AKEL ve Bay Niyazi’nin savaş suçları

Aziz Şah – 28/4/2024

Avrupa Parlamentosu seçiminde AKEL’den milletvekili adayı olan Niyazi Kızılyürek Kıbrıs’ın işgal bölgesinde çok yoğun bir kampanya yürütüyor.

İşgal 50 senedir sistematik olarak iki alanda savaş suçu işliyor: Nüfus ve toprak.

Türkiye’nin savaş suçları için maşa olarak kullandığı Kıbrıslıtürkler AKEL’in seçim kampanyasını yürütüyor.

İşgal bölgesindeki Niyazi destekçileri iki kesişim kümesinden oluşuyor: Toprak ve nüfus üzerinde savaş suçu işleyenler yürütüyor AKEL adına seçim kampanyasını.

Kıbrıslı Türklerden alacağınız birkaç bin oy bu kadar mı önemlidir? Hiç mi ilkeleriniz ve ahlaki değer yargılarınız yoktur? AKEL, savaş suçlularının işgal bölgesinde yürüttüğü kampanya ile mi kazanacak seçimi?

İşgal bölgesinde AKEL ve Niyazi adına kampanya yürütenlerin toprak ve nüfus üzerinde işlenen savaş suçlarındaki sorumluluğunu anlatalım, isim isim konuşalım…

Önce AKEL ve Bay Niyazi’nin maymuncuğundan başlayalım: CTP.

Niyazi de bir zamanlar CTP üyesiydi. Ankara tarafından kurulan illegal Türkiyeli yerleşimcilerin faşist partisi YDP ile CTP 1990’da birleştikten sonra istifa etti.

Bugünkü CTP, Türkiyeli yerleşimcilerin sözcüsü olan ve onların çıkarlarını savunan bir partidir. Peki, bu noktaya nasıl gelindi?

CTP 1983’te ayrılıkçı “bağımsızlık ilanı”na evet dedi,  1990’da Türkiyeli yerleşimcilerle ittifak yaptı. Bunun sonucunda 1994’te hükümete gelen CTP, İTEM Yasası’nı yaparak Rum mallarına koçan verdi. Rum mallarının satılması ve üzerine inşaat yapılmasının önü açıldı.

1998’de CTP lideri Mehmet Ali Talat şöyle dedi: “Türkiyeliler için İTEM Yasası’nı biz yaptık”…

İTEM Yasası ile yağmalanan malların Rum mal sahiplerinden satın alınması için de gene CTP 2005’te Taşınmaz Mal Komisyonu (TMK) Yasası yaptı.  TMK Yasası Ankara’da hazırlandı. Kıbrıslırumların insan haklarını gasp edip “parası neyse verelim” dediler!

Tüm bunlarla Niyazi ve AKEL’in ne alakası var? 2019’da ve 2024 Niyazi Kızılyürek’in seçim kampanyasında 3 kişi çalışıyor: Ferdi Sabit Soyer, Ahmet Derya ve Mehmet Civa. Bu üç kişi, İTEM Yasası ile Rum mallarının yağmasının önünü açanlardır!

Niyazi için çalışan Ferdi Sabit Soyer, 2005-2008 döneminde işgal tarihinin rekorunu kırarak 54.000 Türkiyeli yerleşimciyi “vatandaş” yapan CTP lideridir!

Devam edelim…

Niyazi efendinin diğer bir destekçisi Kıbrıs Türk Barolar Birliği’dir.

Rum malı yağmasından avukat Akan Kürşat tutuklandı bu sene. Aylarca gündemde kalan bu konuda Niyazi hiçbir şey söylemedi. Kıbrıslı Rumların gasp edilen insan hakları konusunda sustu…

Kürşat tutuklandıktan sonra Barolar Birliği Başkanı Hasan Esendağlı, “Rum malı satmak KKTC yasalarına göre suç değil” dedi…

Kıbrıs Türk Barolar Birliği, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 1 numaralı Ek Protokolü kapsamında garanti altına alınan temel bir insan hakkı olan mülkiyet hakkını hiçe saydı.

Esendağlı, “Mülkiyet konusunda bizden 1974 öncesindeki yasalar varmış gibi hareket etmemiz bekleniyor” dedi. Beklemeyin! Çünkü CTP’nin İTEM Yasası ile silah zoruyla gasp edilmiş malları satmak “yasal”dır!

Bay Niyazi, geçenlerde Barolar Birliği merkezinde Kıbrıslı Türk avukatlarla insan haklarını konuştu, ama Kıbrıslı Rumların insan hakları hariç!

Devam edelim…

Bay Niyazi, geçen gün de “KKTC” memurlar sendikası KTAMS’da konuşma yaptı. KTAMS CTP’ye bağlı bir sendikadır. “Bizim Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve halkıyla hiçbir sorunumuz yoktur” der KTAMS Başkanı.

Devam edelim…

Türkiye’nin Kıbrıs’ın kuzeyini kolonileştirmek için taşıdığı illegal yerleşimci nüfusun savunucusu olan Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmancı da Niyazi’nin destekçilerindendir. İşgalci yerleşimci nüfusun “insan hakları”ndan bahseder Harmancı…

Ve son olarak, Bay Niyazi’nin son gözdesine gelelim: Kıbrıs Cumhuriyeti’ne karşı eylem yapan “Kimliksizler” Derneği’nin yöneticisi olan Türk vatandaşı Can Azer. “KKTC” işgal rejiminin hukuki danışmanıdır. Çeşitli yasa tasarılarının hazırlanmasında çalıştı.

Bana dostunu söyle, sana kim olduğunu söyleyeyim…

Toprak ve nüfus üzerinde savaş suçları işleyenler ve bu savaş suçlarını savunanlarla yürüyor Bay Niyazi!

Niyazi Kızılyürek, Kıbrıs Cumhuriyeti’ne karşı verdiği bu savaşta ne elde etmeyi planlıyor?

(28 Nisan 2024 tarihinde Avrupa gazetesinde yayınlanmıştır)

About the author