Vatandaşlık için sahte evliliklere operasyon

Kıbrıs Polis Teşkilatı, Letonya, Kıbrıs ve Portekiz’de Kıbrıs’ta sahte evlilik şebekesine yönelik gerçekleştirilen operasyona destek verdi…

İlgili basın açıklamasına göre, adı geçen kişilerden dördünün, üçüncü ülke vatandaşlarının AB ülkelerinde yasa dışı ikametini kolaylaştırmak amacıyla Kıbrıs’ta 130’dan fazla yasal evlilik düzenledikleri iddia ediliyor.

Polis ayrıca, Kıbrıs’ta tutuklanan 13 kişinin Larnaka Bölge Mahkemesi’ne iade edildiğini ve 7 Şubat’a kadar haklarına hükmedildiğini, tutuklanan diğer 2 kişi için de iade işlemlerinin başlatıldığını duyurdu.

Polis, ağın çökertilmesinin, Europol’ün düzenlediği, Kıbrıs liderliğinde, Letonya, Portekiz ve Eurojust’ın desteklediği “Operasyonel Görev Gücü Limasol” kod adlı operasyon kapsamında gerçekleştirildiğini belirtti.  

Operasyon sırasında elde edilen ve değerlendirilen bilgiler, bu ağın sahte evliliklerin yanı sıra dolandırıcılık, ciddi suç işlemeye yönelik komplo kurma, dolandırıcılığa yönelik komplo kurma, dolandırıcılık yapma komplosu kurma, yasa dışı girişi kolaylaştırma gibi diğer yasa dışı faaliyetlere de bulaştığını gösteriyor.

Üçüncü ülke vatandaşlarının Avrupa Birliği ülkelerinde yasadışı kalışları, Kıbrıs Cumhuriyeti topraklarında transit geçişleri ve kalışları, yasadışı örgüte katılmaları, suç işlenmesine katılmaları amacıyla suç, sahtecilik, sahte belge dolaşımı ve sahte evlilik gibi suçlar tespit edildi.

İlgili soruşturmada Kıbrıs’ta Portekiz ve Letonya’dan kadınlarla Hindistan, Pakistan ve Bangladeş’ten erkekler arasında toplam 133 sahte evlilik tespit edildi.

Açıklamada ayrıca Kıbrıs, Letonya ve Portekiz yetkililerinin 29 Ekim 2024’te gerçekleştirdiği operasyonlarda toplam 15 kişinin tutuklandığı belirtildi. Kıbrıs’tan 3, Letonya’dan 1, Portekiz’den 1 kişinin tutuklandığı bildirildi. Tutuklananlardan dördü davanın ana şüphelileri. Bunlar Kıbrıs’ta 37 ve 24 yaşlarında ve 45 ve 26 yaşında 45 ve 26 yaşında 2 kişi.

KHA/NST/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı

About the author