Kutlu Adalı’nın karşısına dikilen TC Elçiliği Müsteşarı Onur Öymen (4)

Aziz Şah – 1976 seçiminden önce Kayıt Dairesi Müdürü ve Nüfus Başyazmanı Kutlu Adalı ile Muhaceret Dairesi Müdürü Erol Bayram’ın TC Elçiliği Müsteşarı Onur Öymen ile nasıl karşı karşıya geldiğini yazdık…

13 Nisan 1993 tarihli “Suyunun suyu bir nüfus” yazısında Adalı şöyle diyor:

-“Yasalara bile hüküm kondu, 1975’te yurttaş olanlar, ya da kimlik kartlarında 1975 yazılı olanlar oy kullanabilir gibilerinden… Ama seçim günlerine girildiğinde öylesine çok kişiye yurttaşlık verilmişti ki, bu 1975 tarihi sorun yaratıyordu, 1976’da gelen on binlerce kişi oy kullanamıyordu, oysa UBP’nin aslanları bu binlerce kişinin oyunu almak istiyorlardı. Daire Müdürü olarak en üst makamdakiler bana başvuruyorlar, evime geldiler, Pazar olmasına karşın daireyi açmamı ve kimliklere 1975 tarihi koymamı istediler. Olmayacağını söyleyince başka yollara saptılar ve Türkiyelilere oy verdirerek, büyük bir seçim zaferi kazanmayı becerdiler…”

5 Aralık 1992 tarihli “Göçmensel güç” yazısında da şöyle diyor Adalı:

-“Bir Pazar günü evime gelmiş, kimisi de sözlü selam yollamış, UBP lehinde oy kullanabilmeleri için Türkiyeli göçmenlerin kimlik kartlarına ‘1975’ tarihini düşmemi istemişlerdi. Bunun olamayacağı anlatıldığında ise, icabımıza bakılması düşünülmüştür. Önemli olan doğruluktur. Dürüstlüktür. Hiç kimse bana doğruluktan, yasalardan saptın diyemez. Resmi görevim ne idi ise eğilip bükülmeden yaptım”…

TC Elçiliği Müsteşarı Onur Öymen ile UBP’li aslanların istediğini yapmadı Kutlu Adalı ancak 1976 seçiminde gemiden inen oy kullandı…

Arif Hasan Tahsin anlatıyor:

-“Türkiye’den Tarım İşgücü adı altında taşınan nüfusa meğer oy kullandırılacaktı.

Seçimleri kaydetmek için görevlendirilenler arasındaydım. Görev yerimiz Değirmenlik’ti. Bize Türkiye’den gelenleri de Türkiye’nin kimlik kartları ile seçmen kütüğüne kaydetme talimatı verildi.

BİR GECE EVVEL GEMİDEN İNENLER DE SEÇMEN KÜTÜKLERİNE KAYDEDİLDİLER.

Seçimde elimize bir yasa verdiler. Hayret! Bu yasa Kurucu Meclis’ten geçmiş olmalıydı. Başka türlüsü mümkün değildi.

Peki, nasıl geçti bu yasa Kurucu Meclis’ten da bizim haberimiz olmadı”…

KTFD Kurucu Meclisi’nde KTÖS temsilcisi olarak yer alıyordu Arif Hasan Tahsin. Ancak haberi yok Türkiyelilerin TC kimliği ile oy kullanabileceğini emreden yasanın nasıl geçtiğinden…

Arif Hoca en zekinizdi, ey eski kuşaklar!

Yerleşimci nüfusun Kıbrıslıları yok etme projesi olduğunu ilk söyleyendi, kalemi tükenene kadar da yazdı.

Arif Hoca öldü. KTFD Kurucu Meclisi’nde yer alıp hayatta olanlar versin bu sorunun cevabını…

-TC kimliği ile nasıl oy kullandı yasadışı yerleşimciler 1976’da?      

Arif Hoca 1988’de dedi ki:

-“Alın bakın 1976, 1981 ve 1985 genel seçim sonuçlarına. Ve Türkiye’den taşınan nüfusun oylarını düşün partilerin oy hanelerinden. Göreceksiniz ki, UBP’yi Kıbrıs Türkü hiçbir seçimde seçmemiş…”

Evet, Kıbrıslılar UBP’yi seçmemiştir. Ancak UBP’nin yerinde CTP ve TKP olsaydı da tarihin seyri değişmezdi. Dekor değişirdi… Çünkü işgal bölgesinde “demokrasi” oyunu olurdu o da.

1976 seçiminin bir özelliği daha var. TC’li sömürgeci profesörlerden Orhan Aldıkaçtı’nın hazırladığı seçim yasası yürürlükte idi…

Prof. Aldıkaçtı, TC Özel Harp Dairesi’nin sopası ile toplumumuz Kıbrıs Cumhuriyeti’nin dışına sürülünce hukuk sistemimizi Türk hukuk sistemine entegre etmek için görevlendirilmişti. Kıbrıs’taki Anglosakson hukukunu Türkiye’deki Kontinental siteme dönüştürme amacıyla buradaydı. Yani yargımıza müdahale Tayyip Erdoğan döneminde başlamadı, ta 1964’te başladı! 

1976 Seçim ve Halk Oylaması Yasası’nı Prof. Orhan Aldıkaçtı hazırladı. Bu yasaya göre işgal bölgesi üç seçim bölgesine ayrıldı: Lefkoşa-Omorfo-Lefke, Mağusa-Karpaz-İskele ve Girne. Her bölgede yüzde 50’nin üzerinde oy alan parti toplam milletvekillerinin 2/3’ünü alırdı. Bu sebepten UBP %53.7 ile 30 milletvekili, muhalefet %46.3 ile 10 milletvekili çıkardı.

Yerleşimci nüfusun yerleştirildiği alanla karşılaştırınca, Arif Hasan Tahsin’in haklılığı ortaya çıkar: Kıbrıslılar UBP’yi hiçbir zaman seçmedi!

(4 Ocak 2022 tarihinde Avrupa gazetesinde yayınlanmıştır)

About the author