Irak Komünist Partisi Teknecik Elektrik Santralinde

Aziz Şah – Ankara’nın Kıbrıs’ın işgal bölgesinde elektrik üretimini tamamen TC sermayesine devretme planına karşı EL-SEN’in yaptığı grevi CTP bitirdi.

Grevi tam da AKSA’nın istediği şekilde kırdığı için muhalifler CTP’ye kızgın ve kırgın. Temmuz 2000 mitinginden beridir CTP her mücadelede ne yaptıysa onu yaptı bir kez daha. Nedir bu “eski sevgili”ye trip atar gibi kırılmalar? CTP görevini yapıyor.

“İhanet” kelimesini unutun. Birinin size ihanet edebilmesi için sizinle aynı safta olması gerekir. Siz CTP’nin işgal işbirlikçisi olduğunu kabullenmiyorsunuz diye CTP’nin niteliği değişmiyor!

Siz CTP’ye platonik aşıksınız diye CTP’nin de size aşık olmasını beklemeyin…

Ercüment Yavuzalp’in anılarında anlattığı gibi, Mithat Berberoğlu ile Özker Yaşın Cumhuriyetçi Türk Partisi adında bir siyasi parti kurmak için izin almaya TC Büyükelçiliği’ne gitti. CTP’nin program ve tüzüğünü Ankara’ya gönderilmek üzere Yavuzalp’e sundular.

CTP böyle icazetle kuruldu. Tarihi böyle başladı, böyle devam ediyor…

İyi demagog ve popülist liderler yetiştirdi. Parti çevresindeki belli aileleri ihya etti ve KKTC’yle bütünleştikçe kadrolarını “devlet”e yerleştirdi. “KKTC Dış Temsilcilikleri”nde maaş çekenlerin yarısı CTP’li, “müdür-müsteşar-memur”un yarısı CTP’li. CTP KKTC çadırının temel direğidir. Kukla gösterisinin sürmesini sağlar…

Partide “çatlak sesler” var, çünkü “çatlak ses” çıkaranlar sayesinde kendisini “muhalif parti” diye pazarlıyor.

2010’ların başıydı. Bağımsız feminist kıpırdanmalar oluyordu. İçlerinde kök CTP’li ailelerin çocukları vardı. Birinin evinde kaldım İstanbul’a bir gidişimde. CTP’ye verip veriştirirken, “CTP’li bakan/milletvekili X kişi, ‘gelin partiye abim, CTP sizin eviniz, nesdersanız partide yapın, biz size garışmayık’ dedi” diye anlatmıştı… Bütün “Çatlak sesleri” partiye alarak vitrini süslediler, memur yapıp ağızlarına bal çaldılar, siz de o vitrine bakarak olmadık anlamlar yüklediniz Çetepe’ye!

ABD tankları Bağdat’a girerken parti bayrağını alarak meydanda kutlama yapan Irak Komünist Partisi gelir aklıma. 2 iskemle kazandılar bu hizmetlerinin karşılığında, ABD işgalinden sonra kurulan mecliste…

EL-SEN’in başlattığı grevi CTP sonlandırdı.

Gün oldu 22-23 saat elektriksiz kaldık, sabrettik. Elektriksiz kalmak değil, ne yaptığını bilmeyen sendika bürokrasisidir can sıkan!

Süreçleri hiçbir şekilde doğru yürütemediler, bu politikasızlığın sonucu olarak toplumun bütün öfkesini mıknatıs gibi sendikanın üzerine çektiler. Bu son grevde değil yalnız, uzun süredir bütün grevlerde EL-SEN neden grev yaptığını bile anlatamadı topluma. Sendika KIB-TEK’e kamu yatırımı yapılması için greve her çıktığında ahali “gene maaşlar için grev yaparlar” diye söylendi!

AKSA bugünün meselesi değildi! 2000’de UBP-TKP hükümeti 20 MW’lık bir anlaşma imzaladı AKSA ile. 2002-4 arası UBP-DP imzaladı. 2004 ve 2009’da da CTP imzaladı…

2009’da CTP imzaladığı 15 senelik alım garantili anlaşma ile 2024’e kadar AKSA’yı başımıza bela etti!

2023’te sözde AKSA’dan kurtulmak için grev yapan sendika ise CTP’nin lafıyla hareket etti…

2009’da CTP’nin imzaladığı 15 senelik alım garantili anlaşmanın 2024’te biteceğini biliyordu EL-SEN!

2009’dan 2024’e hem AKSA’ya ödediğimiz sömürge haracını anlatmak hem de kamu yatırımı amacıyla uzun soluklu bir mücadele vermek için 15 senesi vardı sendikanın.

Siz 15 senede topluma anlatmadığınız meramı ve vermediğiniz mücadeleyi 15 günde vermeye kalkarsanız, AKSA ile 15 senelik anlaşma yapan CTP gelip EL-SEN grevini bitirir.

13 sene önce “TC Büyükelçisi” Halil İbrahim Akça döneminde hazırlanan “2010-12 kamunun etkinliğinin ve özel sektörün rekabet gücünün artırılması” raporunda KIB-TEK için şöyle deniyor:

-“Yakın dönemde üretim, iletim ve dağıtım faaliyetlerinin ayrıştırılması ve özelleştirilmesi planlanmaktadır”.

KIB-TEK’e biçilen gömlek TC Sömürge Valiliği’nde hazırlanan raporda yazıyor: Özelleştirilecek!

Fuat Oktay’ın dediği gibi: Karşınızda TC Devleti var.

Teknecik’e bu yüzden AKSA mühendisleri TC Genelkurmayı’na bağlı Çevik Kuvvet ile girdi.

Şimdi Irak Komünist Partisi gibi bayrak sallayabilirsiniz!

(16 Nisan 2023 tarihinde Avrupa gazetesinde yayınlanmıştır)

About the author