AB’nin bütçe revizyonu

AB’nin bütçe revizyonu sağlandı… AB Konseyi ve Avrupa Parlamentosu’nun müzakerecileri, mevcut Çok Yıllı Mali Çerçevenin (2021-2027) tamamen yenilenmesi konusunda siyasi bir anlaşmaya vardı.

Revize edilen AB uzun vadeli bütçesi, aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli alanlarda ilave 64,6 milyar avro içerecektir: Ukrayna’yı desteklemek için 33 milyar avro (kredilerden, göç yönetimi politikalarını güçlendirmek için 2 milyar avro, stratejik teknolojilerin geliştirilmesini desteklemek için 1,5 milyar avro) milyar avro.

Bu ek fonların kaynağı şu şekilde olacak: Alacaklılardan 33 milyar euro, yeniden tahsis edilen fonlardan 10,6 milyar euro, yeni fonlardan 21 milyar euro.

Revizyonun en önemli parçalarından biri olan 50 milyar avroluk (17 milyar avro kredi ve 33 milyar avro) bütçeli Ukrayna Destek Mekanizmasının oluşturulması konusunda anlaşmaya vardı.

Bu fonların geri kalanı şu alanlarda kullanılacak:

2 milyar euro Göç için (0,8 milyar euro İzlanda, Göç ve Entegrasyon Fonu için, 1 milyar euro sınır yönetimi ve 0,2 milyar euro Avrupa Birliği Mülteci Ajansı için), 7 belediye 6 milyar avro (Suriye, Ürdün ve Lübnan’daki Suriyeli mülteciler için 1,6 milyar avro, Türkiye’deki Suriyeli mülteciler için 2 milyar avro, Güney Bölgesi için 2 milyar avro ve Batı Balkanlar için 2 milyar avro), stratejik teknolojilerin desteklenmesi 1,5 milyar avro Avrupa Savunma Fonu mekanizmasına, 2 milyar euro esneklik, 1,5 milyar euro da dayanışma ve sıcaklıklaşma fonu için.

Kıbrıs Haber Ajansı

About the author