gün ve önümüzdeki günler 1960 anayasası konusu Kıbrıs’ın özgür bölgelerinde gündemi belirlemeye devam edecek.
Bunun sebebi ise Nikos Anastasiadis’in bu ay Birleşmiş Milletler Genel Kurulu için New York’a gideceği ve burada Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres ile görüşecek olması.
Rumca konuşan Kıbrıslı basınında ve kulislerdeki genel fikir 1960 anayasasına dönüş fikrinin kesinlikle Birleşmiş Milletler’e taşınacağı yönünde.
AKEL bunu bildiği için Türkçe konuşan Kıbrıslıların bugün Kıbrıs Cumhuriyeti üzerindeki kimlik ve pasaport dahil tüm haklarını veren 1960 anayasasına karşı saldırılarına devam ediyor.
DİKO konu ile ilgili hafif saldırılarına devam ederken bunu çok ciddiye almıyormuş gibi bir tavır sergiliyor.
Büyük bir siyasi hayalkırıklığı olan Ekologlar her konuda olduğu gibi ne yazık ki ne yaptığını ve yapacağını bilmiyor.
Bütün bu gelişmelerde yine büyük sürprizi EDEK yapıyor…
EDEK lideri Marinos Sizopulos “Ulusal Konsey” öncesinde 1960 anayasasına dönüş fikrine uzak olmadıklarını ama konu ile ilgili Nikos Anastasiadis’in fikirlerini detaylı dinlemek istediklerini söylemişti.
Marinos Sizopulos toplantıda EDEK’in Kıbrıs sorununa çözüm olarak sunduğu ve “tek devlet, tek halk” ismiyle formülize ettiği “çoğulcu demokrasi” fikrini tekrarladı.
Aslında Ekologlar da resmi olarak bu fikri benimsemekte, Rumca konuşan Kıbrıslı halkının ezici çoğunluğu da…
Uzun lafın kısası, 1960 anayasasına dönüş fikri BM’ye giderken konu ile ilgili Kıbrıs’ın işgal bölgesinde ölü taklidi yapan Türkçe konuşan Kıbrıslı siyasi parti ve örgütler için önümüzdeki dönem biraz zor olacağa benziyor.
(6 Eylül 2021 tarihinde Avrupa gazetesinde yayınlanmıştır)