Kıbrıs Cumhuriyeti kimliklerinizde yazdığı gibi

Aziz Şah – 14/5/2024

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in kişisel temsilcisi Holguin şöyle dedi:

-“Son dört ay içerisinde sivil toplumdan, gençlerden, iş dünyasından ve sıradan insanlardan duyduğum şey, gerçekliğin değişmesini ve NORMAL BİR ÜLKE haline gelmeyi istedikleridir”…

Guterres ise 30 Haziran 2017’de “Umudumuz Kıbrıs’ın tamamen NORMAL BİR DEVLET halini almasıdır” demişti.

Gerçekten Holguin’e “normal bir devlet istiyoruz” mu dediniz?

Normal bir ülkede yabancı ordular ve üsler olmaz.

Normal bir ülkede garantörlük adı altında devletin egemenliği askıya alınmaz.

Normal bir ülkede yabancı orduların müdahale hakkı olmaz. 

Normal bir ülkenin kendisine ait ulusal bir ordusu ve polis gücü olur.

Eğer Holguin’e “normal bir ülke istiyoruz” dediyseniz, bu demektir ki, garantörlük, yabancı ordu ve yabancıların müdahale hakkı olmasını istemezsiniz…

Normal bir ülkede etnik-ırksal-dinsel ayrı bölgeler olmaz.

Normal bir ülke tek bir bölgeden tek bir milli kimlikten oluşur.

Normal bir ülkede aynen Kıbrıs Cumhuriyeti kimlik kartlarımızın üzerinde yazdığı gibi “nationality” yani milliyet kısmında “Cypriot” yani Kıbrıslı yazar.

Normal bir ülkede “milliyet” anayasal yurttaşlık demektir.

Normal bir ülkede “ulus” dediğiniz zaman “kan, soy, ırk” anlaşılmaz.

Normal bir ülkede insan haklarının devlet tarafından tesis edilmesi hakkına sahip olmaya anayasal yurttaşlık denir. Anayasal yurttaşlık ülkenin milli kimliğidir.

Normal bir ülkede istediğiniz alt-kimliğe sahip olabilirsiniz. Kıbrıslı Türk, Rum, Maronit, Ermeni, Latin, Arap, Kafkas ve Balkan göçmeni, Tatar, Müslüman, Hristiyan, Yahudi… Ülkenin anayasal nizamına, yani yurttaşlık hukukuna aykırı değildir sizin alt-kimlikleriniz.

Normal bir ülkede etnik-dinsel-kültürel bütün alt-kimliklerinizi yaşayabilirsiniz. Kimse size karışamaz. Devlet de bu haklarınızı garanti altına alır. Alt-kimliğiniz ile devletin anayasal düzenini yıkmaya çalışmadığınız sürece. Alt-kimliğinizi ırkçı bir araç olarak kullanıp ülkenin “milli kimliği”ni oluşturan anayasal yurttaşlığa saldırmadığınız sürece…

Anayasal yurttaşlık dünyanın en kolay anlaşılır konusudur. Onu karmaşık hale getiren kendi “etnik kimliği”ni dünyadaki tek kimlik zannedip herkese savaş açan ırkçı bencilliktir.

Kıbrıs Cumhuriyeti’ni terk ettiğimiz 1964 yılında değiliz. “Alt-kimliğimiz” için devletsiz kaldığımız günden bu yana çok şey değişti…

Asyalı, Afrikalı ve bir kısım Avrupa kökenli insanlar Kıbrıslı oldular. Devletin eşit anayasal yurttaşlarıdırlar. Alt-kimlikleri için savaş mı açsınlar devlete 1964’te bizim devleti terk ettiğimiz gibi?

Leymosun’da Arapça konuşan mahalleler var, Rusça konuşan mahalleler var. 1964’te bizim yaptığımızı mı yapsınlar? “Alt-kimlikleri” ile bütün dünya nizamına savaş mı açsınlar?

Bu sene 1821 Yunan İhtilali’nin yıldönümünde Atina’da yapılan kutlamalarda bir fotoğraf manşet oldu: Afrika kökenli genç bir kız Yunan bayrağı taşıyor kortejde en önde. Epeyi tartışıldı, ırkçılar bundan rahatsız oldu. Anayasal yurttaşlığın manasını kavrayan insanlar ise “Yunan olmak kan ile olmaz” dedi.

Kan-ırk-soy ile tanımlanmaz anayasal yurttaşlık. Kserokefalos-kalınkafalı Kıbrıslıların anlamadığı işte budur…

Ahmet Gürkan ve Ayhan Hikmet Cumhuriyet Gazetesi’nin 12 Haziran 1961 tarihli sayısında şöyle yazar:

-“Bu memlekette her Türkün ‘Kıbrıslıyım’ demesi, Kıbrıs vatandaşı olmakla iftihar etmesi, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin ayakta durması için toplumlararası ahenk ve karşılıklı saygıya dayanan işbirliğinden bahsetmesi ayıp değildir. Her vatanperver Kıbrıs Türkü gibi biz de Kıbrıs vatandaşı olmakla iftihar ederiz”… 

İşte anayasal yurttaşlık bilinci budur…

Toprakları bol olsun, sizden 200 yıl ilerideydiler!

Holguin’le 4 aydır görüşen Kıbrıslılar ona “Normal bir ülke” istiyoruz demiş. Umarım bunu söyleyenler ne söylediklerinin farkındadırlar:

-“Normal bir devlet”…

Normal bir ülke garantörlüğün, yabancı orduların ve yabancı orduların müdahale hakkının olmadığı, etnik-dinsel-ırksal bölgelerin ve kotaların olmadığı anayasal yurttaşlık temelinde tanımlanmış bir “milli kimlik” ve üniter devlet demektir.  

Kıbrıs Cumhuriyeti kimliklerinizde yazdığı gibi: “Nationality: Cypriot”!

(14 Mayıs 2024 tarihinde Avrupa gazetesinde yayınlanmıştır)

About the author