Eπιστολή προς την ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, κ. Ολγκίν Κουεγιάρ.

Η Πρωτοβουλία «Παγκύπρια Κινητοποίηση για την Ελευθερία της Κύπρου» επέδωσε επιστολή προς την κ. Κουεγιάρ και ζήτησε συνάντηση μαζί της.

Λευκωσία, 20.02.2024

Αγαπητή κ. Κουεγιάρ,

Η στρατιωτική κατοχή της Κύπρου από την Τουρκία, έχει επιφέρει σοβαρές πολιτικές, οικονομικές, πολιτισμικές, κοινωνικές και ανθρωπιστικές επιπτώσεις στους νόμιμους κατοίκους του νησιού, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους. Η ζωή έχει εγκλωβιστεί για 50 σχεδόν χρόνια, σε μια ανώμαλη καθημερινότητα, μια πολιτική συνθήκη διαχωρισμού και ανασφάλειας.

Η Τουρκία διατηρεί πέραν των 40.000 στρατευμάτων στις κατεχόμενες περιοχές και χρησιμοποιεί συστηματικά τον εποικισμό ως όπλο δημογραφικής αλλοίωσης. Η μεταφορά εκατοντάδων χιλιάδων εποίκων έχει στραγγαλίσει αριθμητικά τους Τουρκοκύπριους, οι οποίοι μειώνονται δραματικά.

Ο Ερσίν Τατάρ, παρουσιάζεται ως εκπρόσωπος των Τουρκοκυπρίων, ωστόσο, τουρκοκυπριακά πολιτικά κινήματα και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, υποδεικνύουν ότι η λεγόμενη εκλογή του αντικατοπτρίζει τη βούληση των παράνομων εποίκων και όχι αυτήν των αυτόχθονων Τουρκοκυπρίων.

Επιπλέον, η συνεχιζόμενη στρατικοποίηση των κατεχομένων έχει μετατρέψει τον τόπο μας σε μια στρατιωτική βάση και ένα πολεμικό ορμητήριο της Τουρκίας, εντείνοντας τη διαρκή απειλή και την ανησυχία για άμεσο κίνδυνο αφανισμού των νόμιμων κατοίκων του νησιού.

Όπως και στην περίπτωση της κατοχής της Παλαιστίνης από τις ισραηλινές δυνάμεις, στην Κύπρο, η τουρκική κατοχική δύναμη αγνοεί και παραβιάζει πολυάριθμες διεθνείς συμβάσεις, περιλαμβανομένων των Συμβάσεων της Γενεύη και διεθνείς συνθήκες όπως το Καταστατικό της Ρώμης.

ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΚΑΙ ΘΕΜΕΛΕΙΩΔΕΙΣ ΑΡΧΕΣ

Οι συνομιλίες ανάμεσα στις ηγεσίες των δύο κοινοτήτων είναι μια από τις πολλές στρεβλώσεις της πορείας που πήρε το Κυπριακό μετά την τουρκική εισβολή του 1974. Το Κυπριακό ήταν και παραμένει πρόβλημα εισβολής και κατοχής και όχι μία δικοινοτική διαμάχη. Όλα αυτά τα χρόνια συζητείται κυρίως η εσωτερική πτυχή της λύσης, χωρίς την προϋπόθεση τερματισμού της κατοχής και αποχώρηση στρατευμάτων και εποίκων.

Η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία η οποία προτείνεται ως μορφή λύσης, οδηγεί σε ένα καθεστώς μόνιμου διαχωρισμού της Κύπρου σε δύο ξεχωριστές εδαφικές, πληθυσμιακές και πολιτειακές οντότητες. Δεν επανενώνει το νησί, αλλά αντιθέτως μονιμοποιεί και νομιμοποιεί τη διαίρεση δημιουργώντας συνθήκες απαρτχάιντ.

Η πρόταση για εφαρμογή ποσοστώσεων στην εγκατάσταση Τουρκοκυπρίων, Ελληνοκυπρίων και ξένων υπηκόων εντός των δύο «συνιστώντων κρατών» της λεγόμενης «Ενωμένης Κυπριακής Δημοκρατίας», όπως περιγράφεται στο Σχέδιο Ανάν και στις τρέχουσες συζητήσεις σχετικά με τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία (ΔΔΟ), εγείρει σημαντικές αντιφάσεις με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Συγκεκριμένα, έρχεται σε αντίθεση με αρκετά άρθρα του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, όπως το άρθρο 45, που ορίζει ότι κάθε πολίτης της Ένωσης έχει το δικαίωμα να κυκλοφορεί και να διαμένει ελεύθερα στην επικράτεια των κρατών μελών.

Αυτό το μοντέλο λύσης, αντίκειται σε κάθε δημοκρατική Αρχή, εγκαθιστά σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οδηγεί σε ένα κράτος δυσλειτουργικό με αμφίβολο μέλλον, ενισχύοντας τις ανησυχίες για αποσταθεροποίηση στο μέλλον. Επιπλέον, παραβιάζει θεμελιωδώς τη Σύμβαση των ΗΕ για το Απαράγραφο των Εγκλημάτων Πολέμου και των Εγκλημάτων κατά της Ανθρωπότητας, αφού παραβλέπει εγκλήματα, όπως ο εποικισμός, τα οποία συνεχίζονται συστηματικά διαρκούσης της κατοχής.

Η περίπτωση της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, ενός περίπλοκου μοντέλου εθνικής ομοσπονδίας, αποτελεί παράδειγμα αμφίβολης βιωσιμότητας και ευημερία6ς. Η χώρα αυτή βρίσκεται σταθερά στο χείλος της κατάρρευσης, καταδεικνύοντας τους κινδύνους που υπάρχουν σε λύσεις οι οποίες αντιβαίνουν στις αρχές του ΟΗΕ και της ΕΕ.

Ως «Πρωτοβουλία Παγκύπριας Κινητοποίησης για την Ελευθερία της Κύπρου», δεσμευόμενοι από την κοινή Διακήρυξη η οποία υπογράφεται από εκατοντάδες Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, στηρίζουμε σθεναρά τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής στην Κύπρο και τη δημιουργία ενός ενιαίου, δημοκρατικού, πλουραλιστικού και κοσμικού κράτους.

Υποστηρίζουμε απόλυτα τη δήλωση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Antonia Guterres, ο οποίος το 2017, αναφερόμενος στην επίλυση του Κυπριακού, έθεσε ως επιδίωξη ένα «κανονικό κράτος από την πρώτη μέρα» υπογραφής της συμφωνίας επίλυσης του Κυπριακού.

  • Παγκύπρια Κινητοποίηση για την Απελευθέρωση της Κύπρου είναι μία πρωτοβουλία Κυπρίων πολιτών, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων, η οποία δεσμεύεται από την κοινή Διακήρυξη που υποστηρίζει τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής στην Κύπρο και την εγκαθίδρυση ενός ενιαίου, δημοκρατικού, πλουραλιστικού και κοσμικού κράτους.

Ντίνος Τουμάζος dinos@toumazos.com

Oz Karahan oz.karahan@mail.com

Τώνια Σταυρινού t.stavrinou@gmail.com

Ειρήνη Μάντολε mandole.ir@gmail.com

Aziz Şah azizschah@gmail.com

Αλέκος Μιχαηλίδης alekos.mich@gmail.com

«Κύπρος ελεύθερη, χωρίς διαχωρισμούς»

About the author