“KKTC hukuku” AB birincil hukukunun neyi olur?

Aziz Şah – 29/01/2024

Çeyrek asırdır “AB müktesebatı” diye bir terim tırmalıyor kulaklarımızı. Hiç düşündünüz mü ne olduğunu?

Kıbrıs Cumhuriyeti’nin 63’üncü kuruluş yıldönümünde Başkan Hristodulidis iki sayfalık konuşmasında birkaç kere “AB ilke ve değerleri temelinde bir çözüm” dedi.

“Et ve tırnak gibiyiz” gibi bir laf mıdır acaba “AB ilke ve değerleri”?

Kıbrıs Cumhuriyeti vatandaşlığı sizin için “AB pasaportu”ndan ibarettir. Sizin gözünüzde Kıbrıs Cumhuriyeti bir pasaport dairesidir. Peki, Avrupa Birliği nedir?

Kıbrıs Türk basınına verdiği ilk röportajda Hristodulidis şöyle dedi:

-Kıbrıs Cumhuriyeti’nin üniter devletten federal bir devlete evrilmesinden bahsediyoruz.

Avrupa Birliği biz beğensek de beğenmesek de, Türkiye istemese de, müzakere masasında olacaktır. Neden biliyor musunuz? Parlamentomuzdan geçen neredeyse yasalarımızın %82’si Brüksel’den gelmektedir. Bugün bakanlar kurulu toplantımız vardı. Birçok meseleyi konuştuk. Neredeyse tüm konularda AB’yi rehber olarak kullandık. AB ne der? AB çerçevesinde ne var? AB’de neler oluyor? Karar veren üye ülkeler değildir. Kararlar Brüksel’den gelmektedir. Elbette üye ülkeler yasaların oluşmasında ve karar verici noktada yerlerini alır ama biz beğensek de beğenmesek de Kıbrıs konusunda önemli rol oynamaktadır”…

Avrupa Birliği bir pasaport dairesi değildir. Üye ülkelerin “Anayasa Mahkemesi” diyebileceğimiz bir karakteri de vardır. Kıbrıs’taki hukuk da, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin üniter devletten federal devlete dönüştürülmesi de “AB müktesebatı”na uygun olmak zorundadır.

Daha önce birkaç kez yazdım, dikkatli okurlar muhakkak farkındadır. 2023 yaz sonu yapılan bir Ulusal Konsey toplantısında Crans Montana görüşmelerine dair bir bilgi paylaşıldı.

“Guterres çerçevesi” diye bilinen BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in 6 maddesine Türkiye 7’inci bir madde daha eklenmesini talep etti. Guterres ise reddetti.

Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin Guterres’in 6 maddelik çerçeve belgesine eklenmesini talep ettiği madde şöyledir:

-“Çözüm AB müktesebatına aykırı olabilir”…

Avrupa Birliği üyesi bir Kıbrıs’ta yapılacak anayasal değişiklikle devletin üniter’den federal devlete dönüştürülmesi AB müktesebatına aykırı olabilir mi?

Anayasaya aykırı yasa yapamazsınız. AB müktesebatına aykırı Kıbrıs’ta adım atamazsınız.

Her nedense Türkiye’nin tarafını tutan ve hep Kıbrıs Cumhuriyeti liderliğini suçlayan gazeteci Makarios Druşotis, “Crans Montana-Kıbrıs sorununun çözümü nasıl ve neden engellendi” kitabında şöyle diyor:

-Gerçekte Kıbrıs sorunu kağıt üzerinde çözülmüştü. (…) En önemli şey, AB müktesebatının Kıbrıs genelinde, her noktasında ayrımcılık yapılmaksızın, uygulanmasıydı”…

Şu “AB müktesebatı” neden bu kadar önemlidir?

Kıbrıslı Türklerin sağcısı solcusu, faşisti federalisti ne istediğini bilmez. Bu yüzden önemlidir AB müktesebatı…

Ömrünü “Tek çare federal Kıbrıs” diye geçirenler bile bilmez ne istediğini…

Müktesebatın parçası olan “Avrupa Birliği Temel Haklar Şartı”na göre ayrımcılık yasağı ile dolaşım ve ikamet özgürlüğü vardır.

Kıbrıslı Türkler için 14 maddelik bir paket açıkladı Kıbrıs Cumhurbaşkanlığı. Ne diyor sonunda?

-“Avrupa Birliği müktesebatı çerçevesinde çözüm için”…

50 senedir altını doldurmadan “bir Türk tezi” diyerek savunduğunuz etnik-ırkçı apartheid bir model olan “iki bölgeli iki toplumlu federasyon” AB müktesebatına aykırıdır.

Kimseye etnik kökeninden dolayı ayrım yapamazsınız. Etnik köken üzerinden kota koyarak ikamet özgürlüğünü kısıtlayamazsınız. “Ya taksim ya ölüm” AB ilkelerine aykırıdır.

Güncele gelelim… Akan Kürşat İtalya’da kara para, dolandırıcılık ve Rum malı yağması suçlamalarıyla tutuklu.

Nasıl savunuyor Kıbrıslı Türk avukatlar ve hukukçular Kürşat’ı?

-Kürşat masumdur çünkü KKTC hukukuna göre hareket etti.

KKTC hukuku AB’nin “birincil hukuku”nun neyi olur?

Avrupa Birliği pasaport dairesi değildir.  AB Adalet Divanı Kıbrıs’ın işgal bölgesinde Kıbrıs Cumhuriyeti mahkemelerini Kıbrıs Cumhuriyeti hukukuna göre yetkili kıldı, “KKTC hukuku”na göre değil…

Kıbrıslı Türk avukatlar ve hukukçular,

-“Rum malı yağmalamak KKTC hukukuna göre suç değil” diyor.

Paris’te son akşam yemeğini yediniz mi?

(29 Ocak 2024 tarihinde Avrupa gazetesinde yayınlanmıştır)

About the author