Meclis Başkanı Dimitriu: Avrupa ilkelerine uygun çözüm

Temsilciler Meclisi Başkanı Annita Demetriou, Kıbrıs’ın Doğu Akdeniz ve Ortadoğu’da güvenlik ve istikrar köprüsü, Avrupa ile bölge arasında diyalog ve işbirliği köprüsü olma rolünü oynamaya tam kararlı olduğunu vurguladı.

Glafkos Klerides Enstitüsü ve Hanns Seidel Vakfı’nın Pazartesi günü düzenlediği “İsrail-Hamas Savaşı” konferansında konuşan Bakanlar Kurulu Başkanı, İsrail’e insani yardım sağlamak amacıyla tek yönlü bir deniz koridoru kurulmasının planlandığını söyledi. Gazze’deki sivil nüfus bunun açık bir örneğidir; Birleşmiş Milletler (BM) ve Avrupa Birliği (AB) bunu memnuniyetle karşıladı.

Annita Demetriou, ilgili BM Güvenlik Konseyi kararları ve daha önce yapılan anlaşmalar uyarınca İsrail ve Filistin’in iki devlet olarak, uluslararası kabul görmüş sınırların hâlâ mevcut olduğunu, barışçıl, kapsamlı ve kalıcı bir çözüme ulaşma hedefine bağlı kalınması gerektiğini ifade etti.

Uluslararası toplumun görevlerinin çözüm aramak, insan onurunu ve saygısını ön plana çıkarmak olduğuna dikkat çeken Demetriou, devam eden savaşın dünyada bugün statükonun değişmeyeceğinin kanıtı olduğunu söyledi.

Temsilciler Meclisi Başkanı, Kıbrıs sorunuyla ilgili olarak müzakerelerin yeniden başlatılması için çalışma görevinin bulunduğunu kaydetti.

Demetriou, “Artık zaman yoktur, Kıbrıs sorununa Avrupa değer ve ilkelerine uygun olarak, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin ilgili kararları doğrultusunda adil ve kalıcı bir çözüm için çaba göstermeliyiz” dedi… (KHA)

       

About the author