1974’ün “refekatçisi olmayan çocuklar”ı: Her çocuğun kendi hikâyesi var

Cumhurbaşkanı Nikos Christodoulides, Lefkoşa’daki Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda, 1974-1979 yıllarında Refakatçisi Olmayan Çocuklar İnisiyatif Grubu ile görüştü ve grubun çabalarını desteklediğini söyledi.

Hükûmet Sözcü Yardımcısı Yiannis Antoniou toplantının ardından yaptığı açıklamada, Türkiye’nin Kıbrıs’ı işgal ettiği 1974’ten 1979’a kadar beş bin çocuğun Yunanistan’a gittiğini ve misafir edildiğini belirtti; “O zamanda deneyimlenen çok fazla hikâye var, her çocuğun kendi hikâyesi var” dedi.

Hükûmetin Yunan halkına misafirperverliğinden dolayı şükranlarını ileten Antoniou, Kıbrıs halkının içinden geçtiği zor dönemde onlara barınak sağlayan, bu çocuklara yardım eden insanları anmak için bu hikâyeleri anlatmak isteğini ifade etti.

Yiannis Antoniou, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Refakatçisi Olmayan Çocuklar İnisiyatif Grubu’nun düzenlediği bir dizi etkinlikle onların yanında yer alma, onları destekleme ve 1974 trajedisinin bu bilinmeyen yönünü gösterme arzusunda olduğunu dile getirdi.

Yunanistan 1974-1979 Refakatsiz Çocuklar İnisiyatif Grubu Başkanı Andreas Theodosiou ise, Grubun çeşitli konuları Cumhurbaşkanı Christodoulides’e ilettiği toplantı için Cumhurbaşkanı’na teşekkür etti.

Theodosiou, Cumhurbaşkanı’nın, Grubun 1974 yılında Yunanistan’a ve başka yerlere giden refakatçisi olmayan çocuklar konusunda farkındalık yaratma çabalarına tam destek sözü verdiğini, Cumhurbaşkanı’nın da bazı etkinliklere katılacağını duyurdu.

Andreas Theodosiou, Grubun Lefkoşa ilçesine bağlı Kapedes köyündeki İlkokulun bir odasına o dönemde Yunanistan’da ölen Panayiota Nicolaou’nun adının verilmesini talep ettiğini, Cumhurbaşkanı’nın tüm okula isim verilmesini önerdiğini bildirdi.

Grup Başkanı Theodosiou daha sonra Cumhurbaşkanı’na Niovi Kerkidou’nun 1974 yılındaki çocukların tanıklıklarını içeren “Teşekkürler” kitabını hediye edeceğini söyledi; Cumhurbaşkanı’nın gruba aydınlanma çabaları için büyük malî destek sözü verdiğini anlattı. (KHA)

About the author