Arif Hasan Tahsin’in “hassiktir” çektiği gece

Aziz Şah – Arif Hasan Tahsin Kıbrıslıların Arif hocası. Bundan yaklaşık 20 sene önce ATV’de Ali Kırca’nın “Siyaset Meydanı” programında yerleşimci faşist Erhan Arıklı’ya “hassiktir” çektiği için canlı yayından kovuldu.

Arif hocanın kovulduğu “Siyaset Meydanı”nda bir salon dolusu Kıbrıslı vardı…

-“Arif hocamızı kovdun madem, sana da hassiktir Ali Kırca” diyerek Arif hocanın arkasından giden olmadı.

Bir salon dolusu Kıbrıslının içinde Arif hoca kovuldu ama tek bir kişi bile Arif hocanın arkasından gitmedi.

ATV’deki “Siyaset Meydanı”nda Kıbrıs sorunu tartışıldı. Salondaki son Kıbrıslıyı kovduktan sonra…

Arif hoca kovulduktan sonra salonda kalanlar “ATV” ekranında konuşarak tarihin seyrini mi değiştirdi? Kıbrıs’ta işgalci olan TC Devleti’ne “İşgalci Türkiye Kıbrıs’tan defol” mu dedi?

“Kıbrıs’ta bir Kıbrıs sorunu yoktur artık, sorun şekil değiştirmiştir, Kıbrıs’ta bir Türkiye sorunu vardır artık, bu da TC’nin Kıbrıs’ı işgal altında ve Kıbrıslıları da rehin olarak tutmasıdır” mı dedi?

Z kuşağı bilmez… “Siyaset Meydanı” sabaha kadar sürerdi. Nasıl ki Kıbrıs’ta eskiden sabah ezanına kadar meyhanede otururduk, öyle. Arif hocanın kovulduğu o programı sabaha kadar izlemiştim, lise 1’dim sanırım. Gözlerim kan çanağı okula gitmiştim…

Aradan geçen 20 senede o programdan aklımda tek kalan duyduğum öfkeydi. Arif hocanın kovulmasından çok, tek başına salonu terk etmesine öfkelenmiştim…

Siyaset Meydanı’na toplanan “Kıbrıslı Türk toplumunun temsilcileri” daha kendileri bir “toplum” olamamıştı.

Doğan Harman’ın gazetesinde “Avrupa-Afrika” gazetesi yazarlarına karşı çarşaf çarşaf yazılar yazıp “Dilinizde sigara söndüreceğim” diyen yerleşimci faşist Erhan Arıklı,

-“Ben senden daha Kıbrıslıyım” demişti, dilinde sigara söndüreceği Arif Hasan Tahsin’e…

Arif hoca genç bir sendikacıyken 1975’te karşı çıkmıştı TC’nin Kıbrıs’a nüfus taşıyarak yürüttüğü yerleşimci sömürgeciliğine. Arıklı da 1975’te taşınan nüfustandı…

Bazıları gibi 1990’larda “uyanmadı” Arif hoca yerleşimci nüfus kolonizasyonu meselesine. İlk günden KTÖS olarak karşı çıktı. Hatta “çift tabiiyet”/“çift uyruk” meselesine de ilk karşı çıkan ve kafayı takan Arif hoca olmuştu.

TC’li yerleşimcilerin hem KKTC hem TC vatandaşı olmasının yerleşimcileri ayrıcalıklı kıldığını savunurdu. Yalnızca TC vatandaşlığı için de değil: İngiliz, Avusturalya, Kanada, ABD vatandaşlarının da Kıbrıs’ın işgal bölgesindeki “çift uyruklu” konumuna karşıydı.

Yerleşimci Erhan’a “hassiktir” çektiğinde nasıl tek başına salonu terk ettiyse Arif hoca, 1975’te de tek başına karşı çıktı yerleşimci nüfus kolonizasyonuna.

1975’in “sol”u CTP, TKP ve Halkçı Parti daha ilk günden “oy” olarak görmüştü Türkiyeli yerleşimcileri. Kıbrıslı seçmenler yetmedi CTP-TKP-HP’ye! Kendileri Ecevit’i seviyorlar diye Ecevitçilerin de kendilerine oy vereceğini zannettiler… Gemiden iner inmez TC kimliği ile oy veren Türkiyeli yerleşimcileri ilk günden kabullendiler. Tek kabullenemedikleri Türkiye’de CHP’ye oy verenlerin neden burada UBP’ye oy verdiğiydi. CTP’ye oy vermeye başlayınca yerleşimciler, bu itirazları da bitti!

Kıbrıslı olmak için tek bir şart vardır: Kıbrıs Cumhuriyeti Tesis Antlaşması “D” ekindeki maddelere uygun olmak. Kıbrıslılık/Kıbrıs yurttaşlığı hukuksaldır. “Kıbrıslı hissederek” ya da “Kıbrıs’ta doğarak” Kıbrıslı olunmaz. “Tesis Anlaşması”na göre atalarınız 100 sene önce Kıbrıs’tan göç etmişse bile –kayıtları bulunabiliyorsa- Kıbrıs’ta doğmadan “Kıbrıs yurttaşı” olabilirsiniz.

Arif hoca neden “hassiktir” çekmişti yerleşimci Erhan’a?

-“Ben senden daha Kıbrıslıyım” dediği için.

1976 seçimlerinde Türkiyeli yerleşimcilerden oy alacak diye TC’nin nüfus taşımasına itiraz etmeyen CTP-TKP-HP’nin bugünkü karşılığı olan partiler (CTP-BY-HP), 1974’ten sonra TC tarafından buraya taşınan yerleşimcilere “Siz de Kıbrıslısınız, AB vatandaşlığı hakkınızdır” diye yalan söylüyor. Ağızlarına “Kıbrıs Cumhuriyeti”ni de almıyorlar “Avrupa Birliği vatandaşlığı” diyorlar. Sanki de ayrı bir “AB vatandaşlığı” var…

“1 oy” alacaksınız diye yerleşimcilere yalan söylemeyin. “1 oy” için İTEM Yasası’nı yapıp Rum mallarını sattınız, şimdi mallarını sattığınız Kıbrıslıların “yurttaşlığı”na mı göz koydunuz?

(17 Haziran 2023 tarihinde Avrupa gazetesinde yayınlanmıştır)

About the author