Sömürge Valimiz Metin Bey’e teşekkür ederim

Aziz Şah – Sömürge Valimiz Metin Feyzioğlu’na Kıbrıs’ın işgal bölgesini “Türkiye muhalefeti”nin gündemine soktuğu için teşekkür ederim.

Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla 22 Ocak 2018’de başını Karadeniz ve Hataylıların çektiği Türkiyeli yerleşimci nüfus Lefkoşa’nın göbeğinde “Sivas Madımak katliamı” provası yaptı.

22 Ocak linçi bile Türkiye’de haber olmadı ama Metin Bey’in Vadili köyünde yaptığı AKP propagandası gündem oldu! 

Metin Bey’e teşekkür ederim. 22 Ocak’ta atılan taşları görmeyenlere Kıbrıs’ın işgal bölgesini gösterdiği için!

Feyzioğlu haftalardır köy köy gezip propaganda yapıyor. Kıbrıs’ın işgal bölgesinde şubesi olan CHP, İYİ parti ve TİP’in Vadili’de çekilen video ile yeni haberi oldu bundan!

29 Mart tarihli Avrupa gazetesinin ilk sayfasında Feyzioğlu’nun dev bir Erdoğan portresi önünde çekilmiş fotoğrafını yayınladık. 9 Nisan’da ise Feyzioğlu’nun köylerde yaptığı AKP propagandasını fotoğraflarla  “Kıbrıs’ta AKP kucaklaşmaları” diye manşete çektik.

“Türkiye muhalefeti”nin yeni haberi oldu bunlardan. Bu durum Kıbrıs’a kör bakmaktan başka bir şey değil. 1950’lerden 2011 Suriye savaşına kadar TC’nin “bir numaralı dış politika sorunu”nu “bilmemek”tir bu. Bilmemek de “fetihçilik”ten kaynaklıdır. İnsan fethettiği yeri merak etmez, fethedeceği yeri merak eder.

1974’te istila tamamlanınca Türkiye’deki Kıbrıs ilgisi ortadan kalktı. “Kıbrıs’ı bilmemek” fethin tamamlanması ile ilgilidir.

5 aydır Metin Feyzioğlu basılmadık köşesini bırakmadı Kıbrıs’ın işgal bölgesinin. Hatta kendisine “Luggocu Metin Bey” diye yazılar yazdım. Sevgili Türkiye muhalefeti, “luggo” yollardaki çukurlara denir. Muhterem Sömürge Valimiz bizzat yollardaki luggoların yamanması ile ilgilendi “kara yolları personeli” gibi!

Kıbrıs’taki 49 senelik TC işgalinin 20 senesi AKP iktidarında geçti. İşgal süresinin neredeyse yarısı…

1974 istilasından sonra Kıbrıs Türkiye’de ganimet ile gündem oldu önce. Türkiye’den Kıbrıs’a ganimete geldiler!

Emre Zeytinoğlu şöyle yazmıştı 6-7 Eylül’ü anarken:

“6-7 Eylül yağması sırasında kürkleri sırtına geçirip oradan sıvışan Müzeyyen Senar’ı düşünürken, aklıma 1974 Kıbrıs harekâtından sonra Türkiye’ye Kıbrıs’tan getirilip peynir ekmek fiyatına satılan mutfak eşyaları, beyaz eşyalar, giysiler, her tür alet edevat vs. geldi…

Hatta buradan Kıbrıs’a düzenlenen ucuz mal turları…

Acaba o malların niye ucuz olduğu, nerelerden toparlandığı ve onlara üşüşen ahalinin (ki bunlar sevimli(!) ailelerdi) Müzeyyen Senar’dan ne farkı olduğu akla geldi mi? Acaba bu yağma ruhu bu Müzeyyen ile mi sınırlı?”…

Emre hocanın “hatırladıkları”ndan ayrıca, yerleşimci sömürgecilerle yapılan röportajlarla kayda geçen hikâyeler de var: En açık sözlüsü “Ganimetçi Apo” idi…

Vanlı Apo anlatıyor:

“Biz buraya göçmen gelmedik. 1975’te önce ağabeyimle birlikte gezmeye geldik. Sınıf arkadaşımla karşılaştım. ‘Haydi, gel, ganimete gidelim’ dedi. Ganimetin ne olduğunu bilmiyorum. Nedir dedim? İşte dedi, kapalı bölge Maraş (Varosha) var dedi. Gâvurlar eşyalarını bırakmış. Tamam dedim, gidelim. 3 gün gittik biz ganimete. Bu 3 gün içinde ben 6 bin lira para yaptım. Sene 1975, 6 bin lira çok güzel bir para”…

İşte, AKP’den önceki dönemde Kıbrıs Türkiye gündemine “kitleselleşmiş ganimet” ile girdi. Bir de, TC Özel Harpçileri tarafından Kutlu Adalı öldürdüğünde gündem oldu Kıbrıs!

AKP’nin 20 senelik iktidarında ise Kıbrıs Türkiye gündemine şu konularda girmeyi başardı:

-Annan Planı, sendikaların açtığı “NE PARANI NE MEMURUNU NE ASKERİNİ NE PAKETİNİ” pankartı, Erdoğan’ın “besleme” sözü, Yasemin Hareketi’nin “KURTARILDIK MI? HASSİKTİR!” pankartı, Halil Falyalı cinayeti ve Sedat Peker’in Kutlu Adalı cinayetini yeniden gündeme taşıması ile Kıbrıs TC gündemine girdi.

22 Ocak 2018’de Lefkoşa’nın ortasında Türkiyeli yerleşimciler “Madımak katliam provası” gerçekleştirdi Türk Silahlı Kuvvetleri’nin denetiminde… Ancak bu linç bile “Türkiye muhalefeti”nin ilgisini çekmedi!

Köy kahvelerinde AKP propagandası yaparak Kıbrıs’ın işgal bölgesini “Türkiye muhalefeti”nin gündemine sokan Metin Feyzioğlu’na bu yüzden teşekkür ederim… 

(20 Nisan 2023 tarihinde Avrupa gazetesinde yayınlanmıştır)

About the author