AP milletvekili adayı Oz Karahan’dan seçimlerde nasıl oy kullanılabileceği hakkında açıklama

Çevreciler Hareketi (Kıbrıs Yeşiller Partisi)’nin Avrupa Parlamentosu milletvekili adayı Oz Karahan, 9 Haziran 2024 tarihinde yapılacak seçimlerde Türkçe konuşan Kıbrıslıların oy verme süreci ile ilgili açıklamada bulundu.

Bütün normal üniter devletlerde olduğu gibi seçimin Kıbrıs Cumhuriyeti’nde tek seçmen listesiyle gerçekleştirildiğinin altını çizen Karahan, Kıbrıslı Türk seçmenleri https://etv.elections.moi.gov.cy/ adresi üzerinden seçmen listesine kayıtlı olup olmadıklarını kontrol etmeye davet etti.

Açıklama şöyle:

“Kıbrıslıların, normal üniter devletlerde olduğu gibi tek seçmen listesiyle demokratik iradelerini ortaya koydukları Avrupa Parlamentosu seçimlerinde Türkçe konuşan Kıbrıslılara büyük kolaylıklar sunulmaktadır.

Bu kolaylıklar neticesinde, çoğu Türkçe konuşan Kıbrıslının seçmen listelerine otomatik olarak kayıtları devletimiz tarafından yapılmıştır.

Ancak, çeşitli teknik sebeplerle kayıtları gerçekleşmemiş vatandaşlarımız da bulunmaktadır.

Bu sebeple tüm Kıbrıslıları https://etv.elections.moi.gov.cy/ adresini ziyaret etmeye ve Türkçe seçeneğinin de bulunduğu bu internet sitesinden sadece kimlik numaraları ve doğum tarihleri bilgileri ile seçmen listesine kayıtlı olup olmadıklarını kontrol etmeye davet ediyorum.

Birkaç saniyede gerçekleştirebilecekleri bu kontrol sonucunda eğer seçmen listesine kayıtlıysalar yeşil bir uyarı yazısı görecekler ve başka hiçbir şey yapmalarına gerek kalmadan 9 Haziran 2024 tarihinde oylarını kullanabileceklerdir.

Eğer vatandaşımız kırmızı bir uyarı yazısıyla karşılaşırsa, yani seçmen listesine kaydı yoksa, Kıbrıs Cumhuriyeti kimlik kartlarının ön ve arka yüzünün fotokopisi ile seçmen kayıt internet sitesinden veya www.cumhuriyetci.cy internet sitesinden edindikleri adres beyanname belgelerini kendilerine en yakın Kaza Amirliği’ne götürebilirler.

Kaza Amirlikleri, vatandaşlarımızın çok iyi bildiği, kimlik ve pasaport çıkartma ve yenileme işlemlerini gerçekleştirdikleri dairelerdir.

Tüm vatandaşlarımızı, önce kendilerinin sonra da çevrelerinin seçmen listelerine kayıtlı olup olmadığını kontrol etmeye davet ederim.

9 Haziran 2024 tarihinde gerçekleşecek Avrupa Parlamentosu seçimlerinde seçim sandıkları, geçtiğimiz seçimlerde olduğu gibi, barikatlara en yakın noktalarda da yer alacaktır.

Bu seçim sandıklarının yerlerini ve buralara nasıl ulaşılacağı ile ilgili bilgileri de ilerleyen günlerde vatandaşlarımızla paylaşacağız.”

About the author