Olmayan toprağı nasıl takas edeceksiniz?

Aziz Şah – 06/02/2024

Taşınmaz Mal Komisyonu’nun eski başkanlarından Ayfer Said Erkmen çıktığı Sim TV ekranında ciddi rakamlar vermişti.

“Türkiye tezi” diye savunulan etnik-apartheid federasyonun dayandığı “global takas”ın bir hurafe olduğunu rakamlarla ortaya serdi.

“İki devlet” ya da “iki bölgeli federasyon”u savunabilirsiniz. Bunun için toprağa ihtiyacınız vardır: Bir yandan kuzeyde Rum mallarını, diğer yandan güneyde Türk mallarını satarak toprakta eksiye düştü Kıbrıslı Türkler. 

“Global takas” nedir? Rum malları ile Türk malları kuzey-güney olarak takas edilir. Etnik olarak homojen iki bölge oluşturulur.

“Etnik federasyon” temel insan haklarına ve Avrupa müktesebatına aykırı ırkçı bir apartheid rejimdir.

“Bir Türk tezi” olan “etnik federasyon” ırkçı bir apartheid projesidir. Bu projenin hayata geçmesi için “eşit oranda takas edilecek toprağa” ihtiyaç vardır.

5 milyon 67 bin 572 özel mülk var adada.

4 milyon 149 bin dönümü Rum malı, 851 bin dönümü ise Türk malı. Bu nasıl takas edilecek?

En başta iki öğeye ihtiyaç vardır devlet olmak için: Toprak ve nüfus.

Etnik ayrılıkçılık mı yapmak istiyorsunuz, yapın! Ama önce bölecek bir toprak bulun kendinize…

Başkasının malını gasp edip içine çitlerle bir bölge oluşturarak “ayrı devlet oldum” diyemezsiniz…

1986 yılında Turgut Özal ile KKTC’ye gelen Türkiyeli işadamı Ali Koçman, “Türkiye’ye döner dönmez Yeniköy’de veya Büyükada’da 150 bin kişinin yaşadığı bölgelerde Cumhuriyet ilan edeceğim ve bir hükümet kuracağım” demişti Kıbrıslı Türk ayrılıkçılarla alay ederek…

Taşıma nüfusla ve çalınmış toprakla etnik ayrılıkçılık yapamazsınız.

Etnik ayrılıkçıların bir sorunu daha var: Kıbrıslı Türkler güneydeki kendi mallarını da satmaktadır.

Güneydeki Kıbrıslı Türk mülkleri 8 senede, yani 2016’dan bu yana, 591.000’den 455.000 dönüme düştü…

“Kıbrıs Türkü”nü tutabilene aşk olsun!

Kuzeyde gasp edilmiş çalıntı Rum mallarını, güneyde ise atadan kalma kendi mallarını satıyor Kıbrıslı Türkler…

Güneyde satılan Türk mallarıyla kuzeyde yabancılara satılan Rum mallarını nasıl “takas” edip ırkçı-apartheid hülyanız olan “iki bölgeliliği” Birleşmiş Milletlerin tapu memuruna onaylatacaksınız?

İşgalin yarattığı toprak hırsızlığı rejimi çift yönlü bir gasptır. Nedir bu çift yönlü gasp?

Sizin güneyde 150 dönüm araziniz var. Kıbrıs Cumhuriyeti hukukunda hiçbir karşılığı olmayan “eşdeğer tapu” verdiler onun karşılığında. 10 dönümlük bahçe ile bir ev aldınız İTEM Yasası ile! Sizin güneyde bıraktığınız 150 dönüme eş bir değer değildir bu…

Türkiye’den de yerleşimci olarak taşıdıkları bir aileye 150 dönüm Rum arazisi verdiler. Türkiyeli yerleşimciler bu 150 dönüm araziyi Afik Yaacov’a sattı. Afik de bu arazinin üzerinde gökdelenler inşa etti.

Güneyde bıraktığı malının kuzeyde hiçbir şekilde karşılığını alamayan yerliler ve işgalin sonucunda buraya iskân edilip toprak hırsızı olan yerleşimciler var.

Hem güneyde mal bırakan göçmenin hem de kuzeyde mal bırakan göçmenin hakkı gasp edilmiştir.

Kıbrıs’ın kuzeyinde 1 milyon 453 bin dönüm Rum malı var. Kıbrıs’ın güneyinde ise 455 bin dönüm Türk malı kaldı. Kıbrıs Cumhuriyeti güneydeki Türk mallarının satışını zorlaştırmasına rağmen kafasına koyan bir yolunu bulup satıyor. 

Kıbrıslı Türkler ve Türkiyeli yerleşimciler kuzeyde gasp edilmiş Rum mallarını satıyor, güneyde mal bırakan göçmenler ise acele ile güneydeki mallarını satıyor.

Kuzeyde Rum malları fahiş fiyatlara satılırken, güneydeki Türk mallarını değerinin altında satmak için çabalıyor Kıbrıslı Türkler. “Beytambal galacağına varsın ucuza gitsin” diyorlar…

Kendinizi kandırmayın “Filistin olduk” diye. Filistin’de böyle bir toprak satışı hiçbir zaman yaşanmadı. Filistin’deki en alçak bile hiçbir zaman bu kadar alçalmadı…

(6 Şubat 2024 tarihinde Avrupa gazetesinde yayınlanmıştır)

About the author