Uyuşturucu Kıbrıs’ın işgal bölgesine nasıl giriyor?

Aziz Şah – Uyuşturucunun Kıbrıs’ın işgal bölgesine nasıl girdiğini sorgulayan birkaç yazı yazmıştım 2019, 2021 ve 2022’de…

Uyuşturucu ile mücadelede ön safta yer alan kulağı delik bir sağlık personelinin verdiği bilgiye göre 9 Haziran 2019’da bir yazı yazdım.

Soruyorum ona:

-“Uyuşturucu Kıbrıs’a nasıl giriyor?”

Verdiği cevap:

-“Karpaz-Mersin arası süper süratli botlar uyuşturucu ve insan taşıyor”…

Böyle başladım işgalin yarattığı “güvenlik sorunu”nu sorgulamaya…

***

40-50 bin işgal askeri tarafından zapt edilen bir toprak parçasında, 7 gün 24 saat Sahil Güvenliğin ve İHA-SİHA’ların “gözetimi altında” bir yere uyuşturucu nasıl girer diye sormak absürt olmasa gerek…

Kutlu Adalı cinayeti konusunda Sedat Peker’in kardeşinin itirafları da malumumuz: Yarbay Korkut Eken’le birlikte Kutlu Adalı’yı öldürmeye gelirken uçağa belinde Jeriko marka silahla bindiğini ve Kıbrıs’ta “Sivil Savunma”da, yani Özel Harp Dairesi’nde bir çanta içerisinde Eken’in kendisine UZİ’yi verdiğini anlatmıştı Sedat Peker’in kardeşi Atilla Peker.  

Halil Falyalı cinayetinde ise zanlı Veysel Sarı polise verdiği ifadesinde, 7 gün 24 saat Sahil Güvenliğin gözetimi altındaki kıyılardan Alanya’dan tekne ile yasadışı yollardan giriş yaptıklarını söylemişti…

Bunları gazetede kamu adına yazar sorarsınız, komutanlık “tekzip” gönderir. Sorular cevapsız kalır…

Bu gibi durumlarda “normal bir ülkede” siyasi partiler, insan hakları dernekleri, barolar ve diğer gazeteciler de ortadaki soruların peşine düşer.

Sakın ha işgal rejiminin “kırmızı çizgileri”ne basmayın…

Oturduğunuz iskemle bile 3. derece askeri bölgededir. Götünüzün altındaki iskemlenin “askeri yasak bölge” ilan edilmesi komutanın iki dudağı arasındadır…

Şener Levent bu gazetede onlarca konu ortaya çıkardı “toplumsal muhalefet”in peşine düşebileceği. Hepsi havada kaldı. Tek bir tanesinin peşine düşmedi siyasi partiler ve örgütler…

Geçen haftanın gündemi Glapsides ile Beach Club arasında ilan edilen “askeri yasak bölge” idi. 3-4 gün manşet attık. Eski CTP milletvekili Okan Dağlı “işgal kalktı” diye kapattı konuyu. Komutanlık her zaman yaptığı gibi “tekzip” bile gönderme zahmetine girmedi bu defa…

Asker Glapsides’teki “askeri yasak bölge” konusunda açıklama yapma zahmetine bile girmedi çünkü karşısında hesap soran partiler, kitle örgütleri, barolar, insan hakları dernekleri ve sorumluluk hisseden avukatlar yok! 

***

25 Ekim 2021 tarihinde “Uyuşturucu Kıbrıs’a nasıl giriyor?” başlıklı bir yazı yazmıştım.

Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı Sivil İşler ve Halkla İlişkiler Başkanlığı da 3 Kasım 2021’de yazımı tekzip etmişti.

19 Şubat 2022’de ise “Halil Falyalı cinayeti: ALANYA’DAN TEKNE İLE KAÇAK YOLLA KIBRIS’A NASIL GELDİLER?” başlığıyla başka bir yazı yazdım. Yanılmıyorsam bu yazı tekzip edilmedi… Ama bu yazıdan sonra, sayısız kere “askeri bölgeyi ihlal”den yakalanan meşhur bir kaçakçı musallat oldu taciz mesajları ile…

***

Bunlar şimdi nereden geldi gene aklıma?

Birkaç gündür Lefkoşa Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Sayın Fadıl Aksun’un adli yıl kapanış konuşması hakkında yazıyorum.

Uyuşturucunun işgal bölgesine nasıl girdiği konusuna da değinerek “büyük bölümü Ercan’dan giriyor” dedi!

Kullanıcı sanık sayısında düşüş olduğunu söyleyen Aksun, uyuşturucu miktarında artış olduğunun altını çizdi:  

-“Huzurumuzdaki davalarda kullanıcı olarak mahkemeye getirilen sanık sayısında düşüş yaşansa da uyuşturucu verme/satış ve ithal suçlarında ve uyuşturucu maddenin miktarında ciddi artış olduğu görülmektedir.

-Bu uyuşturucu maddelerin büyük bir bölümünün Ercan Havalimanından ülkeye sokulmaya çalıştığını görmek bizi üzmüştür”…

Burada kafama bir şey takıldı:

-Kıbrıs’ın işgal bölgesindeki Timbu (Ercan) Havalimanı’na uçaklar nereden geliyor?

Brezilya’dan, Meksika’dan, Afganistan’dan, Hollanda’dan doğrudan uçuş mu var Kıbrıs’ın işgal bölgesine?

Kıbrıs’ın işgal bölgesine tek yönlü olarak Türkiye’den uçak var sadece. Yani uyuşturucu Türkiye’den geliyor… Peki, Türkiye’deki güvenlikleri nasıl geçip buraya geliyorlar?

(4 Temmuz 2023 tarihinde Avrupa gazetesinde yayınlanmıştır)

About the author